Ερώτηση στη Βουλή: Σχετικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών

Tweet Κατηγορία: ΕκπαίδευσηΑνακοινώσεις

Δελτίο Τύπου

29.11.2012

Δέσμευση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τα θέματα των μετεγγραφών φοιτητών, κατόπιν ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για την αδυναμία φοίτησης λόγω οικονομικών προβλημάτων

Η ραγδαία πτώση των οικογενειακών

εισοδημάτων στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις τις οικογένειες των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις να αδυνατούν να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους, ιδιαίτερα όταν έχουν εισαχθεί σε Ιδρύματα μακριά από τον τόπο μόνιμης οικογενειακής κατοικίας και επιπλέον όταν υπάρχουν 2 ή και 3 παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Βασική αιτία αυτού είναι η ανεπάρκεια των δομών φοιτητικής μέριμνας (στέγαση - σίτιση).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κατέθεσαν από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους δύο ερωτήσεις προς τον υπουργό παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, με τις οποίες:

· Έθεταν το ζήτημα της αδυναμίας φοίτησης λόγω οικονομικών προβλημάτων

· Επεσήμαναν πως οι ειδικές κατηγορίες που δημιούργησε το Υπουργείο δεν περιελάμβαναν το χαμηλό εισόδημα ως αυτόνομο κριτήριο, παρά μόνο σε συνδυασμό με άλλα (π.χ. πολύτεκνοι).

· Ζητούσαν την ενίσχυση των δομών φοιτητικής μέριμνας για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος απαντώντας, δήλωσε πως η φοιτητική μέριμνα έχει ανατεθεί πλέον στην ευθύνη των Ιδρυμάτων. Επίσης, πως προτίθεται «να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, που θα επιτρέπει την κινητικότητα των φοιτητών από το τμήμα εγγραφής σε άλλο, με κριτήρια κοινωνικά», μετά και από το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να «επαναφέρει τη διαδικασία των μετεγγραφών».

Κατόπιν αυτών, δηλώνουμε ότι:

1. Η μετάθεση της ευθύνης για τη φοιτητική μέριμνα στα Ιδρύματα συνιστά υπεκφυγή, καθώς χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και ειδικά μετά το απαράδεκτο «κούρεμα» των αποθεματικών τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σχετικές υποχρεώσεις

2. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν την εκ νέου θέσπιση ενός μόνιμου συστήματος μετεγγραφών, αλλά την κατ’ εξαίρεση εφαρμογή του για φέτος, στην προοπτική της δημιουργίας επαρκών δομών φοιτητικής μέριμνας, όπως φοιτητικών εστιών.

3. Η τροπολογία για τις μετεγγραφές που προτίθεται να καταθέσει ο Υπουργός είναι ανεπαρκής καθώς καλύπτει ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων σε σχέση με το σύνολο των αναγκών, μη λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες που έχουν μέλη που σπουδάζουν. Θεωρούμε ως επείγου

Keywords
Τυχαία Θέματα