Επτά παρεμβάσεις, που συγκλίνουν με τους πρυτάνεις

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 31/7/2012

Επτά παρεμβάσεις, που συγκλίνουν με τους πρυτάνεις

Του Αποστολου Λακασα

Σε επτά συν μία βασικές αλλαγές στον νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προχώρησε η ηγεσία του υπ. Παιδείας. Πρόκειται για επτά αλλαγές που συγκλίνουν με τα αιτήματα της Συνόδου Πρυτάνεων και των πανεπιστημιακών,

καθώς και μια ρύθμιση που νομοθετείται για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα. Συγκεκριμένα, ανοίγει ο δρόμος για καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ «όταν είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας», όπως αναφέρει η σχετική ρύθμιση. Ενδεικτικά, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη στο MEGA, προανήγγειλε καταργήσεις ΑΕΙ. «Είναι αδύνατον για μια χώρα των 10, 11 εκατομμυρίων να μπορέσει να σηκώσει 40 ΑΕΙ, όταν άλλες χώρες όπως το Ισραήλ έχουν 7-8 πανεπιστήμια» είπε. Ως προς την εκλογή των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.) -όργανο που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο πλαίσιο και προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις- υπάρχει η αυστηρή πρόβλεψη για εκλογή των μελών του μέσα στο 2012 σε κάθε ΑΕΙ, ενώ προβλέπεται ανάδειξή τους ακόμη και με κλήρωση στην περίπτωση που η εκλογική διαδικασία διακοπεί. Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

- Οι νυν πρυτάνεις θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους έως τις 31/8/2014, ασκώντας τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νυν νόμος. Ομως, έως 25/11/12 θα πρέπει να εκλεγεί το Σ.Ι. και έως το τέλος του 2012 τα υπόλοιπα όργανα κάθε ΑΕΙ. Η αρχική μορφή του νόμου όριζε οι νυν πρυτάνεις να παραδώσουν τον θώκο τους στις 31/8/2012.

- Την ευθύνη διοργάνωσης των εκλογών για τα μέλη του Σ.Ι. αναλαμβάνει το πρυτανικό συμβούλιο. Η αρχική μορφή του νόμου ανέθετε τη σχετική αρμοδιότητα σε διορισμένη επιτροπή με μέλη πρώην πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς βάση αρχαιότητας.

- Καθιερώνεται η δυνατότητα επιστολικής ή και ηλεκτρονικής ψήφου σε περίπτωση που δεν γίνουν οι εκλογές για Σ.Ι. Ετσι αντιμετωπίζεται η περίπτωση που ομάδες πανεπιστημιακών ή φοιτητών (όπως συνέβη τους προηγούμενους μήνες) διακόψουν τις εκλογές. Εφόσον δεν γίνουν εκλογές ούτε έτσι, τα μέλη του Σ.Ι. θα αναδειχθούν με κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων.

- Ο κοσμήτορας εκλέγεται από τους διδάσκοντες της Σχολής. Στην αρχική μορφή του νόμου (Διαμαντοπούλου) ο κοσμήτορας διορίζονταν από το Σ.Ι.

- Παρατείνεται η θητεία των Συγκλήτων έως 31/12/2012, οι οποίες είναι αρμόδιες για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012. Με βάση την αρχική μορφή του νόμου, αρμόδιο ήταν το Σ.Ι.

- Το Τμήμα αποτελεί τη βασική εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ, αντί της Σχολής.

- Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου.

Υψηλόβαθμα στελέχη ανέφεραν στην «Κ» ότι «οι αλλαγές καθιστούν τον νόμο πιο λειτουργικό και αναγκάζουν τις νυν ηγεσίες των ΑΕΙ να τον εφαρμόσουν». Επίσης, τα ίδια στελέχη δίνουν βάρος στην -για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρη- πρόβλεψη για με

Keywords
Τυχαία Θέματα