Η νομοθεσία για την προυπηρεσία των εκπαιδευτικών

Προϋπηρεσία

Ν. 3205/2003 ΦΕΚ 297 τ. Α`
Άρθρο 15
Υπηρεσία για μισθολογική εξέλιξη
1. Ως υπηρεσία για την εξέλιξη των υπαλλήλων στα μι¬σθολογικά κλιμάκια του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, λαμβάνεται υπόψη:
α. Η υπηρεσία που προσφέρεται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. με σχέση εξαρτημένης εργασίας δη¬μοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
β. Η προϋπηρεσία σε Υπηρεσίες Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίστοιχες με αυτές του προηγούμενου εδαφίου.
γ. Κάθε

πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία που υπολογίζεται για τη συμπλήρωση της 35ετίας, ανεξάρτητα από το φορέα που έχει προσφερθεί.
δ. Ο χρόνος αποδεδειγμένης υπηρεσίας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες των πολιτικών προσφύγων, των συζύγων και των τέκνων αυτών, που έχουν επαναπατρισθεί έως τις 31.12.1996.
ε. Κάθε προϋπηρεσία, που από ισχύουσες διατάξεις αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία στις θέσεις που υπηρετούν.
στ. Η προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί με την ιδιότητα του μόνιμου, εθελοντή ή ανακαταταγμένου στρατιωτικού στις ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, μετά την αφαίρεση του χρόνου που θα υπηρετούσε ο υπάλληλος ως κληρωτός ή έφεδρος, εάν δεν είχε καταταγεί ως στρατιωτικός (μόνιμος, εθελοντής ή ανακαταταγμένος).
ζ. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών σε σχολεία της Κύπρου και ισότιμα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για απονομή σύνταξης, καθώς και η προϋπηρεσία τους σε σχολεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
η. Χρόνος μέχρι οκτώ (8) έτη που έχει ληφθεί υπόψη ως προσόν διορισμού υπαλλήλων που υπηρετούσαν κατά την 31.12.1996.
θ. Ο χρόνος απεργίας, κανονικής άδειας και διαθεσιμότητας λόγω νόσου.
ι. Ο χρόνος παροχής υπηρεσίας με σύμβαση μίσθωσης έργου ή με ανάθεση κατ` αποκοπήν εργασίας, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές έχουν χαρακτηριστεί με διάταξη νόμου ή με δικαστική απόφαση ότι διανύθηκαν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (εξαρτημένης) ή εφόσον σύμφωνα με τα υπηρεσιακά έγγραφα συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
i. απασχόληση κατά το σύνηθες δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο,
ii. παροχή εργασίας στο χώρο της δημόσιας υπηρεσίας και με την άμεση εποπτεία της υπηρεσίας και
iii. αμοιβή ανάλογη με των προσλαμβανομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
ια. Η ιεροψαλτική προϋπηρεσία με τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 3 του ν.2320/1995 (ΦΕΚ 133 Α).
2. Δεν υπολογίζεται για μισθολογική εξέλιξη:
α. Η στρατιωτική υπηρεσία κληρωτού και εφέδρου. Κατ` εξαίρεση, αναγνωρίζεται η στρατιωτική υπηρεσία κληρωτού και εφέδρου που συμπίπτει με πολιτική υπηρε¬σία, εφόσον παρασχέθηκε μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.
β. Ο χρόνος φοίτησης σε σχολές, με εξαίρεση τις περιπτώσεις ειδικών διατάξεων.
γ. Ο χρόνος αδείας άνευ αποδοχών, πέραν του μηνός κατ` ημερολογιακό έτος.
δ. Ο χρόνος που προβλέπεται από τα ακόλουθα άρθρα του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999, ΦΕΚ 19 Α):
i. άρθρο 99, με εξαίρεση το χρόνο διαθεσιμότητας λόγω ασθένειας,
ii. άρθρο 104 παράγραφος 1α, 1 β και 1γ, με την προϋπόθεση να έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή,
iii. άρθρο 107 παράγραφος 1δ, αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων και
iv. άρθρο 109 παράγραφος 1 ε, προσωρινής παύσης.
ε. Η προϋπηρεσία σε Ν.Π.Ι.Δ., με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 22 του ν.3156/2003 (ΦΕΚ 157 Α`), και στον ιδιωτικό τομέα εν γένει.
στ. Ο χρόνος πρακτικής άσκησης, όπου απαιτείται, για τη λήψη πτυχίου ή για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, εκτός εάν εμπίπτει στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
3. Για υπηρεσίες που παρέχονται με μειωμένο ωράριο εργασίας, αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη τόσος χρόνος, όσος προκύπτει από το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου των ωρών εργασίας δια του αριθμού των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο τακτικών δημοσίων υπαλλήλων.
4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των ανωτέρω προϋπηρεσιών, είναι να μην έχουν χρησιμο¬ποιηθεί για τη χορήγηση καμίας άλλης οικονομικής παροχής ή αναγνώρισης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς και να έχουν παρασχεθεί μετά τη συμπλήρωση του δέκατου έβδομου (17ου) έτους της ηλικίας τους ή, για όσους στη συνέχεια μονιμοποιήθηκαν σε υπηρεσία του ίδιου Υπουργείου μετά τη συμπλήρωση του δέκατου πέμπτου (15ου) έτους.
Σε κάθε περίπτωση αναγνώρισης προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη, τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής δεν μπορεί να ανατρέχουν σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής όλων των κατά νόμο απαιτούμενων δικαιολο¬γητικών.

Ν. 3027/2002 ΦΕΚ 152 τ. Α΄
Άρθρο 6
Παρ. 34. Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. νοείται αυτή που προσφέρθηκε ανεξάρτητα από το φορέα πρόσληψης:
α) στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Στο τέλος της περίπτωσης α` της παρ. 34 του άρθρου 6 του Ν. 3027/2002 (ΦΕΚ 152 τ.Α`) προστίθεται με το εδαφ. α της παρ. 1 του άρ. 9 του Ν 3391/2005, η φράση που ακολουθεί , επιφυλασσομένης της διάταξης της παρ. 10 του άρθρου 8 του Ν. 2817/2000 :
" ή στα δημόσια σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προσφέρθηκε μετά την ημερομηνία ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση",
β) στα Μουσικά σχολεία,
γ) Στα Τμήματα Αθλητικών διευκολύνσεων,
δ) στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής,
ε) στα Ναυτικά Λύκεια,
στ) στα Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα,
ζ) στα Ολοήμερα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
η) στα Εκκλησιαστικά Σχολεία,
θ) στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων,
{( ι) σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών πριν από την αποχώρησή τους.)}
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Η διάταξη της περ. ι` της παρ. 34 του άρθρου 6 του Ν. 3027/2002 (ΦΕΚ 152 τ.Α`) καταργείται από το εδαφ. β της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν 3391/05, επιφυλασσομένης της ισχύος της μόνο για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ του έτους 2005. Οι περιπτώσεις ια` και ιβ` αναριθμούνται σε ι` και ια` αντίστοιχα,και στο τέλος προστίθεται το εντός " " εδάφιο με το εδαφ. γ της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν 3391/05,ως εξής:
ι) για την εφαρμογή του προγράμματος της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και
ιβ) για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής βοήθειας.
"Στους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων, οι οποίοι προσελήφθηκαν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στον κλάδο ΔΕ χωρίς να διαθέτουν την προβλεπόμενη από το άρθρο 14, παρ. 8 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 τ.Α`) τριετή επαγγελματική πείρα από την κτήση του πτυχίου, αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία για την αναγραφή τους στους πίνακες αναπληρωτών -ωρομισθίων μόνον αυτή η οποία απομένει μετά την αφαίρεση του αναγκαίου χρόνου για τη συμπλήρωση της ανωτέρω τριετούς επαγγελματικής πείρας."

Ν. 2817/2000 ΦΕΚ 78 τ. Α`
Άρθρο 8
Παρ. 8. Η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών και μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ή στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος και στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, αναγνωρίζεται ως δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, μετά το διορισμό τους σε θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού ή ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας. Προϋπηρεσία με μειωμένο ωράριο αναγνωρίζεται με αναγωγή στο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας. Η παρούσα ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την έναρξη εφαρμογής των άρθρων 59 και 61 του 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α`).
……..
Παρ. 10. Η αναγνωρισμένη υπηρεσία σε ελληνικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, αντιστοίχως.
……..
Παρ. 17. Η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ5, ΠΕ6 και ΠΕ7 του άρθρου 14 του ν.1566/1985 στο Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική υπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία για κάθε περίπτωση, εφόσον προσφέρθηκε με το αντίστοιχο υποχρεωτικό ωράριο εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
Στις περιπτώσεις διδακτικής προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο γίνεται αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας. Η διάρκεια της προϋπηρεσίας αυτής διαπιστώνεται από τις πράξεις πρόσληψης και αποχώρησης και τις πράξεις ανάληψης υπηρεσίας ή τα αποδεικτικά ασφάλισης στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τις πράξεις αναγνώρισης της υπηρεσίας αυτής ως συντάξιμης.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για την πρόσληψη ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας αυτών.

Δ2/15558/19-09-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών σύμφωνα με το Ν 2817/2000
1. Σύμφωνα με το Ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78 τ., Α`), άρθρο 8 παρ. 8, αναγνωρίζεται ως δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών και μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος και στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, μετά το διορισμό τους σε θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού ή ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας. Η παρούσα ρύθμιση έχέι αναδρομική ισχύ από την έναρξη εφαρμογής των άρθρων 59 και 61 του ν. 2413/96 (ΦΕΚ 124. Α`).
2. Σύμφωνα με το Ν. 2817/2000, άρθρο 8, παρ. 17, η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07 στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Γκαίτε αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική υπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία για κάθε περίπτωση, εφόσον προσφέρθηκε με το αντίστοιχο υποχρεωτικό ωράριο εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
3. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδ. β` της παρ. 22 του άρθρου 9 του προαναφερθέντος νόμου ορίζεται ότι η εκπαιδευτική προϋπηρεσία των Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν στα ξένα σχολεία της ημεδαπής θεωρείται ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναγνωρίζεται ως κανονική εκπαιδευτική προϋπηρεσία και προσμετράται για την υπηρεσιακή ένταξη και εξέλιξή τους.
4. Όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού και απόδειξης των προϋπηρεσιών των ως άνω διατάξεων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
α) Στις περιπτώσεις διδακτικής προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο γίνεται αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των μόνιμων εκπαιδευτικών της ειδικότητας του ενδιαφερομένου που ίσχυε κατά το χρόνο παροχής της υπηρεσίας. Για υπηρεσίες που παρέχονται με μειωμένο ωράριο εργασίας, αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη τόσος χρόνος όσος προκύπτει από το πηλίκο της διαιρέσεως του συνόλου, των ωρών εργασίας δια του αριθμού των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλήσης που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο τακτικών δημοσίων υπαλλήλων. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας που αναγνωρίζεται κατά τα προαναφερθέντα, ως ένα έτος λογίζονται τριακόσιες ημέρες εργασίας, ως ένας μήνας λογίζονται είκοσι πέντε ημέρες και ως μία εβδομάδα έξι ημέρες.
β) Όπως ορίζεται από την αριθμ. 2030771/4262/0022/24.4.97 Ερμηνευτική του Ν. 2470/97 εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι προϋπηρεσίες που αναγνωρίζονται κατά τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 2470/97, θα πρέπει να αποδεικνύονται από πιστοποιητικά των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν εκδοθεί με βάση επίσημα στοιχεία και στα οποία (πιστοποιητικά) θα πρέπει να αναφέρονται οι αποφάσεις πρόσληψης και απόλυσης, η ιδιότητα με την οποία υπηρέτησαν, η σχέση εργασίας, ο τρόπος μισθοδοσίας, το ωράριο εργασίας (πλήρες ή μειωμένο) καθώς και η διάρκεια προϋπηρεσιών αυτών. Κατά συνέπεια και προκειμένου να αναγνωριστούν οι προϋπηρεσίες εμπίπτουν στις διατάξέις του Ν. 281712000 Θα πρέπει από τις βεβαιώσεις προκύπτει με σαφήνεια ότι συντρέχουν όλες οι προαναφερόμενες υποθέσεις.
γ) Ειδικότερα, για τις περιπτώσεις των προϋπηρεσιών που αναφέρονται στις παρ. 2 και 3 του παρόντος και μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο φορέας στον οποίο υπηρέτησε ο εκπαιδευτικός αδυνατεί, λόγω έλλειψης στοιχείων, να χορηγήσει στον ενδιαφερόμένο βεβαίωση στην οποία να φέρονται οι πράξεις πρόσληψης ή αποχώρησης, η διάρκεια της υπηρεσίας πιστοποιείται και υπολογίζεται από τα αποδεικτικά ασφάλισης στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς, το βιβλιάριο ενσήμων του Ι.Κ.Α. η πράξη αναγνώρισης της προϋπηρεσίας αυτής ως συντάξιμης.
5. Διευκρινίζουμε ότι για την αναγνώριση προϋπηρεσίας όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προσφερθεί με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού (διδακτικό έργο) και όχι με άλλη ιδιότητα.
Κατόπιν αυτών, σας γνωρίζουμε ότι δεν θα δοθούν μεμονωμένες αιτήσεις σε επιμέρους ερωτήματα που έχουν τεθεί ή θα τεθούν τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από Δ/νσεις και Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.

Δ2/12018/16-10-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών σύμφωνα με το Ν. 2817/2000
Σε συνέχεια της αριθμ. Δ2/10558/19-9-2000 εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας και με αφορμή σχετικά ερωτήματα που υποβλήθηκαν, διευκρινίζουμε τα εξής:
α) Όσον αφορά στην παρ. 2 της προαναφερθείσας εγκυκλίου, εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε ότι αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική υπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία για κάθε περίπτωση, η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07 όχι μόνο στο Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε, αλλά και στο Βρετανικό Συμβούλιο.
β) Στην παρ. 4α της ίδιας εγκυκλίου, γίνεται η εξής διευκρίνιση:
Στις περιπτώσεις διδακτικής προϋπηρεσίας του άρθρου 8, παρ. 8 με μειωμένο ωράριο γίνεται αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των μονίμων εκπαιδευτικών της ειδικότητας του ενδιαφερόμενου που ίσχυε κατά το χρόνο παροχής της υπηρεσίας.
Για τις περιπτώσεις των παρ. 17 άρθρο 8 και παρ. 22 του άρθρου 9 του Ν.2817/2000, δεδομένου ότι η προϋπηρεσία στα ξένα σχολεία της ημεδαπής καθώς επίσης και στο Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική υπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία για κάθε περίπτωση, θα γίνει αναγωγή στις 18 ώρες.
Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός με μειωμένο ωράριο εργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο έχει προσφέρει για όλα τα έτη της εργασίας του, διδασκαλία 500 ωρών. Η προϋπηρεσία του θα υπολογιστεί ως εξής: 500: 18 - 27 14/18 εβδομάδες και 27 14/18X6=166 12/18 ημέρες. Για την εξεύρεση του χρόνου υπηρεσίας διαιρείται το ακέραιο των εν λόγω ημερών, δηλαδή 166 δια 25 και έχουμε 6 μήνες και 16 ημέρες, χρόνος που θα ληφθεί υπόψη για μισθολογική εξέλιξη.

Δ2/63193/08-07-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Προϋπηρεσία εκπαιδευτικού
Σε απάντηση του Α.Π. 4453/17-06-02 εγγράφου σας, αναφορικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο της ……., κλάδου ΠΕ02-Φιλολόγων, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας εμμένει στη δεύτερη σχετική απάντηση που δόθηκε με το αριθμ. Δ2/45896/11-10-2001 έγγραφο μας, σύμφωνα με το οποίο, το Γαλλικό Ινστιτούτο αποτελεί επίσημο οργανισμό που υπάγεται στο Γαλλικό Κράτος και η προϋπηρεσία σε αυτό εμπίπτει στις διατάξεις του εδ. β` της παρ. 1 του αρ. 17 του Ν. 2470/97 και κατά συνέπεια το αίτημα της ανωτέρω εκπ/κού για μισθολογική αναγνώριση, μπορεί να ικανοποιηθεί.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Ζ2/208/06-07-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπ/κών σε Ινστιτούτα
Απαντώντας στο αναφερόμενο σχετικό σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
α. Η αναγνώριση προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ5.ΠΕ6 & ΠΕ7 του άρθρου 14 του Ν 1566/85, που έχουν εργαστεί στο Βρετανικό Συμβούλιο , το Γαλλικό Ιν-στιτούτο και το ΓΚΑΙΤΕ γίνεται από τα οικεία ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, όπως και για τους εργαζό-μενους στα ιδιωτικά σχολεία.
β. Οι απολυόμενοι από τα Ινστιτούτα, έχουμε τη γνώμη ότι μπορούν να προσλαμβάνο¬νται στο δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εφόσον συντρέ¬χουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 62 του Ν.1566/85. Αρμόδιες για το θέμα αυτό είναι οι δ/νσεις προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης
γ. Δεν είναι δυνατός ο διορισμός εκπ/κών στα ξένα Ινστιτούτα γιατί δεν ισχύει σ` αυτά ο Ν. 682/1977 «Περί ιδιωτικής εκπαίδευσης» αλλά ο ν. 2545/40 «περί φροντιστηρίων»
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Ζ2/108/31-03-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Αναγνώριση προϋπηρεσίας
Σας γνωρίζουμε ότι με το ν.2817/2000 (Φ.Ε.Κ.78Τ.Α` 14.3.2000 ) επεκτείνονται και ισχύουν και για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς των ξένων σχολείων με ξένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι διατάξεις του ν.682.1977 «Περί ιδιωτικής εκπαίδευσης» όπως ισχύει.
Συνοδευτικά σας στέλνουμε φωτοαντίγραφα της σχετικής διάταξης και παρακαλούμε για την εφαρμογή της.

Ν. 2413/1996 ΦΕΚ 124 τ. Α΄
Άρθρο 59
Στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων δασκάλων, νηπιαγωγών, νηπιοβρεφοκόμων, κοινωνικών λειτουργών και οικιακής οικονομίας, που είναι διορισμένοι ή διορίζονται ως μόνιμοι ή αναπληρωτές στα Υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Πρόνοιας και έχουν προϋπηρεσία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς είτε σε Ν.Π.Δ.Δ. είτε σε Ν.Π.Ι.Δ., αναγνωρίζεται μισθολογικά η παραπάνω προϋπηρεσία.

Δ2/133948/16-12-2005 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Αναγνώριση προϋπηρεσίας
Απαντώντας στο υπ`αρίθμ. 5081/21-11-05 έγγραφο σας, σχετικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας της εκπ/κού κ. ………. σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού διαφόρων Δήμων, σας γνωρίζουμε τα εξής:
α) Η προϋπηρεσία σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 3205/03 παρ. α. θα υπολογισθεί τη χορήγηση Μ.Κ., έχοντας υπόψη σας ότι όπως ορίζεται στην παρ. 3επί του άρθρου 15του Ν. 3205/03 της αρ. 2/72757/0022/31-12-03 εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι προϋπηρεσίες που αναγνωρίζονται κατά τις διατάξεις του ανωτέρω Νόμου, θα πρέπει να αποδεικνύονται από πιστοποιητικά των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν εκδοθεί με βάση επίσημα στοιχεία και στα οποία (πιστοποιητικά) θα πρέπει να αναφέρονται.
• οι αποφάσεις πρόσληψης και απόλυσης (επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι η πράξη πρόσληψης πρέπει να έχει φορέα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α.).
• η ιδιότητα με την οποία υπηρέτησαν,
• η σχέση εργασίας.
• ο τρόπος μισθοδοσίας, το ωράριο εργασίας (πλήρες ή μειωμένο).
• καθώς και
• η διάρκεια των προϋπηρεσιών αυτών
β) Η έκδοση πράξεων αναγνώρισης προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών έχει μεταβιβαστεί με την αρ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-1-02 ΥΑ στους Προϊσταμένους με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου ΠΥΣΔΕ

Δ1/97643/10-09-2007 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Αναγνώριση προϋπηρεσίας σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς
Κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία μας αναφορικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών και μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μετά το διορισμό τους σε θέσεις μόνιμου ή ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, κατ` εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 8 παρ. 8του Ν.2817/2000 (Φ.Ε.Κ. 78 Α`), διευκρινίζονται τα εξής:
Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του ιδρύματος θα πρέπει να προκύπτει από διατάξεις με τις οποίες ρητώς αποδίδεται αυτός ο χαρακτηρισμός στο συγκεκριμένο ίδρυμα (σχετ. το με αριθ. 2/2028/0022/22.2.2006 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.). Επομένως, οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να αναφέρονται στη σχετική βεβαίωση προϋπηρεσίας του φορέα πρόσληψης.
Οι δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, κατά τις διατάξεις του αρ. 277 παρ. 1 και 5 του Π.Δ. 410/1995 δεν αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ . μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σχετ. το με αριθ. 2/5032/0022/22,2,2006 έγγραφο του Γ.Λ.Κ.). Συγκεκριμένα, οι Δήμοι και οι κοινότητες σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, μπορούσαν να συγκροτούν δικές τους επιχειρήσεις ή να μετέχουν σε επιχειρήσεις που ήδη υπάρχουν. Οι παραπάνω δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις αποτελούν Ν.Π.Ι,Δ. και διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας , εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά. Επομένως, δεδομένου και σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ.15 παρ. 2 εδ. ε΄ του Ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄) δεν αναγνωρίζεται για μισθολογική εξέλιξη η προϋπηρεσία σε Ν.Π.Ι.Δ. και στον ιδιωτικό τομέα εν γένει, προϋπηρεσία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς δημοτικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να αναγνωριστεί.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Ν. 1566/1985 ΦΕΚ 167 τ. Α΄
Άρθρο 54
4. Η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία της Κύπρου, από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου, υπολογίζεται για τον καθορισμό εισαγωγικού βαθμού και αρχαιότητας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.δ. 695/1970 (ΦΕΚ 221), όσων έχουν διοριστεί σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για όσους διορίζονται μετά την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου, η προϋπηρεσία αυτή λαμβάνεται υπόψη για την ένταξή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 της περίπτωσης Α` του άρθρου 15.
………………………
6. Η υπηρεσία των δασκάλων στο ειδικό δημοτικό σχολείο του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι έλαβαν το πτυχίο τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1238/1982 (ΦΕΚ 35), αναγνωρίζεται από την ημερομηνία πρόσληψης ως κανονική εκπαιδευτική υπηρεσία, εφόσον κατά την ημερομηνία αυτή είχαν περατώσει τις σπουδές τους σε εκκλησιαστική παιδαγωγική ακαδημία. Η παραπάνω υπηρεσία προσμετρείται για την ένταξη των εκπαιδευτικών αυτών σε βαθμό ανώτερο του εισαγωγικού. Η ένταξή τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου και σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου. Στην απόφαση ένταξης προσδιορίζεται και ο πλεονάζων χρόνος υπηρεσίας στο βαθμό στον οποίο θα ενταχθούν.
Άρθρο 74
Προϋπηρεσία εκπαιδευτικών σε σχολεία του εξωτερικού.
1. Η υπηρεσία εκπαιδευτικών σε αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία της αλλοδαπής, καθώς και η υπηρεσία τους σε ξένα σχολεία, στα οποία δίδαξαν σε τάξεις ή τμήματα ελληνοπαίδων, λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και λαμβάνεται υπόψη μετά το διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση για τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.
2. Οι διατάξεις των παραγράφων 7 της περίπτωσης Α` και 7 της περίπτωσης Β` του άρθρου 15 εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή.

Δ2/93953/15-09-2006 ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Αναγνώριση προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Με αφορμή τα πολλά ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας, σχετικά με την αναγνώριση προϋπηρεσιών για μισθολογική εξέλιξη, σας ενημερώνουμε για ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναγνώρισης -μη αναγνώρισης προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη με σκοπό τη διευκόλυνση σας:
Α. ΓΕΝΙΚΑ
α) Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3205/03 (Φ.Ε.Κ.297 τ. Α 723-12-2003), άρθρο 15 (παρ.1, περ. α.), αναγνωρίζεται για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η υπηρεσία που προσφέρεται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., με σχέση εξαρτημένης εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
β) Όπως ορίζεται από τις διατάξεις της αρ. 2/72757/0022/31-12-03 εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι προϋπηρεσίες που αναγνωρίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 3205/03, θα πρέπει να αποδεικνύονται από πιστοποιητικά των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν εκδοθεί με βάση επίσημα στοιχεία και στα οποία (πιστοποιητικά) θα πρέπει να αναφέρονται οι αποφάσεις πρόσληψης και απόλυσης, η ιδιότητα με την οποία υπηρέτησαν, η σχέση εργασίας, ο τρόπος μισθοδοσίας, το ωράριο εργασίας (πλήρες ή μειωμένο), καθώς και η διάρκεια των προϋπηρεσιών αυτών.
Επομένως, για να αναγνωριστεί μια προϋπηρεσία νια μισθολογική εξέλιξη, απαραίτητο είναι καταρχάς να αναζητηθεί η νομική μορφή του φορέα που έγινε η πρόσληψη, καθώς και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του ανωτέρω εδαφίου της παραγράφου β` του παρόντος εγγράφου.
Επισημαίνεται ότι στο σύνολο των ωρών απασχόλησης • δε θα συμπεριλαμβάνονται οι ώρες διδασκαλίας που έχουν παρασχεθεί πέρα από το υποχρεωτικό ωράριο της εβδομαδιαίας απασχόλησης, δηλαδή η υπερωριακή απασχόληση.
Η υπηρεσία των τακτικών υπαλλήλων υπολογίζεται από δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εφόσον ανέλαβαν υπηρεσία μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του διορισμού τους.
Σε περίπτωση που η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση, η υπηρεσία υπολογίζεται από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.
Σε περίπτωση αναγνώρισης προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη τα οικονομικά αποτελέσματα που αυτή συνεπάγεται δεν μπορεί να ανατρέχουν σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής όλων των κατά νόμο προβλεπομένων δικαιολογητικών.
Β. ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Β1. Γενικά
Όπως ορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 4 της αρ. 2/72757/0022/31-12-03 εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του Ν. 3205/03 άρθρο 15, για υπηρεσίες που παρέχονται με μειωμένο ωράριο εργασίας ο ακριβής χρόνος προϋπηρεσίας υπολογίζεται με αναγωγή στο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο των τακτικών δημοσίων υπαλλήλων και για τον υπολογισμό της αναγνωριζόμενης προϋπηρεσίας το έτος λογίζεται ως τριακόσιες (300) ημέρες, ο μήνας λογίζεται ως είκοσι πέντε (25) ημέρες και η εβδομάδα ως έξι (6) ημέρες εργασίας».
Το υποχρεωτικό ωράριο απασχόλησης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 1566/85, δηλαδή για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων Π.Ε είναι 21, ώρες για κλάδους Τ.Ε είναι 22 ώρες και για Δ.Ε είναι 28 ώρες. Το αντίστοιχο ωράριο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 9, παρ.3 του Ν.2517/1997 που αντικατέστησε την παρ. 7 του άρθρου 13 του Ν. 1566/85.
Β2. Σχολές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Σε περίπτωση προσφερθείσης προϋπηρεσίας σε Σχολές, οι οποίες δεν είναι Ανώτερες ή Ανώτατες, όπως αυτό προκύπτει είτε βάσει του οργανισμού λειτουργίας τους είτε από το γεγονός ότι δεν έχουν εξομοιωθεί με νομοθετική διάταξη με τις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές και ταυτόχρονα δε διαθέτουν τακτικό διδακτικό προσωπικό και άρα δεν προβλέπεται ρητά με νομοθετική διάταξη υποχρεωτικό ωράριο (όπως π.χ. στις διάφορες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, σε Σχολές της πρώην Κατώτερης ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), για να γίνει η σχετική αναγωγή, τότε λαμβάνεται υπόψη το ωράριο της εβδομαδιαίας απασχόλησης του αντίστοιχου κλάδου και ειδικότητας των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ( π.χ. η αναγωγή για τα Ι.Ε.Κ. θα γίνει στις είκοσι-μία (21) ώρες). Στις περιπτώσεις που υπάρχει νομοθετημένο ωράριο θα λαμβάνεται υπόψη το νομοθετημένο ωράριο απασχόλησης.
Β3. Ανώτερες σχολές
Σε ό,τι αφορά στις Ανώτερες σχολές (όπως λ.χ. στη Σχολή Δόκιμων Αστυφυλάκων) για την αναγωγή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση, εάν δεν ορίζεται ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο, θα εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις για-το ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο που θα εφαρμόζονταν στην υττό κρίση χρονική περίοδο στο μόνιμο προσωπικό Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όπως για παράδειγμα αυτό των Τ.Ε.Ι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα Τ.Ε.Ι. το Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π), για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής, οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης ήταν δεκαοχτώ (18) ώρες μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 και μετέπειτα δεκαέξι (16) ώρες (άρ. 18 παρ. 4 του Ν. 1404/1983 - ΦΕΚ 173Α`, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 71, παρ. 13 του Ν. 1566/85 και αντικαταστάθηκε στη συνέχεια με το άρθρο 4, περ. Β`, του Ν.2916/2001- Φ.Ε.Κ.114 Α`) . Στη βαθμίδα επιστημονικού συνεργάτη οι ώρες εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης είναι δεκατέσσερις (14) ώρες και εργαστηριακού συνεργάτη είναι δεκαέξι (16) ώρες Ν. 2916/2001 (Φ.Ε.Κ.114/τ.Α`) άρθρο 18 και 19).
Β4. Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Σε ό,τι αφορά στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) σας υπενθυμίζουμε ότι ισχύει για την αναγωγή της μερικής σε πλήρη απασχόληση το αριθμ.20057/Δ2/9-3-2004 έγγραφο της υπηρεσίας μας, σύμφωνα με το οποίο ως πλήρες ωράριο εβδομαδιαίας απασχόλησης λαμβάνεται αυτό των 20 ωρών (ωράριο μόνιμου εκπαιδευτικού μέλους Δ.Ε.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. - αρ.13 παρ. λ, εδ. β και γ του Ν.3187/2003 (Φ.Ε.Κ.233/ τ-Α`).
Γ. ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ
Σε περίπτωση αλληλοεπικαλυπτόμενων χρονικών διαστημάτων, η αναγνώριση του χρόνου αυτού για τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου θα γίνει μία Φορά. Δηλαδή, όταν τα επικαλυπτόμενα διαστήματα αφορούν προϋπηρεσίες υπαλλήλων ως ωρομισθίων, τότε θα μετατραπούν οι ώρες από τις θέσεις που κατείχαν ταυτόχρονα σε πλήρη απασχόληση με τη δυνατότητα συμπλήρωσης τους, ώστε τελικά να αναγνωριστεί ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας με την προϋπόθεση ότι ο συνολικός χρόνος εβδομαδιαίας απασχόλησης από όλες τις θέσεις δεν υπερβαίνει το πλήρες ωράριο εβδομαδιαίας απασχόλησης των αντίστοιχου κλάδου τακτικών δημοσίων υπαλλήλων των εν λόγω Υπηρεσιών. Ο πλεονάζων, δηλαδή, χρόνος υπηρεσίας δεν λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη.
Πιο πρακτικά, αν εκπαιδευτικός έχει απασχοληθεί κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους για διάστημα μ μηνών σε δύο υπηρεσίες, όπου το πλήρες ωράριο εβδομαδιαίας απασχόλησης είναι αντίστοιχα πλ1 και πλ2 με συνολικό αριθμό ωρών ω1 και ω2 αντίστοιχα, οι εβδομάδες (εμ) που αντιστοιχούν είναι:
(ωι: πλ1) + (ω2: πλ2)= εμ
Ο αριθμός, όμως, των εβδομάδων που μπορεί να αναγνωριστεί (εmax), δεδομένου ότι ένας μήνας λογίζεται ότι έχει 4 1/6 εβδομάδες, είναι:
μ* 4 1/6 =εmax
Επομένως, λαμβάνεται υπόψη για την αναγνώριση ο αριθμός των εβδομάδων εμ που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα μ, μόνο αν το εμ είναι μικρότερο ή ίσο του εmax , δηλαδή αν ( εμ εmax λαμβάνεται υπόψη για την αναγνώριση μόνο ο χρόνος εβδομάδων εmax .
Ο χρόνος των εβδομάδων που τελικά αναγνωρίζεται μετατρέπεται στη συνέχεια σε αριθμό ημερών (πολλαπλασιαζόμενος με το 6) και τελικά σε μήνες (διαιρώντας το ακέραιο των εν λόγω ημερών με το 25).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Παράδειγμα 1
Εκπαιδευτικός Κλάδου ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής απασχολήθηκε κατά το σχολικό έτος 2004-05 παράλληλα ως ωρομίσθιος σε σχολείο Δ/θμιας Εκπ/σης και ως ειδικό διδακτικό προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) σε Τ.Ε.Ι. για διάστημα 5 μηνών (μ ) και πραγματοποίησε στο διάστημα αυτό 168 ώρες (ω1) και 210 ώρες (ω2) αντίστοιχα. Το πλήρες ωράριο εβδομαδιαίας απασχόλησης στο σχολείο είναι 21 ώρες (πλ1) και στο Τ.Ε.Ι. είναι 16 ώρες (πλ2). Τότε , (168:21) + (210:16)= 21,125 (ή 21 9/8) (εμ)
Αλλά, στο διάστημα των 5 μηνών (μ) μπορεί να αναγνωριστεί μέγιστη προϋπηρεσία ίση με : 5*4 1/6= 20 * 5/6 εβδομάδες (εmax).
Δηλαδή, εμ > εmax, οπότε αναγνωρίζεται τελικά χρόνος 20* 5/6 εβδομάδων
(εmax) ή 20 * 5/6* 6 = 125 ημέρες ή 125/25 = 5 μήνες (μ ).
Παράδειγμα 2
Εκπαιδευτικός Κλάδου ΠΕ19 -Πληροφορικής απασχολήθηκε κατά το σχολικό έτος 2004-05 παράλληλα ως ωρομίσθιος σε Ι.Ε.Κ. και ως επιστημονικός συνεργάτης σε Τ.Ε.Ι. για διάστημα 5 μηνών (μ) και πραγματοποίησε στο διάστημα αυτό 86 ώρες (ω1) και 115 ώρες (ω2) αντίστοιχα. Το πλήρες ωράριο εβδομαδιαίας απασχόλησης στο Ι.Ε.Κ. θεωρείται ότι είναι 21 ώρες (πλ1) και στο Τ.Ε.Ι. είναι 14 ώρες (πλ2). Τότε , (86:21) + (115:14)= 12,31 (ή 12 13/42)* (εμ)
Στην προκειμένη περίπτωση και σε αντίθεση με το παράδειγμα 1, ο αριθμός των εβδομάδων αναγνωρίζεται στο σύνολο του, αφού δεν υπερβαίνει το εmax (20* 5/6 εβδομάδες.
Δηλαδή, του αναγνωρίζεται χρόνος 12 13/42 * 6 = 73,857ημέρες (ή 73 36/42). Συνεπώς ο χρόνος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για μισθολογική εξέλιξη, όπως προκύπτει από το ακέραιο μέρος των εν λόγω ημερών είναι 73/25 μήνες ή 2 μήνες και 23 ημέρες.
Δ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Δ1 Περιπτώσεις προϋπηρεσιών που αναγνωρίζονται για μισθολογική εξέλιξη
1. Όπως ορίζεται από το εδ. ι, παρ.1, του άρθρου 15 της αρ. 2/72757/0022/31-12-03 εγκυκλίου του Γ.Λ.Κ. υπολογίζεται για μισθολογική εξέλιξη ο χρόνος παροχής υπηρεσίας με σύμβαση μίσθωσης έργου ή με ανάθεση κατ` αποκοπήν εργασίας, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές έχουν χαρακτηρισθεί με διάταξη νόμου ή με δικαστική απόφαση ότι διανύθηκαν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (εξαρτημένης) ή εφόσον σύμφωνα με τα υπηρεσιακά έγγραφα συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Απασχόληση κατά το σύνηθες δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο.
β) Παροχή εργασίας στο χώρο της δημόσιας υπηρεσίας και με την άμεση εποπτεία της υπηρεσίας και
γ) Αμοιβή ανάλογη με των προσλαμβανομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Επομένως, όσον αφορά την προϋπηρεσία με σύμβαση έργου (π.χ. ερευνητικά προγράμματα σε Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. κ.λ.π.), μπορεί να ληφθεί υπ` όψιν για μισθολογική εξέλιξη με την προϋπόθεση ότι οι βεβαιώσεις που θα προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια όργανα διοίκησης και να πιστοποιούν με σαφήνεια τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις που αφορούν την παροχή υπηρεσίας με σύμβαση μίσθωσης έργου ή με ανάθεση κατ` αποκοπήν εργασίας ή έργου.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση προϋπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. είναι η απευθείας σχέση εξαρτημένης εργασίας ή έργου με το Ν.Π.Δ.Δ. και όχι με τον αντίστοιχο Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας για τον οποίο δεν προκύπτει η νομική του μορφή.
Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων έρευνας των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. όχι μόνο δεν έχουν την ίδια νομική μορφή με τα αντίστοιχα Ιδρύματα, αλλά αντιθέτως διαθέτουν πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια καθώς και πλήρη ανεξαρτησία στην επιλογή προσωπικού και την ανάθεση μελετών. Ειδικά δε η οικονομική διαχείριση δεν διέπεται από τις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού, όπως ισχύει για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και όλα τα Ν.Π.Δ.Δ., αλλά από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) όπως ισχύει για τα Ν.Π.Ι.Δ. και τις Ανώνυμες Εταιρείες.
2. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 6 του Ν. 1824/88 (Φ.Ε.Κ. 296 Α`) ορίζεται ότι, η προϋπηρεσία των δημοσίων εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναγνωρίζεται για τη μισθολογική εξέλιξη, εφόσον ισχύουν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις του εδ. β`, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 1810/88, και εφόσον έχει προσφερθεί τουλάχιστον με 18ωρη εβδομαδιαία διδασκαλία. Σε περίπτωση μειωμένης διδακτικής απασχόλησης η προϋπηρεσία αυτή υπολογίζεται κλασματικά, με αριθμητή το μέσο όρο της ετήσιας εβδομαδιαίας διδασκαλίας και παρανομαστή τον αριθμό των 18 ωρών.
3. Σε Υπηρεσίες Κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού πρώτα ερευνηθεί η νομική μορφή των υπηρεσιών αυτών, ώστε να διαπιστωθεί αν η υπηρεσία έχει προσφερθεί στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. της οικείας χώρας.
4. Η προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί με την ιδιότητα του μόνιμου, εθελοντή ή ανακαταταγμένου στρατιωτικού στις ένοπλες δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα, μετά την αφαίρεση του χρόνου που θα υπηρετούσε ο υπάλληλος ως κληρωτός ή έφεδρος, εάν δεν είχε καταταγεί ως στρατιωτικός (μόνιμος, εθελοντής ή ανακαταταγμένος).
Για το χρόνο που είχε υποχρέωση ο υπάλληλος να υπηρετήσει ως κληρωτός ή έφεδρος θα πρέπει να γίνεται σχετικό ερώτημα προς το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο, εφόσον βέβαια από άλλο στοιχείο του προσωπικού Μητρώου του (πιστοποιητικό τύπου Α` κ.λ.π.) δεν προκύπτει σαφώς ο χρόνος αυτός.
5. Σύμφωνα με την αρ. Φ.361.25/43/Δ1/10023/21-10-97 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας, αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών σε αναγνωρισμένα Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, σε ξένα σχολεία στα οποία δίδαξαν σε τάξεις ή τμήματα ελληνοπαίδων, σε Ελληνικά σχολεία της Κύπρου, σε σχολεία των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καναδά, σε εκπαιδευτικές μονάδες των νόμιμα συγκροτημένων Ελληνικών κοινοτήτων και ενοριών του εξωτερικού, κατ` εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 7 κεφ. Α` άρθρου 15, της παρ. 4 του άρθ. 54, και του άρθρου 74 του Ν. 1566/85, όπως συμπληρώθηκε με το άρ. 33 του Ν. 1824/88. Αρμόδια για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού είναι η Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΔΙΠΟΔΕ)
Η προϋπηρεσία αυτή συνυπολογίζεται για τη μισθολογική εξέλιξη του ενδιαφερόμενου εκπαιδευτικού μόνο με βάση το ανωτέρω πιστοποιητικό.
Επίσης, η προϋπηρεσία αυτή συνυπολογίζεται και στη βαθμολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. ή Κ.Υ.Σ.Π.Ε. αντίστοιχα, αφού διαβιβαστούν στο αρμόδιο Συμβούλιο η αίτηση του ενδιαφερομένου εκπαιδευτικού, πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών και το πιστοποιητικό της ΔΙΠΟΔΕ).
6. Ο χρόνος αποδεδειγμένης υπηρεσίας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες των πολιτικών προσφύγων, των συζύγων και των τέκνων αυτών, που έχουν επαναπατρισθεί μέχρι 31-12-1996, με την προϋπόθεση ότι η προϋπηρεσία αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται από πιστοποιητικά των χωρών αυτών θεωρημένα από τις οικείες Προξενικές Αρχές, επίσημα μεταφρασμένα και να έχει παρασχεθεί μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας τους. Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά μόνο όσους επαναπατρίστηκαν μέχρι 31-12-1996.
7. Ο χρόνος μέχρι οκτώ (8) έτη που έχει ληφθεί υπόψη ως προσόν διορισμού υπαλλήλων που υπηρετούσαν κατά την 31-12-1996 και εφόσον το προσόν αυτό δεν θεμελιώνει δικαίωμα χορήγησης άλλης οικονομικής παροχής (π.χ. επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών κ.λ.π.). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι σχετικές διατάξεις, βάσει των οποίων έγινε ο διορισμός του υπαλλήλου στη θέση που υπηρετεί, να απαιτούσαν ως προσόν διορισμού για την πρόσληψη

Keywords
άρθρο 99, εν λόγω, μειωμενο ωραριο, φεκ, σχολεια, κυπρος, απεργια, τίθενται, ΑΣΕΠ, ισχύ, βεβαίωση, διευκρίνιση, γκαιτε, πυσδε, συγκεκριμένο, ελλαδα, ρητά, χρονικα, επιδομα, διορισμος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια οσε, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, απεργια 1 δεκεμβριου, ογα επιδοματα, εκλογες 2010 δημοτικες, αποτελεσματα, ημερομήνια, αναπληρωτες, ρητά, πινακες αναπληρωτων, βρετανικο συμβουλιο, χωρες, το θεμα, αιτηση, αστυνομια, γκαιτε, γνωμη, θεμα, ιδιωτικα σχολεια, κυπρου, προγραμμα, σχολες, φεκ, άρθρο 99, αρθρα, αρθρο, αιτησεις, αοριστου χρονου, αφαιρεση, αφορμη, βεβαίωση, εβδομαδες, γαλλικο ινστιτουτο, γεγονος, γινει, γινεται, γραφεια, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, διευκρίνιση, δοθηκε, εγινε, εφημεριδα της κυβερνησεως, εγγραφα, εγγραφο, εθελοντης, υπαρχει, εκπαιδευση, ελληνικη αστυνομια, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, εξι, ετη, ετος, εφημεριδα, ιδια, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, ιδρυμα, ινστιτουτο γκαιτε, ιση, ληψη, λιμενικο σωμα, λιμενικο, μηνες, μειωμενο ωραριο, μορφη, νηπιαγωγων, νομικη, οκτω, ολοημερα σχολεια, πινακες, προγραμματα, πτυχιο, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σιβιτανιδειο, σωμα, σχολειο, τίθενται, ισχύ, φορα, χρονος, χρονικα, ωρες, δικαιωμα, εφαρμογη, ελληνικα, ιδιαιτερα, μια φορα, οργανα, πηλικο, πυσδε, θεσεις, υγειας
Αναζητήσεις
δ2/133948/16-12-2005 υπ.ε.π.θ., αναγωγη ωρων σε ημερες
Τυχαία Θέματα