Μείωση και αναβάθμιση των Ακαδημιών - Ανοιγμα σε ιδιωτικές σχολές υπό όρους και προϋποθέσεις


Αλλαγή πλεύσης στη ναυτική εκπαίδευση

Η Ομάδα Εργασίας θεωρεί ότι στη σημερινή πραγματικότητα οι συνθήκες είναι ώριμες πλέον για την «αποδέσμευση» της ιδιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, υπό όρους και προϋποθέσεις.


Ανατροπές στα μέχρι σήμερα δεδομένα της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, περιλαμβάνει το σχέδιο - πόρισμα της ομάδας εργασίας υπό το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το πόρισμα το οποίο όμως δεν κατατέθηκε στο Βουλή (Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) η οποία έκλεισε

τη Μεγάλη Τετάρτη, δίνει λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα (οικονομικά και λειτουργικά) που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτική εκπαίδευση.

Στόχο έχει να προλάβει τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και προβλέπει μεταξύ άλλων την αλλαγή πλεύσης τόσο στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίες μειώνονται σε τέσσερις, αλλά αναβαθμίζονται, όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία πλέον θα έχει τη δυνατότητα να παράγει πλοιάρχους και πρώτους μηχανικούς.

Δημόσια εκπαίδευση

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στη ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση, με αλληλένδετη σχέση, που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου επιγραμματικά εστιάζονται στη δομή και την οργάνωση, στις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, στον εξοπλισμό και τα μέσα, στο διδακτικό προσωπικό, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (περιεχόμενο, μεθοδολογία, εκπαιδευτικά συγγράμματα), στην πιστοποίηση και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, στη χρηματοδότηση και στο θεσμικό πλαίσιο.

Η ναυτική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση έχει κόστος περίπου 17 εκατ. ευρώ ανά έτος. Το 70% (12 εκατ. ευρώ) καλύπτεται από το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης ΚΝΕ και το 30% (5 εκατ. ευρώ) από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΝ.

Στο διανυόμενο εκπαιδευτικό έτος 2011 - 2012, η κατάσταση του ΚΝΕ είναι ελλειμματική (3,5-4 εκατ. ευρώ περίπου) σε σχέση με τα 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό φέτος η σίτιση ανεστάλη.

Όπως σημειώνει το πόρισμα η εκπαίδευση αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα προϋπολογισμού, ήτοι κάλυψης ακόμα και των στοιχειωδών λειτουργικών δαπανών.

Για τους λόγους αυτούς στο πόρισμα προτείνεται η κατάργηση των μικρής δυναμικότητας περιφερειακών ΑΕΝ, στη βάση ενός σχήματος τεσσάρων ή πέντε σχολών διπλής κατεύθυνσης πλοιάρχων και μηχανικών. Πιο συγκεκριμένα θα πρόκειται για τις ΑΕΝ Ασπροπύργου, Μακεδονίας, Ηπείρου και Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί να δημιουργηθεί Σχολή Μηχανικών στην ΑΕΝ Ηπείρου, η οποία σήμερα λειτουργεί μόνον Σχολή Πλοιάρχων.

Είναι δυνατόν, επίσης, να διατηρηθεί η Σχολή Χίου και Οινουσσών, Μηχανικών και Πλοιάρχων αντίστοιχα, ως μια Σχολή, υπό ενιαία διεύθυνση. Το πόρισμα συμπεραίνει ότι με το σχήμα αυτό, οι δυνατότητες που προσφέρονται (οικονομικές, εκπαιδευτικές, εξοπλισμού και υποδομών) θα είναι τέτοιες που θα επιτρέπουν αποτελεσματικές και ταχύτερες βελτιωτικές παρεμβάσεις, προς όφελος της παρεχόμενης δημόσιας ναυτι

Keywords
Τυχαία Θέματα