Επτά αλλαγές στο νόμο για την εκπαίδευση

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/7/2012ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣΕπτά αλλαγές στο νόμο για την εκπαίδευση Η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «συμβιβασμό με τις συντεχνίες και παρωχημένες κομματικές δυνάμεις που διαχρονικά ευθύνονται για παθογένειες των ΑΕΙ»

Της Χαράς Καλημέρη

Αλλαγές σε επτά βασικές διατάξεις του νόμου για την

ανώτατη εκπαίδευση ανακοίνωσε χθες η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ με διαδικασίες εξπρές και με κριτήρια που σχετίζονται ακόμα και με τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας.Οι αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ αναμένεται να ικανοποιήσουν τους πρυτάνεις, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν σύνοδο στο Λαύριο, όμως εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τη διατήρηση της φιλοσοφίας του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «συμβιβασμό με τις συντεχνίες και παρωχημένες κομματικές δυνάμεις που διαχρονικά ευθύνονται για παθογένειες των ΑΕΙ», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η προβαλλόμενη ως συμφωνία των τριών αρχηγών στην αλλαγή ενός νόμου, επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες, είναι ύβρις για τη Δημοκρατία». Επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος, κάνοντας λόγο για «οριστικό ενταφιασμό της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2009» για αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προς ψήφιση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες αλλαγές στο νόμο πλαίσιο των ΑΕΙ:

1. Παρέχεται στους νυν πρυτάνεις η δυνατότητα να εξαντλήσουν τη θητεία τους (έως και τις 31/8/2014 σε κάποιες περιπτώσεις), ασκώντας τις αρμοδιότητας που ορίζει ο νυν νόμος. Όμως, μέσα στο 2012 θα πρέπει να συγκροτηθούν τα Συμβούλια Ιδρύματος σε κάθε ΑΕΙ. Η αρχική μορφή του νόμου όριζε ότι οι νυν πρυτάνεις θα πρέπει να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους στις 31/8/2012.

2. Παρατείνεται η θητεία των νυν Συγκλήτων έως 31/12/2012 οι οποίες είναι αρμόδιες για την έγκριση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων του 2012. Αρχικώς, ο νόμος προέβλεπε ότι αρμόδιο όργανο ήταν το Συμβούλιο Ιδρύματος.

3. Μετατίθεται στις πρυτανικές αρχές (αντί διορισμένης επιτροπής όπως προέβλεπε ο νόμος) η ευθύνη της διοργάνωσης των εκλογών για τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος.

4. Καθιερώνεται η δυνατότητα επιστολικής ή και ηλεκτρονικής ψήφου για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος. Σε περίπτωση που δεν γίνουν εκλογές ούτε με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, τα μέλη του Συμβουλίου θα αναδειχθούν με κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων.

5. Το Τμήμα, κι όχι η Σχολή όπως προβλεπόταν στο νόμο, αποτελεί τη βασική εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ.

6. Ο κοσμήτορας εκλέγεται από τους δι

Keywords
Τυχαία Θέματα