ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Καμιά συναίνεση στην αυτοαξιολόγηση – Πρόταση πρακτικών

Tweet

ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου

[email protected]

http://elme-rethymno.blogspot.com

Ρέθυμνο, 01/04/2014

ΘΕΜΑ: Καμιά συναίνεση στην αυτοαξιολόγηση – Πρόταση πρακτικών

Μετά από δύο εγκυκλίους για την αυτό-αξιολόγηση και με το σαφές κι αποφασιστικό μήνυμα που έστειλαν και συνεχίζουν να στέλνουν οι σύλλογοι διδασκόντων από όλη τη χώρα κατά της αυτοαξιολόγησης και της συγκρότησης

των ομάδων εργασίας, το Υπουργείο έρχεται τώρα με μια νέα εγκύκλιο που ουσιαστικά καταστέλλει κάθε δημοκρατική διαδικασία στα πλαίσια του σχολείου, απαιτώντας από τους Διευθυντές να ορίσουν αυτοί τις ομάδες εργασίας.

Ο Υπουργός αρνείται να ακούσει τις φωνές τόσων χιλιάδων εκπαιδευτικών και επιλέγει την πολιτική της φίμωσης και της τρομοκράτησης. Η νέα εγκύκλιος αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της αξιολόγησης. Ο ίδιος Υπουργός, που πέρσι επιστράτευσε τους καθηγητές, επιστρατεύει φέτος τους Διευθυντές των Σχολείων επιχειρώντας με τη βία να επιβάλλει το νομοθετικό έκτρωμα το οποίο θεμελιώνει τον επαγγελματικό αφανισμό των εκπαιδευτικών και οδηγεί στη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Η εγκύκλιος και η εντολή για συγκρότηση ομάδων αυτοαξιολόγησης από τους διευθυντές, ανεξάρτητα με τη βούληση των συναδέλφων και τις αποφάσεις των συλλόγων, δεν έχει κανένα νομικό και ηθικό έρεισμα. Έρχεται να μεταμορφώσει τον διευθυντή-συνάδελφο σε ένα όργανο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και να τον τοποθετήσει ενάντια στον κλάδο. Ο κλάδος, οι σύλλογοι και οι διευθυντές πρέπει να αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη που προδικάζει ένα μαύρο μέλλον για τα σχολεία.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων σε κάθε σχολείο με μαζικούς και συλλογικούς όρους να τοποθετηθούν αρνητικά στη συγκρότηση των ομάδων, πολύ περισσότερο ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΑΣ.

Θυμίζουμε επίσης ότι, με βάση τη δεύτερη εγκύκλιο του υπουργείου, οι ομάδες εργασίας θα πρέπει να συγκαλούνται μόνο εντός εργασιακού ωραρίου.

Επίσης, καλούμε τους Διευθυντές των σχολείων να μην αποδεχτούν να μετατραπούν σε εκτελεστικά όργανα μιας πολιτικής που καρατομεί τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και διαλύει το Δημόσιο. Τους καλούμε να συμπαραταχθούν με τους Συλλόγους των σχολείων τους για την απόκρουση αυτών των πολιτικών.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ έχει στείλει εξώδικο προς τον Υπουργό Παιδείας ζητώντας να αποσυρθεί η εγκύκλιος για την αυτοαξιολόγηση θεωρώντας ότι στερείται νομικής βάσης. Επομένως, είναι και νομικά πολύ σημαντικό οι συνάδελφοι να διατυπώσουν οπωσδήποτε την μη συναίνεση τους στα πρακτικά, ώστε οι όποιες ευθύνες να βαρύνουν μόνο το Υπουργείο Παιδείας και όχι τους ίδιους. Σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα, παρ.2 του άρθρο 25 του Ν. 3528/2007 : «Ο υπάλληλος οφείλει να υπακούει στις διαταγές των προϊσταμένων του. Όταν όμως εκτελεί διαταγή, την οποία θεωρεί παράνομη, οφείλει, πριν την εκτέλεση, να αναφέρει εγγράφως την αντίθετη γνώμη του και να εκτελέσει τη διαταγή χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Η διαταγή δεν προσκτάται νομιμότητα εκ του ότι ο υπάλληλος οφείλει να υπακούσει σε αυτήν».

Για την καταγραφή της μη συναίνεσης από τη μεριά της εκπαιδευτικής κοινότητας στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, σαν Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ προτείνουμε στους συναδέλφους και στους συναδέλφους Διευθυντές υποδείγματα πρακτικών που, κατά περίπτωση και τροποποιημένα όπως νομίζουν καλύτερα, θα πρέπει να καταθέσουν.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Νίκος Αδράμης

Ο Γραμματέας

Πέτρος Παπαδάκης

Tags: ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα