Γιατροί και νοσηλευτές μεταναστεύουν στο εξωτερικό

Εργασία

Γιατροί και νοσηλευτές μεταναστεύουν στο εξωτερικό«Γιατρικό» στην ανεργία και την αβεβαιότητα που μαστίζει τους κλάδους τους, αναζητούν όλο και περισσότεροι Ελληνες ιατροί και νοσηλευτές, καταφεύγοντας στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Περίτρανη απόδειξη οι 400 απόφοιτοι Ιατρικής και Νοσηλευτικής -άνεργοι ή ακόμα και εργαζόμενοι- οι οποίοι έδωσαν βροντερό «παρών» σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Απασχόλησης Eures για εύρεση απασχόλησης σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, που έλαβε χώρα την προηγούμενη Τρίτη στην Αθήνα

(επαναλήφθηκε δύο μέρες αργότερα στη Θεσσαλονίκη).

Πλήθος νέων Ελλήνων ιατρών και νοσηλευτών συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, για να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που τους ανοίγονται ώστε να εργαστούν ή να συνεχίσουν την ειδικότητά τους σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Το επίπεδο των υποψηφίων ήταν πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων να μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι», σχολιάζει η Κατερίνα Φλάκα, συντονίστρια της υπηρεσίας Εures στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες στη εκδήλωση εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αποφασισμένοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό σε περίπτωση που τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, ενώ, όπως τονίζει η κ. Φλάκα, «οι περισσότεροι ήταν ήδη ενήμεροι για τα βήματα που πρέπει να κάνουν ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας των προορισμών που τους ενδιαφέρουν».

Ο αριθμός των «ανοικτών» θέσεων στις έξι χώρες για τα δύο επαγγέλματα «αγγίζουν» τις 4.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δικτύου Eures (βλ. πίνακα). Εκτιμώνται, ωστόσο, ως πολύ περισσότερες.

Εντυπωσιασμένοι από τα προσόντα των Ελλήνων ιατρών και νοσηλευτών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Eures, έμειναν οι ξένοι εκπρόσωποι νοσοκομείων, όπως μεταφέρει στο «Εθνος-Εργασία» η Κατερίνα Φλάκα

Οπως μετέφεραν οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων στους υποψηφίους, μεγάλο πλεονέκτημα για την επιλογή των ατόμων που θα κληθούν να καλύψουν τις θέσεις θα είναι, εκτός από τα τυπικά προσόντα, και η γνώση της εθνικής γλώσσας των χωρών σε ένα επίπεδο B1 ή Β2.

Οσον αφορά τις παροχές προς τους προσληφθέντες, οι μισθοί τους συγκριτικά με της Ελλάδα θα είναι τριπλάσιοι ή, κατά περιπτώσεις, τετραπλάσιοι και θα τους παρέχεται ένα πολύ υψηλό βιοτικό και εργασιακό επίπεδο. Το «Εθνος-Εργασία» βρέθηκε στην εκδήλωση και κατέγραψε την τάση φυγής ιατρών και νοσηλευτών από την Ελλάδα, που, όπως καθολικά εκφράστηκε, τους διώχνει μακριά της.

H Ελένη Ρουμπή έχει ήδη σφραγίσει το διαβατήριό της για Γερμανία

Ειδικότητες με ζήτηση

Δανία: Παθολόγοι, Ραδιολόγοι, Ψυχίατροι, ΟγκολόγοιΓερμανία: Νοσηλευτές-τριες με ειδικότητα στην αναισθησιολογία, την εντατική θεραπεία και τη χειρουργικήΣουηδία: Ειδικοί Εσωτερικής Ιατρικής, Ψυχίατροι, Παθολόγοι, Ραδιολόγοι, Ειδικοί στο ηχοκαρδιογράφημαΕλβετία: Νοσηλευτές-τριες, Κλινικοί Ιατροί όλων των ειδικοτήτωνΗνωμένο Βασίλειο: Ιατροί και Νοσηλευτές-τριες όλων των ειδικοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, στην Ουαλία ζητούνται ιδιαιτέρως: Ψυχίατροι, Παιδίατροι και Ιατροί σε Μονάδα Εντατικής Φροντίδας

Ο Αχαφίζ Μοΐν ήρθε στην Ελλάδα από το Πακιστάν πριν από 15 χρόνια, σπούδασε Ιατρική και σήμερα αναγκάζεται να φυγει

3.923 θέσεις σε 5 χώρες ΙατροίΝοσηλευτέςΓερμανία3.144-Δανία263-Ελβετία1016Νορβηγία882Σουηδία32725Σύνολο3.92333

Ελένη Ρουμπή
Θα φύγω, μόλις μάθω Γερμανικά

Η Ελένη Ρουμπή είναι ήδη με το... ενάμισι πόδι στη Γερμανία. Προσωποποιώντας πλήρως το ρητό «Μάθε τέχνη κι άσ' τηνε κι αν πεινάσεις πιάσ' τηνε», η Ελένη σπούδασε νοσηλεύτρια και εργαζόταν μέχρι το 2005 σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η Διονυσία Κατελούζου επιχειρεί να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα της και τη ζωή της στη Σκανδιναβία

Στη συνέχεια αποφάσισε για οικογενειακούς λόγους να μετακομίσει στην επαρχία και να εργαστεί ως καθηγήτρια Αγγλικών. Ωστόσο, λόγω της κρίσης, και με γνώμονα πάντα το συμφέρον της οικογένειάς της, είναι έτοιμη να μεταναστεύσει στη Γερμανία.

«Ο άντρας μου είναι ήδη στο Ντίσελντορφ, όπου έχουμε συγγενείς, και ψάχνει για δουλειά. Θα τον ακολουθήσω κι εγώ άμεσα, μόλις ολοκληρώσω τα ταχύρυθμα μαθήματα Γερμανικών που παρακολουθώ», αναφέρει στο «Εθνος-Εργασία».

Προβληματισμένος από τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γιώργος Καραγκούνης θα έφευγε από την Ελλάδα, αν δεχόταν μία καλή πρόταση από τη Σουηδία, τη Νορβηγία ή την Αγγλία

Σύμφωνα με τις εντυπώσεις που της μεταφέρει ο άντρας της, η Ελένη διατείνεται ότι η εύρεση εργασίας στη Γερμανία δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αρκεί κανείς να γνωρίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τη γλώσσα (επίπεδο Β2).

«Δουλειές υπάρχουν παντού στη Γερμανία. Ακόμα, δεν είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα και το βιοτικό επίπεδό της είναι ιδιαιτέρως υψηλό», απαριθμεί τους λόγους που την οδηγούν μακριά από την Ελλάδα.

Το μόνο ίσως εμπόδιο είναι η χρόνια αποχή της από τη νοσηλευτική. «Με προβληματίζει όντως το γεγονός ότι εδώ και μία επταετία δεν έχω εργαστεί πάνω στο αντικείμενό μου. Παρ' όλα αυτά, είμαι αποφασισμένη να φύγω και απ' τη στιγμή που θα γνωρίζω ικανοποιητικά τη γλώσσα σίγουρα θα βρω κάτι είτε ως νοσηλεύτρια είτε σε άλλο τομέα», σχολιάζει με αισιοδοξία.

Αχαφίζ Μοΐν
Αν και στενοχωριέμαι, δεν έχω άλλη επιλογή

Ο Αχαφίζ Μοΐν είναι ιατρός από το Πακιστάν και ήρθε στην Ελλάδα το 1997, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Μετά από 15 χρόνια στη χώρα μας βρίσκεται πάλι με τη βαλίτσα στο χέρι, με προορισμό αυτή τη φορά τη Βόρεια Ευρώπη.

«Είχα συγγενείς στην Ελλάδα και επειδή τα πράγματα στη χώρα μου ήταν δύσκολα, αποφάσισα να έρθω εδώ», λέει ο Αχαφίζ. Στα 21 του μόλις χρόνια, ξεκινώντας από το σημείο μηδέν, γράφτηκε σε ελληνικό σχολείο και ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες κατάφερε να περάσει στην ιατρική σχολή. «Πριν έξι μήνες πήρα την ειδικότητά μου στη γενική χειρουργική και αυτό το διάστημα κάνω κάποιες εφημερίες σε νοσοκομεία, αλλά δυστυχώς θέσεις για ιατρούς, τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα, δεν υπάρχουν. Πριν από τέσσερις μήνες βγήκε μία προκήρυξη για επικουρικούς ιατρούς και από τότε τίποτα».

Και στον ιδιωτικό τομέα, όμως, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς οι προσλήψεις είναι λιγοστές και οι συνθήκες θυμίζουν... «σούπερ μάρκετ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Αχαφίζ. Ως εκ τούτου, η -εκ νέου- μετανάστευση είναι η μόνη λύση.

«Σκέφτομαι να πάω στη Σουηδία γιατί έχω φίλους ιατρούς εκεί και είναι πολύ ευχαριστημένοι», σημειώνει. Γι' αυτό τον λόγο, έχει αρχίσει να μαθαίνει τη σουηδική γλώσσα.

«Δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα. Την αισθάνομαι πλέον πατρίδα μου, όμως με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα δεν έχω άλλη επιλογή», συμπληρώνει με πικρία.

Διονυσία Κατελούζου
Εχω δεχτεί προτάσεις από Σουηδία - Γερμανία

«Κανένας Αγιος δεν αγιάζει στον τόπο του», δηλώνει με συγκίνηση η Διονυσία Κατελούζου, νοσηλεύτρια, η οποία εργάζεται σε γηροκομείο στην πατρίδα της, στον Πύργο.

«Δεν είμαι ευχαριστημένη με τις συνθήκες που υπάρχουν στη δουλειά μου και τη χώρα γενικότερα. Θες να ανέβεις ένα σκαλί πιο πάνω και δεν μπορείς», λέει στο «Εθνος-Εργασία» η Διονυσία. Επιπλέον, μέσα σε λίγους μήνες είδε τον μισθό της να μειώνεται από τα 1.100 στα 700 ευρώ.

Στην εκδήλωση έχει έρθει με σκοπό να συνομιλήσει με τους Γερμανούς και τους Σουηδούς εκπροσώπους νοσοκομείων.

Τα γλωσσικά προσόντα
«Οι Γερμανοί δεν θεωρούν προαπαιτούμενο τη γνώση γερμανικών, ενώ στη Σουηδία κάποιος μπορεί να τα καταφέρει, στην αρχή τουλάχιστον, μιλώντας μόνο αγγλικά», αναφέρει σχετικά με τα γλωσσικά προσόντα που απαιτούνται.

Η Διονυσία γνωρίζει καλά το δίκτυο Eures και τις υπηρεσίες του, καθώς τους τελευταίους μήνες το επισκέπτεται συχνά. Μάλιστα έχει ήδη δεχτεί δύο προτάσεις από Γερμανία και Σουηδία αντιστοίχως: η πρώτη με 2.200 ευρώ και η δεύτερη με 2.800.

Το χαμόγελό της διαγράφεται μεμιάς στην ερώτηση για το αν είναι έτοιμη να φύγει από την Ελλάδα. «Με στεναχωρεί που θα φύγω, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Εξάλλου, και ο σύζυγός μου είναι άνεργος, ενώ και για το παιδί μου θα ήταν καλύτερο να μεγαλώσει στο εξωτερικό», καταλήγει.

Γιώργος Καραγκούνης
Εδώ μας πληρώνουν λίγο και με καθυστέρηση

Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι στο δεύτερο έτος της ειδικότητάς του στην παθολογική-ανατομική και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει και το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκεφτόταν καν να εγκαταλείψει την Ελλάδα, τη δεδομένη όμως στιγμή το νοσηρό κλίμα που επικρατεί στη χώρα τον κάνει να λοξοκοιτάζει προς το εξωτερικό.

«Αν δεχθώ κάποια σοβαρή πρόταση και μου αναγνωρίσουν τα δύο χρόνια που έχω εργαστεί ως ειδικευόμενος ιατρός θα έφευγα χωρίς πολλούς ενδοιασμούς, παρότι είμαι ευχαριστημένος με την πορεία της ειδικότητάς μου. Δυστυχώς, όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα σε ωθούν να φύγεις», επισημαίνει.

Μεγάλες περικοπές
Θύμα και ο ίδιος των μεγάλων περικοπών στους μισθούς στον δημόσιο τομέα, είδε από τον περασμένο Μάρτιο τον μισθό του να συρρικνώνεται κι άλλο, έχοντας φτάσει πλέον τα 1.050 ευρώ, ενώ οι εφημερίες που συνεισφέρουν σημαντικά στο σύνολο των αποδοχών των ιατρών είναι πλέον λιγοστές και πληρώνονται -όταν πληρώνονται- με καθυστέρηση («Από τον Αύγουστο έχουμε να πληρωθούμε», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος).

Εχοντας ήδη επισκεφθεί τους εκπροσώπους των νοσοκομείων στη Σουηδία και τη Νορβηγία, μοιράζεται με το «Εθνος-Εργασία» τις εντυπώσεις του: «Από πλευράς προσόντων πληρούσα όλες τις προϋποθέσεις.

Σχετικά με τη γλώσσα, στη Σουηδία δεν μου έκαναν καν νύξη για το θέμα, ενώ στη Νορβηγία αυτό που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να πας εκεί με προοπτική να μείνεις για αρκετά χρόνια», αναφέρει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ

Η alfavita.gr προσπαθεί να δημοσιεύει τις πιο έγκυρες αγγελίες εύρεσης εργασίας. Στα πλαίσια αυτά όσοι ενδιαφέρονται για εργασία μπορούν να επισκέπτονται την κεντρική μας σελίδα για την "εύρεση εργασίας". Επίσης όσοι είναι ...κολλημένοι με το facebook μπορούν να επισκέπτονται και τη σελίδα μας "βρίσκω δουλειά". Η ενημέρωση είναι συνεχής και άμεση και στις δύο σελίδες.

Επιλέξτε την alfavita.gr για να βρείτε δουλειά.
Σε περίπτωση που έχετε κάποια παρατήρηση, στείλτε μας μέιλ στο [email protected]. Αν πάλι θέλετε να αναρτήσετε τη δική σας αγγελία, εντελώς δωρεάν, πατήστε ΕΔΩ

Tags: βρίσκω δουλειάΘέσεις εργασίαςαγορά εργασίαςεργασίαεύρεση εργασίας
Keywords
γιατροι, eures, αθηνα, θεσσαλονικη, ελλαδα, γνώμονα, λύση, θες, νύξη, alfavita, facebook, tags, σταση εργασιας, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, ελενη, alfavita.gr, alfavita, διαβατηριο, χωρες, το θεμα, αγγελιες, βημα, γερμανια, γηροκομειο, γνωση, δουλεια, δωρεαν, εργασια, ευρεση εργασιας, θεμα, ιατρικη, καριερα, σουηδια, eures, αγορα, αγορα εργασιας, αισιοδοξια, αναζητηση εργασιας, ανεργια, βιοτικο επιπεδο, βορεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γλωσσα, γνώμονα, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, δυστυχως, διδακτορικο, δικη, δοθει, δικτυο, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, εμειναν, ενημερωση, εξι, επαγγελματα, ετος, ευρωπη, τεχνη, ζωη, υπηρεσιες, υποθεση, ζητουνται, θες, μειλ, κι αλλο, κλιμα, λύση, λογο, μακρια, μηνες, μηδεν, νύξη, νορβηγια, νοσοκομεια, ντισελντορφ, παντα, ουαλια, παιδι, πακισταν, προσληψεις, σελιδες, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σχολειο, ταση, τριτη, φορα, χερι, χαμογελο, βηματα, ετοιμη, χωρα, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, ρητο, θελω να, θεσεις
Τυχαία Θέματα