Ένα μεγάλο Αντίο στο Δάσκαλο Χρίστο Τσολάκη

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Η Ελληνική Εκπαίδευση έχει σήμερα λόγο να αισθάνεται ορφανή, γιατί ο καθηγητής Χρίστος Τσολάκης υπήρξε πρωτίστως πατέρας για το ελληνικό δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η παιδαγωγική του ευαισθησία αναβλύζουσα και μέσα από την αστείρευτη αγάπη του και την αδιάλειπτη επιστημονική του θητεία στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, τον κατατάσσουν στους μεγάλους δασκάλους της παιδείας μας.

Προσωπικά, αισθάνομαι

θυμό με τον εαυτό μου γιατί τον περασμένο Μάιο ανέβαλα λόγω των εκλογών, μία επίσκεψή του, που είχε αποδεχθεί με μεγάλη προθυμία και ενθουσιασμό, για να μιλήσει σε δημόσια εκδήλωση για την Παιδεία στη Σάμο.

Όταν μάλιστα αρχικά του είχα απευθύνει την πρόσκληση, είχε την πρόθεση να επισκεφθεί και την Ικαρία, γιατί « ήταν μέρη της Ελλάδας όμορφα, στα οποία δεν είχε τύχει να φτάσει ».Τον ρώτησα ανήσυχα αν κάτι τέτοιο δεν ήταν κουραστικό και η απάντηση του ήταν πως όχι, γιατί όπως μου είχε πει χαρακτηριστικά, «.. νιώθω καλά και όσο με κρατούν τα πόδια μου, έχω αποφασίσει να επισκέπτομαι σχολεία, να μιλάω με τα παιδιά και με τους εκπαιδευτικούς, μέχρι που να πεθάνω.»

Έτσι είχαμε αναβάλει αυτό το ταξίδι για τον προσεχή Σεπτέμβριο, σα μια ώθηση για τη νέα χρονιά.

Δυστυχώς η ζωή και ο θάνατος ακυρώνουν τους προγραμματισμούς…

Ωστόσο, σα φιλόλογος που είχα την τύχη να διδαχθώ από τις γνώσεις και κυρίως από το διδακτικό πρότυπο του Χρίστου Τσολάκη, δεσμεύομαι να οργανωθεί προς τιμήν του μία ημερίδα – αφιέρωμα στο τεράστιο επιστημονικό του έργο, που να μεταφέρει όσο γίνεται πιο ζωντανά, τον αστείρευτο παλμό της ψυχής του για την ελληνική Παιδεία.

Εβίτα Καραγεώργου, Φιλόλογος, Σχολική Σύμβουλος Σάμου

Keywords
Τυχαία Θέματα