Επιστροφή στο μέλλον: οι αξίες του παρελθόντος οδηγοί για το μέλλον, 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Tweet Τετάρτη, 23 Οκτώβριος, 2013 - 11:45 to Παρασκευή, 25 Οκτώβριος, 2013 - 11:45

22o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Επιστροφή στο μέλλον: οι αξίες του παρελθόντος οδηγοί για το μέλλον

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών / Porto Rio Hotel

23-25 Οκτωβρίου 2013

http://conference2013.lis.upatras.gr

Η οικονομική κρίση αποτέλεσε την αιτία ανάδειξης σοβαρών προβλημάτων στις ελληνικές

ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Οι βιβλιοθήκες πλέον καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόκληση όχι μόνο της διατήρησης του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξής τους σε ένα κατά τεκμήριο εχθρικό περιβάλλον. Η εχθρότητα αυτή ενισχύθηκε κατά το τελευταίο διάστημα με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας και της απομάκρυνσης 94 βιβλιοθηκονόμων από τις Βιβλιοθήκες των οκτώ μεγαλυτέρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας.

Ταυτόχρονα, στη διεθνή βιβλιοθηκονομική κοινότητα συντελούνται ρηξικέλευθες αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης της διαχείρισης των δεδομένων με την ωρίμανση ενός νέου βιβλιογραφικού πλαισίου και με την έλευση τεχνολογικών εφαρμογών που το υποστηρίζουν. Οι βιβλιοθήκες καλούνται λοιπόν να αναθεωρήσουν την οπτική τους και να εκμεταλλευτούν το ισχυρό αξιακό τους δυναμικό, αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις, να ανασυγκροτηθούν και να συνδράμουν στην προσπάθεια της κοινωνίας να εξέλθει από την κρίση.

Το αναθεωρημένο -κατόπιν των πρόσφατων αρνητικών εξελίξεων- πρόγραμμα του συνεδρίου θα επιχειρήσει να δείξει για μια ακόμη φορά ότι οι ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και οι Έλληνες βιβλιοθηκονόμοι, μέσω του έργου τους και των θεσμών τους ήταν, είναι και θα είναι παρόντες, ενεργοί και δημιουργικοί, χρήσιμοι, απαραίτητοι και αναπόσπαστα μέρη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην χώρα μας.

Το συνέδριο αρχίζει την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και διαρκεί μέχρι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, η οποία θα διεξαχθεί στους χώρους της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, θα φιλοξενήσει τόσο τις εκπαιδευτικές ενότητες (tutorials) του Συνεδρίου, όσο και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των συναδέλφων βιβλιοθηκονόμων και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας. Οι εργασίες της δεύτερης και τρίτης ημέρας του συνεδρίου, οι οποίες φιλοξενούν το επιστημονικό/ερευνητικό σκέλος του συνεδρίου, καθώς και η έκθεση του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Porto Rio. Το πρόγραμμα βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://bit.ly/19OVc7E.

Η συμμετοχή τόσο στο συνέδριο, όσο και στις εκπαιδευτικές ενότητες είναι πλέον δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, απαιτείται όμως εγγραφή στην ιστοσελίδα http://bit.ly/18oTgfC.

Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο του συνεδρίου .

Επικοινωνία: Γιάννης Τσάκωνας ([email protected]), Πάνος Γεωργίου ([email protected]).

Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα