Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Παρασκευή αγαπημένη μέρα! Σχετικά με την προκλητική εγκύκλιο του Γ.Γ. του υπ. Παιδείας Αθ. Κυριαζή.

Ανακοινώσεις

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Πρ. Κορομηλά 51

e-mail: [email protected]

Θεσσαλονίκη, 19-05-2013

Παρασκευή αγαπημένη μέρα! Σχετικά με την προκλητική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α Αθανάσιου Κυριαζή.

Συνάδελφοι-σες.

Στις 17 Μαΐου 2013 για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Υπουργείο Παιδείας, αυτή τη φορά μέσω του γενικού του γραμματέα Αθανάσιου Κυριαζή φρόντισε να φτάσει στα σχολεία μεσημέρι Παρασκευής μετά την λήξη του ωραρίου μια προκλητική εντολή.

Πρόκειται για την εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ.: 66267/Δ2 με θέμα: «Οδηγίες για τον έλεγχο της ομαλής και απρόσκοπτης άσκησης των επιταγμένων προσωπικών υπηρεσιών του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν, εξ αφορμής της κηρυχθείσας πολιτικής κινητοποίησης.»

Η εγκύκλιος έχει ημερομηνία έκδοσης την 15 Μαΐου 2013, καθόλου συμπτωματικά ημέρα της διεξαγωγής της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας που συνεδρίαζαν στην Αθήνα για να αποφασίσουν για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου!

Σπέρνοντας εσκεμμένα, ξανά την ανησυχία και τον φόβο στους συναδέλφους, τα στελέχη της διοίκησης παντού στην Ελλάδα διοχέτευσαν εκτός ωραρίου λειτουργίας την εγκύκλιο στα σχολεία με την οποία ο γενικός γραμματέας καλεί τα στελέχη της διοίκησης να εφαρμόσουν «πιστώς το πλαίσιο υλοποίησης της ανωτέρω πολιτικής κινητοποίησης »!!!

Δυστυχώς ορισμένοι διευθυντές-τριες σχολικών αντέδρασαν σπασμωδικά θέτοντας ξανά για δεύτερη φορά φέτος παράνομα και αυτοί με τη σειρά τους ανύπαρκτα ζητήματα για το ωράριο των συναδέλφων, που δεν επιτηρούν στις πανελλαδικές εξετάσεις -και οι οποίοι υποβάλλονται σε απαράδεκτα καψόνια -τους οποίους καλούν τηλεφωνικά μέσα στο Σαββατοκύριακο και τους ζητούν πιεστικά να προσέλθουν την Δευτέρα στα σχολεία τους από τις 8.00 πμ και να παραμένουν εκεί παράνομα εκτός του υποχρεωτικού τους ωραρίου. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τον νόμο: «Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ΄ ανώτατο 30 ώρες. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο (όχι όμως διδακτικό) (άρθρο 13 παρ.8 του νόμου 1566/1985 π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων, κλπ τήρηση βιβλίων του Σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών), ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη».

Ακόμη θυμίζουμε πως «εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο, ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση του.

Το άρθρο 14 παρ 20 του ίδιου νόμου προεκτείνει την αρχική για την Πρωτοβάθμια ισχύ του άρθρου 13 παρ.8 και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο νόμος1566/1985 που αφορά στο ωράριο των εκπαιδευτικών υπερισχύει απολύτως απέναντι σε οποιαδήποτε εγκύκλιο οποιουδήποτε Υπουργού η Υφυπουργού η οποιουδήποτε άλλου όπως και από την την υπ’ αριθμ. 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφαση του Πρωθυπουργού,

την υπ’ αριθμ. 6213/11.5.2013 (Β’ 1140) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και

την υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (Β’ 1140) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι το θολό αυτό σκηνικό στήθηκε σκόπιμα από το Υπουργείο από νωρίς σε σχέση με την επικείμενη κήρυξη απεργίας από το συνδικάτο αλλά και για να καλλιεργηθεί το έδαφος ώστε να φυτρώσουν αναγκαστικά «επίορκοι και κοπανατζήδες» εκεί που δεν υπάρχουν.

Το ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την εγκύκλιο και τα στελέχη της διοίκησης αλλά και τους διευθυντές-τριες σχολικών μονάδων να σεβαστούν τον νόμο.

Το ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ ακόμη καλεί τον κλάδο σε επαγρύπνηση και υπενθυμίζει στους συναδέλφους-σες πως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση με βάση και το πειθαρχικό δίκαιο να ζητήσουν την σχετική γραπτή εντολή από τους προιστάμενους τους, την οποία αυτοί έχουν υποχρέωση με βάση το νόμο να παραχωρήσουν.

Ζητούμε ακόμη από τον Γενικό Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή και τα μέλη του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αλλά και από τον προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Ευάγγελο Μαδεμλή, να παρέμβουν και να διερευνήσουν στα πλαίσια των καθηκόντων τους για τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα κακοδιοίκησης και παρανομίας από τη μεριά της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Σε αυτά βέβαια, εξακολουθούν να περιλαμβάνονται και οι τεράστιες ευθύνες των πρώην και νυν ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της πολιτικής του ηγεσίας για την σχολική εγκατάλειψη και την πρωτοφανή ερήμωση του σχολείου αλλά και το προκλητικό κουτσούρεμα κατά δύο εβδομάδες, για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά της διάρκειας λειτουργίας των Γυμνασίων της χώρας.

Συνάδελφοι-σες

Το κεφάλι ψηλά!

Να μην περάσουν η ενοχοποίηση, ο φόβος και ο πανικός που προσπαθούν να σπείρουν ανάμεσά μας !

Συσπειρωμένοι στο σωματείο εξακολουθούμε δίνουμε τη μάχη για τη δουλειά μας, για την επιβίωση του δημόσιου σχολείου και για την Δημοκρατία .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ TΡΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ

Tags: Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα