ΕΛΜΕ Κ-Ι: Νέο σχολικό συγκρότημα - σφαγείο στο Αργοστόλι («Φαραώ»)

Δελτίο Τύπου

Συναγερμός του λαού και της νεολαίας

για να μην γίνει το νέο συγκρότημα στο Αργοστόλι («Φαραώ») σφαγείο!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Κεφαλονιάς, παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα: «Το νέο σχολικό συγκρότημα στο Αργοστόλι («Φαραώ»), προβλήματα και προοπτικές».

Μετά από αυτοψία του ΤΕΕ

στο χώρο του νέου σχολικού συγκροτήματος διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων:

Παντελής έλλειψη κατακόρυφων «λαμπάδων» ακόμη και σε τοιχοποιία 30x30 πάνω στην οποία θα σφηνωθούν μεγάλα ανοίγματα στην είσοδο του σχολείου.Απουσία οπλισμένων σενάζ που να βλητρώνονται (αγκιστρώνονται) στα οπλισμένα στοιχεία (υπάρχει φενιζόλ μεταξύ υποστυλωμάτων και σενάζ).Η παρουσία επιβλέποντος μηχανικού εκ μέρους του ΟΣΚ δεν είναι συνεχής στο έργο, λόγω μειωμένου προσωπικού του οργανισμού. Ενδεικτικά τους οπλισμούς για τη σκυροδέτηση των υποστυλωμάτων του ισογείου παρέλαβε ο εργολάβος κι όχι κάποιος μηχανικός του ΟΣΚ. Επίσης, δεν επιδείχτηκαν ποτέ τα δοκίμια για την εν λόγω σκυροδέτηση, που ολοκληρωνόταν την ημέρα της αυτοψίας.

Τα προηγούμενα όπως και δηλώσεις του τύπου «κανείς δεν έχει σκοτωθεί από πτώση τοίχου» (!!!), που έγιναν από τον αντιπρόσωπο του κατασκευαστή, δείχνουν ότι υπάρχει υποχώρηση από τους κανόνες ασφαλείας που εφαρμόζονται σε όλες τις κατασκευές στο Νομό μέχρι σήμερα. Κανόνες που θα έπρεπε να ενισχυθούν περαιτέρω, βάσει του τελευταίου σεισμού και των ιδιαίτερα μεγάλων επιταχύνσεων. Και αυτό συμβαίνει για το μοναδικό σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και που θα φιλοξενήσει δύο ολόκληρα σχολεία και χιλιάδες μαθητές στην πορεία.

Τα ζητήματα της αντισεισμικής θωράκισης και ασφάλειας έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες στις οποίες έχει ήδη προβεί η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως για την απουσία κλειστού γυμναστήριου ή για τις ρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο γύρω από το συγκρότημα. Ο λαός του Νομού μας, που έζησε στο πετσί του την κατάρρευση μιας σειράς δημόσιων υποδομών στους πρόσφατους σεισμούς, έχει βγάλει συμπεράσματα για το τι σημαίνει εργολαβικό κέρδος και τι συνέπειες έχει στα έργα. Ακόμη γνωρίζει καλά τι σημαίνει προτεραιότητα σε υποδομές από τις οποίες έχουν άμεσο κέρδος οι εφοπλιστές και οι μεγαλοξενοδόχοι (πχ προτεραιότητα στα μπαστούνια για τα λιμάνια) και όχι για τα σχολεία και τις άλλες λαϊκές ανάγκες. Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ληξουρίου βίωσαν την πτώση τοιχοποιίας στο μηχανουργείο του σχολείου τους, όταν στο βωμό της τουριστικής εικόνας σπρώχνονταν να κάνουν μάθημα σε σχολεία – σφαγεία και διαβεβαιώνονταν πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Το μαζικό κίνημα δεν μπορεί να επιτρέψει σήμερα να τεθεί ξανά σε κίνδυνο η ζωή των νέων. Επιπλέον, αν επιτρέψουμε τη συνέχιση των εργασιών και την υλοποίηση των μελετών του ΟΣΚ για το Φαραώ ως έχουν, ανοίγει ο δρόμος για αντίστοιχου τύπου κατασκευές – επισκευές σε όλα τα σχολεία του Νομού.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και το εργατικό – λαϊκό κίνημα ευρύτερα.

Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο, διαμόρφωση εξόδων διαφυγής και ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος) και με συνεχή παρουσία επιβλέποντος μηχανικού του ΟΣΚ.Να τροποποιηθούν οι μελέτες σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του τοπικού ΤΕΕ, με κατεπείγουσες διαδικασίες.Να διορθωθούν τα προβλήματα θωράκισης της τοιχοποιίας και όπου αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει κατεδάφιση και ανακατασκευή.Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός - ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.Ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί έργα κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η κυβερνητική ευθύνη είναι τεράστια και η κώφευση του Υπουργείου Παιδείας στο αίτημα των μαζικών φορέων για συνάντηση που αφορά τα μέτρα για τα σχολεία και τους σεισμόπληκτους μαθητές είναι όχι μόνο προκλητική αλλά και εγκληματική.

Αργοστόλι 18/02/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Βάρσος Δημήτρης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

[email protected]

Tags: ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκηςσχολικό συγκρότημα
Keywords
Τυχαία Θέματα