Μείωση εισφορών, συντάξεων και μισθών ξανά στο τραπέζι

Κοινωνία

Μια διαπραγμάτευση με την Τρόικα στο υπουργείο Εργασίας δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Ακόμη και αυτή της περασμένης Τετάρτης, που βάσει της επίσημης ατζέντας η συζήτηση αφορούσε κυρίως τα ληξιπρόθεσμα χρέη, την ρύθμιση χρεών, την είσπραξη των οφειλών από το ενιαίο κέντρο που θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ αλλά και το νέο μηχανισμό καθορισμού του βασικού μισθού.

Το θέμα του ΟΑΕΕ και

κυρίως της αναπλήρωσης των ούτως ή άλλως μειωμένων εσόδων από τη μη εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης για επιβολή ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επανήλθε επισταμένα στο τραπέζι, ανοίγοντας και πάλι το θέμα της μείωσης των συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξε ότι υπάρχει πολιτική απόφαση να μην εφαρμοστεί η εισφορά, δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά του για το πώς θα αναπληρωθεί το κενό…

Εκτός ατζέντας, ή για την ακρίβεια στο ευρύτερο πλαίσιο της καθορισμένης συζήτησης, τέθηκαν ως συνήθως και τα θέματα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών που φαίνεται πως «καίει» περισσότερο το ΔΝΤ ή για την ακρίβεια τον εκπρόσωπό του Πολ Τόμσεν, ο οποίος άλλωστε έχει άριστες σχέσεις με συγκεκριμένους εργοδοτικούς φορείς στην Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί πιέζουν για «απλοποίηση» της διαδικασίας, προτείνοντας ότι στο εξής, το ύψος του κατώτατου μισθού θα θεσμοθετείται με υπουργική απόφαση και όχι απαραίτητα με νόμο. Η ελληνική πλευρά εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, καθώς επισημάνθηκε πως μια τέτοια απόφαση βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας. Όταν βέβαια μπαίνει στο τραπέζι θέμα κατώτατου μισθού, κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Άλλωστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Μνημόνιο έχει αφήσει ορθάνοικτο οποιοδήποτε ενδεχόμενο, νέας μείωσής τους... Οι δανειστές φαίνεται πως έχουν θορυβηθεί με την πορεία των εσόδων, καθώς αυτά έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 15%, έναντι μείωσης 7% που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας. Για το θέμα όμως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης φαίνεται πως δεν ανησυχεί, καθώς θεωρεί πως με το σχέδιο Άρτεμις, και τις 21 δράσεις για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, θα καταφέρει να εξισορροπήσει τα έσοδα, ακόμη και μετά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Τέλος, η τρόικα απαίτησε να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση με την οποία δημιουργείται το Κέντρο Ελέγχου Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εντός του ΙΚΑ, που θα αναλάβει να εισπράττει τα έσοδα από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στην Βουλή το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε από την 1η Ιουλίου και μετά η ρύθμιση να τεθεί κανονικά σε εφαρμογή. capital.grTags: μειώσεις εισφορώνμειώσεις συντάξεων
Keywords
Τυχαία Θέματα