ΕΛΜΕ Αργολίδας: Εγγραφή στα ΕΠΑΛ

Όπως είχαμε πρώτοι επισημάνει ως ΕΛΜΕ Αργολίδας και στην συνέχεια το σύνολο σχεδόν των ΕΛΜΕ της χώρας αλλά και η ίδια η Ομοσπονδία μας, η πρόσφατη υπουργική απόφαση 89047/ΓΔ4 για τις εγγραφές στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ κατά το προσεχές σχολικό έτος, 2017-2018 καθώς και οι σχετικές εγκύκλιοι που ακολούθησαν και εξακολουθούν να εκδίδονται αλλά και οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την έγκριση τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ,

οδηγούν μαθηματικά στην δραματική συρρίκνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μάλιστα στο όνομα της… αναβάθμισής της.

Ειδικότερα, η διαδικασία εγγραφής των παιδιών από τους γονείς και κηδεμόνες μετατρέπεται σε έργο δύσκολο και με πολλές «παγίδες» ανάλογη της συμπλήρωσης … φορολογικής δήλωσης! Πέρα από τον χρόνο που απαιτείται για την ηλεκτρονική αίτηση προτίμησης, οι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να προσέλθουν εκ νέου για την οριστική εγγραφής των παιδιών τους στο σχολείο που το Υπουργείο κεντρικά έχει υποδείξει ότι μπορεί να γίνει η εγγραφή! Ενδέχεται δηλαδή ενώ για παράδειγμα ένα παιδί διαμένει στην περιοχή του Ναυπλίου, το Υπουργείο να αποφασίσει να το εγγράψει στο ΕΠΑΛ άλλης πόλης! Αυτό προκύπτει από την απόφαση του Υπουργείου να μην εγκρίνει όλες τις ειδικότητες της Γ΄ τάξης που έχουν προταθεί από τα ΕΠΑΛ της Αργολίδας με αποτέλεσμα την άμεση συγχώνευσή τους και την υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών από το ένα ΕΠΑΛ στο άλλο ανάλογα με την ειδικότητα. Μπορεί όμως να προκύψει και από τους περιορισμούς στην έγκριση τμημάτων της Α΄ ή τομέων της Β΄ τάξης.

Πρόκειται για την συνέχεια μιας πολιτικής που εφαρμόζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια που έχει ως στόχο την συρρίκνωση αν όχι και την οριστική κατάργηση της δημόσιας δωρεάν μέσης επαγγελματικής εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι προφανείς και αφορούν οπωσδήποτε τους νέους, τους γονείς και την κοινωνία γενικότερα, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που βλέπουν ότι απειλούνται άμεσα με απώλεια της οργανικής τους θέσης αλλά και της ίδιας της εργασίας τους εξαιτίας της συγχώνευσης τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων και πιθανότατα και σχολικών μονάδων.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ΕΛΜΕ Αργολίδας ζητά την απόσυρση της υπουργικής απόφασης και την αποκατάσταση της ελευθερίας επιλογής σχολείου, τομέα και ειδικότητας από τους μαθητές. Καλεί δε σε μαζική κινητοποίηση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας την Τετάρτη, 21 Ιουνίου, στην 1 το μεσήμερι.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας

ΕΛΜΕ ΑργολίδαςΕΠΑΛ
Keywords
Τυχαία Θέματα