Νέα σελίδα στον κοινοβουλευτισμό: Ο λόγος της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη βουλή

Βαθύ πολιτικό και δημοκρατικό περιεχόμενο είχε η ομιλία της νέας προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στην πρώτη ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της με ρεκόρ ψήφων στην κοινοβουλευτική ιστορία, προσπάθησε να αποκαταστήσει με σαφή τρόπο την χαμένη αξιοπιστία του κοινοβουλευτικού θεσμού.

Με βασικό άξονα την υποχρέωση των βουλευτών να υπηρετούν την λαϊκή κυριαρχία και τη βούληση του ελληνικού λαού επιχείρησε να επαναθεμελιώσει το πολιτικό και δημοκρατικό πλαίσιο που πρέπει να καθορίζει αυτόν τον θεσμό.

Διαβάστε

αποσπάσματα από το λόγο της:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας μιλήσω από καρδιάς με την ευθύτητα και την ειλικρίνεια που αρμόζει στην τιμή και στην ευθύνη που συνοδεύουν το καθήκον που μου αναθέσατε αλλά και στην τιμή και στην ευθύνη που συνοδεύει την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι συμπολίτες μας στον καθένα και στην καθεμιά από εμάς.

Βρισκόμαστε εδώ, γιατί το επιλέξαμε και γιατί μας επέλεξαν και μας εξέλεξαν οι πολίτες αυτής της χώρας, ο λαός της πατρίδας μας που αγωνιά και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια, για δικαιοσύνη, ισότητα, δημοκρατία ελευθερία. Για αξίες και αγαθά που κατακτήθηκαν με αίμα, με θυσίες, με αγώνες, ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορία αυτού του τόπου. Αξίες και αγαθά που σήμερα αμφισβητούνται ή περιστέλλονται με τον πλέον κυνικό τρόπο. Η βουλή των Ελλήνων και των Ελληνίδων δεν είναι μόνο ο κορυφαίος θεσμός της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι η έμψυχη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, η θεσμική αποκρυστάλλωση της λαϊκής βούλησης και η ασπίδα της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.

Η εκλογή μας στο κοινοβούλιο δεν μας προβιβάζει σε θέση εξουσίας αλλά μας θέτει στην πρώτη γραμμή της ευθύνης, γιατί ως εκλεγμένα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, δεν υπάρχουμε πια για τον εαυτό μας αλλά ενσαρκώνουμε τη ζωντανή δύναμη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που κάθε εξουσία της πηγάζει από το λαό, υπάρχει για το λαό και ασκείται σύμφωνα με το σύνταγμα, μαζί με το λαό.

Εχθές, σε μια ιστορική συνεδρίαση της βουλής, δόθηκαν για πρώτη φορά θρησκευτικός και πολιτικός όρκος. Περιεχόμενο του όρκου, με όποιον τύπο και αν επέλεξε ο καθένας και η καθεμιά, ήταν η πίστη στην πατρίδα και στη δημοκρατία, ο σεβασμός στο Σύνταγμα και η ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων μας, και το περιεχόμενο του όρκου αυτού σημαίνει πολλά παραπάνω από μια διαβεβαίωση. Σημαίνει την ενεργό υποχρέωση, ο καθένας και η καθεμιά από εμάς με το παράδειγμα, τις πρωτοβουλίες, τις ενστάσεις και τις αντιστάσεις του, με τη συμμετοχή, τη σύμπραξη αλλά και με την κριτική, την αντίθεση, την αντίρρησή του και την ενεργό αντιπολίτευσή του, δίνουμε περιεχόμενο στο δημοκρατικό πολίτευμα, να προστατεύουμε μέσα από το θεσμικό μας ρόλο, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε ανθρώπινης ύπαρξης που αναπνέει σε αυτή τη χώρα και βρίσκεται στην ευθύνη μας και να θωρακίζουμε τη διεθνή θέση της πατρίδας μας, που είναι ισότιμος εταίρος και ιστορικό κράτος μέλος σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σημερινή βουλή, η πρώτη μεταμνημονιακή βουλή, αυτή στην οποία όλη συμμετέχουμε, καλείται μαζί με τον ελληνικό λαό να γράψει ιστορία, και να αποδείξει ότι η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία, εξακολουθούν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία στην Ευρώπη και τον κόσμο και ότι δεν υποτάσσονται, σε συμφέρονται και υπολογισμούς που αντιστρατεύονται την κοινωνική ευημερία και προκοπή.

Θέλω να ευχαριστήσω, τον πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους για μια τόσο μεγάλη ευθύνη, καθώς και τον πρόεδρο και την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που ως κυβερνητικός εταίρος στήριξαν αυτή την επιλογή. Θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο πρόεδρο που ανέλαβε πρωτοβουλία για μία ουσιαστική διαδικασία παράδοσης και ενημέρωσης, που ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και θα συνεχιστεί. Αλλά και τον απερχόμενο πρώτο αντιπρόεδρο, που έφερε με υπευθυνότητα σε πέρας τη χθεσινή ιστορική συνεδρίαση αλλά και τη σημερινή. Θέλω να ευχαριστήσω τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους βουλευτές που έδωσαν θετική ψήφο, αλλά και όσους και όσες συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής και ψήφισαν διαφορετικά. Γιατί σημασία έχει πάνω από όλα η συμμετοχή που αποτελεί εγγύηση δημοκρατικής λειτουργίας. Η καθολική συμμετοχή που καταγράφεται στις πρώτες πανηγυρικές συνεδριάσεις της Βουλής , πρέπει να αποτελέσει κοινή μας δέσμευση ότι θα συγκροτήσει το νέο υπόδειγμα μιας ζωντανής βουλής, μιας βουλής ζώσας και δρώσας που διαβουλεύεται, νομοθετεί, ασκεί έλεγχο και κατακτά επάξια την εκτίμηση και το σεβασμό της κοινωνίας. Με τους βουλευτές ενεργούς και κοινωνούς της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όχι απλούς χειροκροτητές κυβερνητικών ή αντιπολιτευτικών τοποθετήσεων.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Μεταξύ άλλων έθεσε ως στόχο την ουσιαστική λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί θα προσέρχονται να απαντούν στις ερωτήσεις όλων των βουλευτών.

"Σε αυτή τη βουλή δεν πρέπει να συνεχιστούν φαινόμενα εκφυλισμού της διαδικασίας" είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες, άσχετες με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων διατάξεις ή νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων χωρίς διάρθρωση.

"Αβάσιμη" η δήλωση Σόιμπλε για Ζίμενς

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι "η Βουλή δε μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών", ενώ προανήγγειλε ανάσυρση και διερεύνηση υποθέσεων που "ενώ έχουν διαβιβασθεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη αραχνιάζουν στα συρτάρια".

Με ιδιαίτερη αναφορά στις υποθέσεις της Ζίμενς και των εξοπλιστικών, χαρακτήρισε άστοχη και αβάσιμη τη χθεσινή δήλωση Σόιμπλε ότι κάθε χώρα κοιτάζει απλώς τα του οίκου της.

"Η χώρα και ο λαός μας υπήρξαν θύματα μεγάλης κλίμακας διαφθοράς που δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και δεν αφορά μόνο τον οίκο μας. Είναι υποχρέωση και των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να ξεκαθαρίσουν τα του ευρωπαϊκού μας οίκου" είπε χαρακτηριστικά.
Γερμανικές αποζημιώσεις και διαγραφή χρέους

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεσμεύθηκε για αναβάθμιση της διακομματικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, προαναγγέλοντας και πρωτοβουλίες από την ίδια με τον νέο θεσμικό ρόλο της.

Ανάλογες πρωτοβουλίες προανήγγειλε και για την ενεργό συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου στην διεκδίκηση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και μορατόριουμ πληρωμών.

Στρεφόμενη προς τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τόνισε ότι 100.000 νέοι και νέες 18 ετών δεν ψήφισαν ενώ είχαν το δικαίωμα. "Οι βουλευτές οφείλουμε να εγγυηθούμε ότι ποτέ ξανά δε θα αποκλειστούν οι πιο νέοι ψηφοφόροι" είπε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει ως οδηγό το άρθρο 120 του Συντάγματος που λέει σήμερα το ίδιο που έλεγε παλιότερα το 114 άρθρο των δημοκρατικών αγώνων. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους και η αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον όποιων επιχειρούν να το καταλύσουν με τη βία.

"Όποιος επιχειρήσει να εκβιάσει το λαό μας θα προσκρούσει σε αυτό" είπε η νέα πρόεδρος της Βουλής.

Tags: Ζωή Κωνσταντοπούλου
Keywords
Τυχαία Θέματα