Με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, του Νίκου Ελλή

Με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου

Είμαστε στο 2014 και χθες εορτάστηκε η επέτειος του Πολυτεχνείου. Πριν λίγες μέρες νιώσαμε κάποιο «άρμα λόγου να εισβάλλει στην αυλή μας, ρίχνοντας την κεντρική σιδερένια θύρα και συνθλίβοντας όσους βρίσκονταν πίσω της». Ο παραλληλισμός γίνεται με την πρόταση του υπουργού Παιδείας για εθελοντική εργασία των αναπληρωτών-ωρομίσθιων εκπαιδευτικών αμείβοντάς τους με μόρια.

Κύριε Υπουργέ,

θα ξεκινήσω από αυτό που βρίσκεται πρώτο σε σημαντικότητα στην αξιακή μου κλίμακα. Πραγματικά, και μόνο που ειπώθηκε επίσημα

κάτι τέτοιο, άσχετα με το τι τελικά θα γίνει, δείχνει καθαρά - πόσο ασήμαντους μας βλέπετε, πόσο μικρούς μας βλέπετε, πόσο πολύ μας υποτιμάτε και μας απαξιώνετε – παρόλο που από το καλοκαίρι όπου σταθείτε κι όπου βρεθείτε αναφέρετε ότι στον απλό αναπληρωτή εκπαιδευτικό θα στηριχθείτε για να επιτύχετε «την επάρκεια όχι την πληρότητα των σχολείων» και εν τέλει «να σώσετε την χρονιά». Αυτόν τον τότε σημαντικό παράγοντα, ο οποίος σας στήριξε και τα σχολεία ανοίξανε, ήρθε η ώρα λίγο αργότερα να του κάνετε μία πρόταση τουλάχιστον υποτιμητική, ίσως εξευτελιστική, για να είμαστε πιο ακριβής. Επιμένω και επισημαίνω, ό,τι κι αν γίνει τελικά, το γεγονός και μόνο που έγινε η συγκεκριμένη πρόταση είναι αρκετό δε χρειάζεται κάτι άλλο, είναι πολύ σαφή τα πράγματα.

Επειδή όμως πολλές φορές το μέτρο μας «μπερδεύεται» όταν αναφερόμαστε σε άλλους, θα παραθέσω ανάλογο παράδειγμα ισοδύναμο με την πρόταση που ειπώθηκε για να αντιληφθούμε το μέγεθος του εξευτελισμού, αναξιοπρέπειας που νιώσαμε.

Ας ορίσουμε λίγο πιο αυστηρά την πρόταση που μας κάνατε:

΄΄Προτάθηκε η εργασία σε δημόσιο φορέα σε ένα αντικείμενο, εθελοντικά (δωρεάν, χωρίς μισθό) με αμοιβή κάποια επιπλέον μόρια, όπου μόρια το κριτήριο κατάταξης σε σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων της συγκεκριμένης ειδικότητας.΄΄

Επειδή δεν θέλω να έχω ίχνος ειρωνείας με βάση τον ορισμό που ανέφερα θα πρότεινα ακριβώς το αντίστοιχο για σας τους βουλευτές.

Ε, λοιπόν ξέρετε ποιο είναι το αντίστοιχο; Επειδή και η δική σας ΕΡΓΑΣΙΑ, διότι για εργασία πρόκειται, η δική σας εργασία λοιπόν του βουλευτή – σε δημόσιο φορέα παρακαλώ, ναι σε δημόσιο φορέα εργάζεστε αφού σας πληρώνει το δημόσιο – να γίνει εθελοντική εργασία (χωρίς μισθό δηλαδή) και ως αντιστάθμισμα για αυτό να πάρετε κάποια επιπλέον μόρια, όπου μόρια το κριτήριο κατάταξης σε σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων της δικής σας ειδικότητας. Προσπαθώ να είμαι ακριβής για να μην φύγω από τον ορισμό. Ποιο είναι για σας τους βουλευτές το κριτήριο κατάταξης σε σειρά προτεραιότητας; Οι ψήφοι, ναι οι ψήφοι είναι αυτές που σας βάζουν στη δική σας εργασία σε σειρά προτεραιότητας και αν η σειρά σας είναι καλή προσλαμβάνεστε για 4 χρόνια. Συνεπώς, προτείνω ανοικτά να κάνετε πρόταση για την δική σας εργασία να γίνει εθελοντική και να αμείβεστε με ψήφους, να λαμβάνετε ένα μπόνους 1000 ψήφων για παράδειγμα για την επόμενη εκλογική διαδικασία. Μπορεί να ακούγετε ειρωνικό, όμως δεν είναι – κωμικοτραγικό είναι και ίσως τώρα γίνεται πιο κατανοητό αυτό που μας προτείνατε, μιας και προσπάθησα να το φέρω στα μέτρα σας για να γίνει πιο σαφές.

Προχωρώ προσθέτοντας αρκετή δόση χιούμορ, να σας προτείνω δύο πράγματα για την επόμενη χρονιά, αν τελικά συμφωνήσετε με την αρχική σας γνώμη να προχωρήσετε σε αυτό που αρχικά αναφέρατε.

Από την επόμενη χρονιά, η προκήρυξη που θα δημοσιοποιηθεί να καλεί τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν αίτηση όχι για αναπληρωτές όπως μέχρι σήμερα, αλλά για αμαπληρωτές. Καινούριο όρος, αλλά πιο κοντά στην πραγματικότητα, αφού θα καλείται κάποιος να εργαστεί και άμα πληρωθεί.Επίσης από την επόμενη χρονιά, η προκήρυξη που θα δημοσιοποιηθεί να καλεί τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν αίτηση όχι για ωρομίσθιους όπως μέχρι σήμερα, αλλά μια ορομίσθιους. Αυτόν τον όρο μπορείτε να τον εισάγετε είτε για εθελοντική εργασία είτε για εργασία με μισθό. Διότι ο ωρομίσθιος και μέχρι τώρα, στην ουσία στον ορό έμπαινε έτσι ώστε να μπορεί να παραμένει ζωντανός λαμβάνοντας τα βασικά – τα απολύτως απαραίτητα.

Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πραγματικά, και δεν θέλει ανάλυση, η πρόταση που έγινε ήταν εντελώς άστοχη και πιστεύω πως κι εσείς ο ίδιος είτε μετανιώσατε είτε αναγκαστήκατε να την κάνετε.

Κύριε Υπουργέ, θίχτηκε η αξιοπρέπεια πολλών - κυρίως νέων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους υπερ-εκπαιδευμένων για τις θέσεις που διεκδικούν, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία πάντα εξυπηρετούν τις ανάγκες που προκύπτουν, και επισημαίνω πρόθυμοι και διαθέσιμοι κατά πλειοψηφία – όποτε τους ζητηθεί, όπου τους ζητηθεί, όπως τους ζητηθεί. Αυτό το χαρακτηριστικό των αναπληρωτών-ωρομισθίων μπορεί να μεταφραστεί με δύο τρόπους ανάλογα με την οπτική γωνία θέασης,

είτε με σεβασμό για αυτήν την σχεδόν άνευ όρων διαθεσιμότηταείτε με απαξίωση με τη σκέψη ότι αυτή η σχεδόν άνευ όρων διαθεσιμότητα υποδηλώνει μεγάλη ανάγκη και όπως πολλές φορές λέγεται «πρόκειται για κάτι παιδάκια που είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να τρέξουν οπουδήποτε αρκεί να τους καλέσουμε».

Πραγματικά θεωρώ ότι πρέπει να επιλέξετε με ποιον τρόπο βλέπετε τον αναπληρωτή, και αν η δική σας κρίση διαφωνεί με την αρχική σας ιδέα, φροντίστε να βρείτε έναν κατάλληλο τρόπο (ουσιαστικό) – πρώτα ηθικά, να τοποθετήσετε τον αναπληρωτή εκπαιδευτικό σε θέση αξιοπρέπειας και σεβασμού έμπρακτα και δεύτερον υλικά, επιβραβεύοντας ακριβώς αυτό που τον χαρακτηρίζει και σήμερα σπανίζει – την σχεδόν άνευ όρων διαθεσιμότητά του όπου και όποτε τον καλέσει η ανάγκη να υπηρετήσει.

Ζητώ συγγνώμη, αν ήμουν οξύς, αλλά είμαι ιδιαίτερα φορτισμένος και νιώθω ότι ζητείται κάτι δίκαιο και αυτονόητο. Πάντως, όσα ειπώθηκαν γίνονται με καλοπροαίρετο τρόπο με σκοπό την αποκατάσταση μιας αδικίας και με πίστη και στη δική σας θετική θέση και στάση.

Με εκτίμηση (υπό αμφισβήτηση),

Νίκος Ελλής

(ένας εν δυνάμει και εν αναμονή αναπληρωτής εκπαιδευτικός)

Tags: Νίκος Ελλήςεπέτειος Πολυτεχνείου
Keywords
Τυχαία Θέματα