Λαϊκές οικογένειες: Δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματος στα φροντιστήρια

Tweet

ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Η παραπαιδεία καλά κρατεί, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας «Palmos Analysis» για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής. Μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι οι ελληνικές οικογένειες, σε μεγάλο ποσοστό, στέλνουν τα παιδιά σε φροντιστήρια, ακόμα κι αν το οικογενειακό τους εισόδημα είναι πολύ μειωμένο, 1 στους 3 μαθητές που δεν πηγαίνει φροντιστήριο στο λύκειο δε συμμετέχει στις πανελλήνιες

εξετάσεις και προέρχεται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ενώ το ποσοστό αποτυχίας στους μαθητές με εξωσχολική υποστήριξη είναι μικρότερο απ' ό,τι στους υπόλοιπους μαθητές.

Βέβαια, πρόκειται για έρευνα για λογαριασμό επιχειρήσεων γι' αυτό και τα ευρήματά της κινούνται στη λογική της προώθησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε στην έρευνα ερώτηση προς τους γονείς αν θα έκριναν θετικά την «επιδότηση του κόστους της εξωσχολικής υποστήριξης με την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ»!

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δήλωνε ότι «το Γενικό Λύκειο έχει αυξημένες απαιτήσεις από τους μαθητές με παράλληλη προετοιμασία τους μέσα στο σχολείο ακυρώνοντας το φροντιστήριο στην πράξη». «Εμείς ενισχύουμε το κύρος και την αποδοτικότητα του Δημόσιου Σχολείου, αλλά πρέπει και οι γονείς να το εμπιστευτούν», είπε και μίλησε για ανάγκη επιμήκυνσης του σχολικού έτους καθώς, όπως σημείωσε, «ιδιαίτερα στο Λύκειο, περισσότερες μέρες στο σχολείο σημαίνει λιγότερες ώρες στο φροντιστήριο».

Στην πραγματικότητα, όμως, το «νέο» λύκειο διατηρεί και διευρύνει το χαρακτήρα του σαν προθάλαμος στην ανώτατη εκπαίδευση κάτι που ενισχύει και την παραπαιδεία, προκειμένου τα παιδιά να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό, στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια που ξεκινούν από την Α' Λυκείου. Παράλληλα, δε λειτουργούν καν οι αντισταθμιστικές δομές όπως η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη που η ίδια η κυβέρνηση θεσμοθέτησε και που τώρα τείνει να υποκαταστήσει με το «κοινωνικό φροντιστήριο», το οποίο όμως απευθύνεται σε μία μερίδα παιδιών, στέλνοντας τα υπόλοιπα πελάτες στα φροντιστήρια.

rizospastis.gr

Tags: Φροντιστήριαεισόδημαμαθητές Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα