Η ΤΠΕ, η γραφειοκρατία και τα δημόσια σχολεία, της Αλέκας Ιορδανίδου

Tweet

Η ΤΠΕ, Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ & ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ή

Πώς, ἐν ἒτει 2014, η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών λειτουργεί σε βάρος της εκπαίδευσης που παρέχεται (;;;) στα δημόσια σχολεία.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

1. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ 3 - 8ώρες.

2. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

14 -16 ώρες.

3. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε. (μέσος όρος) 19 ώρες.

4. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ, ΦΥΛΑΚΑΣ.

5. ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΝΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ (δηλ. λήψη e-mails, έκδοση βεβαιώσεων για καθηγητές – μαθητές, καθημερινή ενημέρωση my school, εκτύπωση διαβιβαστικών, ενημερωτικών εγγράφων για τις απουσίες μαθητών, ηλεκτρονική συμπλήρωση στατιστικών πινάκων και αποστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, που κάθε μια ζητά παρόμοια στοιχεία με κάποια άλλη ή ξαναστέλνει έναν άλλο νεότερο πίνακα – ξαφνικά, θεία δυνάμει, συνειδητοποίησαν ότι ο δεύτερος είναι πιο πλήρης- με την ένδειξη «ανακοινοποίηση στο ορθό» κλπ.)

Κι όλα αυτά ενώ πολλές φορές το sch. gr «σέρνεται»

Και τώρα, σας ερωτώ: πότε οι εκπαιδευτικοί θα αφοσιωθούν στο λειτούργημα ἐφ΄ ᾧ ἐτάχθησαν;

Ας θυμηθούμε όμως, γιατί κοντεύουμε να το ξεχάσουμε, τι απαιτεί το συγκεκριμένο λειτούργημα: τη συνεργατική – μαθητοκεντρική διδασκαλία του αντικειμένου τους, τη χρήση οπτικο - ακουστικών μέσων, τα τεστ, τα διαγωνίσματα, την εξατομικευμένη διδασκαλία για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν ανάμεσα σε μαθητές, εντός ή εκτός τάξης, την ψυχολογική και ηθική στήριξη σε παιδιά που το έχουν ανάγκη κλπ)

Μια επίσκεψη σε ένα Γυμνάσιο ή ΓΕΛ, αυτές τις μέρες, που όλη η γραφειοκρατία έχει ενσκήψει, ως Η1Ν1, θα επιβεβαιώσει τα ανωτέρω.

Θα δείτε τους συναδέλφους να τρέχουν αλλόφρονες στους διαδρόμους και τα γραφεία, κρατώντας φακέλους και έγγραφα. Θα τους δείτε να διαγκωνίζονται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, για το ποιος θα καταλάβει τη θέση μπροστά στην οθόνη για να εκτελέσει τη διοικητική εργασία που του ανατέθηκε.

εμένα πάντως, που τους είδα, μου θύμισαν υπαλλήλους της εφορίας την τελευταία μέρα κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Και για να παραφράσω τον Μίσσιο:

ΕΥΤΥΧΩΣ, ΕΓΩ ΕΦΥΓΑ ΝΩΡΙΣ!

ΑΛΕΚΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΩΗΝ

διευθύντρια

αιρετή ΠΥΣΔΕ

συνδικαλίστρια

Tags: Αλέκα Ιορδανίδουαυτοαξιολόγησηαξιολόγηση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα