Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προσπάθεια άρσης περιορισμών στους επόμενους μήνες

10:32 28/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να άρει τους περιορισμούς που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε σήμερα μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών από την Κύπρο και το Κατάρ, στην Ντόχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα αρθούν στο κοντινό μέλλον, στους επόμενους μήνες

και πλέον είμαστε μάρτυρες αυξημένων ροών από ξένους κατοίκους Κύπρου», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Φυσικά, πρόσθεσε οι προσπάθειες μας για να αναδιαρθρώσουμε το τραπεζικό μας σύστημα συνεχίζονται ακόμη, αλλά ως αποτέλεσμα των δύο θετικών αξιολογήσεων που λάβαμε από την Τρόικα, «φιλοδοξούμε σύντομα να άρουμε την πλειοψηφία των περιορισμών στις συναλλαγές και στη διακίνηση κεφαλαίων», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας κάλεσε τους επιχειρηματίες του Κατάρ «να διερευνήσουν τρόπους για να επενδύσουν στην Κύπρο και να αξιοποιήσουν τις πλούσιες ευκαιρίες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας της Κύπρου».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup πέρσι, η χώρα διατηρεί όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της που την καθιστούν μοναδικό επενδυτικό προορισμό. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα της, τον εταιρικό φόρο της τάξης του 12,5% και το ευρύ φάσμα συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει, συμπεριλαμβανομένου και με το Κατάρ.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κύπρος εφαρμόζει τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που διασφαλίζουν ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Μίλησε ακόμη για το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και το γεγονός ότι οι κυπριακές εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα υπηρεσιών διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους και τα πλεονεκτήματά τους.

Είπε επίσης ότι άλλοι τομείς που παρέχουν ευκαιρίες για επενδύσεις είναι, μεταξύ άλλων, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και τα έργα αναπτυξιακών υποδομών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε τέλος ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων, όπως μέτρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, ασφάλεια, περιφερειακή συνεργασία, ειρήνη και ευημερία, δήλωσε σε ομιλία του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Κύπρος προσφέρει ένα ανοιχτό, ευρωπαϊκό κι φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον που διέπεται από κράτος δικαίου. Η γεωγραφική της θέση, πρόσθεσε, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ μέσω της Μεσογείου ή στις ασιατικές αγορές μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακό κέντρο φιλοξενώντας μεταξύ άλλων επιχειρήσεις επιπρόσθετης αξίας στους τομείς της εξόρυξης, του μάρκετινγκ, του εμπορίου, των πετροχημικών και της βιομηχανίας. Η Κύπρος θα δώσει πολυμορφία στις ενεργειακές πηγές της ΕΕ και θα αυξήσει την ασφάλεια της παροχής ενέργειας.

Η σχέση μεταξύ Κατάρ και Κύπρου αναπτύχθηκε πολύ, κάτι που έχει οδηγήσει στην υπογραφή σειράς μνημονίων συναντίληψης σε διάφορους τομείς, είπε κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικοό Επιμελητηρίου του Κατάρ Sheikh Khalifa Bin Jassem Bin Mohammed al Thani.

Ανέφερε ότι το επίπεδο οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι περιορισμένο εκφράζοντας τη θέση ότι θα ενισχυθεί από τις διευκολύνσεις που θα παρέχουν οι δύο Κυβερνήσεις. Ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση θα αποβεί προς όφελος και των δύο χωρών, είπε τέλος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών χρονολογούνται και βασίζονται στη φιλία και το σεβασμό. Αναφέρθηκε στην στρατηγική θέση της Κύπρου εν μέσω τριών ηπείρων, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνδετικός κρίκος με την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, είπε με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου διανοίγονται νέοι ορίζοντες για την οικονομία της Κύπρου.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός αναφέρθηκε εκτενώς στην παρουσίασή του ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης. Μεταξύ άλλων, είπε ότι από πρόσφατη έρευνα που διενέργησε ο CIPA το 40,6% των ξένων επενδυτών που βρίσκονται στην Κύπρο σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα εντός των επόμενων 3 – 5 χρόνων.

Ο κ. Αγκαστινιώτης μίλησε και για το Τεχνολογικό Πάρκο Επιστημών οι αιτήσεις για συμμετοχή στο οποίο λήγουν στις 10 Μαρτίου, καθώς και για την αξιοποίηση των πρώην διεθνών αεροδρομίων, που περιλαμβάνει συμφωνία χρήσης της περιουσίας για 99 χρόνια, με χρονοδιάγραμμα υποβολής ενδιαφέροντος την 28η Φεβρουαρίου.

Στα πλαίσια του φόρουμ υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας των δύο χωρών.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ συμμετείχαν 80 Κύπριοι επιχειρηματίες οι οποίοι εκπροσωπούν 59 εταιρείες, που συνόδεψαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην επίσκεψή του στο Κατάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα