Γιατί ο Juncker θέλει Σύριζα, πιο πολύ κι από "μεγάλο συνασπισμό"

Άρθρο του Γιάννη Αγγέλη στο capital.gr

Ο κ. Juncker απέδειξε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα πολιτικά αντανακλαστικά του και έσπασε την σιωπηρή συμφωνία "μη παρέμβασης" στις ελληνικές εκλογές.

Η χθεσινή παρέμβασή του για την Ελλάδα στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο προκάλεσε ανησυχία για τις ενδεχόμενες συνέπειες και μάλιστα την ίδια ημέρα που επρόκειτο να γίνει ο

τηλεοπτικός διάλογος των αρχηγών κομμάτων.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, επικρατεί η άποψη ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν από Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους είχαν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Η ανησυχία αυτή επανήλθε χθες από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέδειξε για άλλη μια φορά το θέμα Ελλάδα στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο – και μάλιστα ως δεύτερο σε σειρά σημασίας μετά το μεταναστευτικό– αφήνοντας με σαφήνεια απειλές για τις συνέπειες στο ενδεχόμενο μη σεβασμού από την νέα κυβέρνηση της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Ορισμένοι μάλιστα στο Ευρωκοινοβούλιο ακούγοντας τον κ. Juncker σχολίασαν ότι η παρέμβασή του, με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, "κάθε άλλο παρά στην αποδοχή του προγράμματος μπορεί να συμβάλει την συγκεκριμένη στιγμή...".

Παρ' όλα αυτά όμως η παρέμβαση Juncker αυτή την φορά αν και ήταν σαφής προειδοποίηση, εν τούτοις απέφυγε την αναφορά και εμπλοκή με συγκεκριμένη πολιτική πρόταση.

Όπως για παράδειγμα αυτή που είναι κοινή στα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά κόμματα που έχουν υποστηρίξει το τρίτο μνημόνιο και δεν είναι άλλη από την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας Σύριζα - Νέας Δημοκρατίας.

Το ενδιαφέρον πάντως εδώ είναι ότι οι ευρωπαϊκές προσδοκίες στην κατεύθυνση αυτή συγκεντρώνουν πολύ περισσότερο την προσοχή τους στην "επιθυμία" κυρίως στο να υπάρχει στην κυβέρνηση ο Σύριζα από το να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας Σύριζα - ΝΔ.
Και αυτό όπως εξηγούν, γιατί η πολιτική πίεση που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές από την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος θα είναι τόσο ασφυκτική που απαιτεί την συμμετοχή του "αριστερού Συρίζα" για να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικότητα. Με άλλα λόγια η επόμενη κυβέρνηση κατά τις εκτιμήσεις αυτές χρειάζεται ένα αριστερό ανάχωμα για να συγκρατήσει τις αντιδράσεις που θα αναδυθούν από την εφαρμογή του προγράμματος...

Ο κ. Juncker πάντως αν και έκρινε αναγκαίο να υπενθυμίσει στην χθεσινή κεντρική ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο τις "απαιτήσεις" από την νέα κυβέρνηση απέφυγε εύστοχα να υποδείξει τον "κατάλληλο" γιατί μέχρι στιγμής όλες οι ανάλογες παρεμβάσεις του στο παρελθόν είχαν προκαλέσει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα...

Tags: Ζαν Κλώντ ΓιούνκερΓιούνκερεκλογές Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα