ΕΚΘΕΣΗ ΕΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: «Αλλο τόσο» πρέπει να κοπούν οι μισθοί!



Ο εκπρόσωπος της τρόικας προαναγγέλλει παραπέρα συρρίκνωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με ανατροπές που ετοιμάζουν για μετά τις εκλογές


Η ΕΕ εκφράζει απροκάλυπτα την ανησυχία της για τους εργατικούς αγώνες στην Ελλάδα. Σωτηρία για τους εργαζόμενους και το λαό είναι να γίνουν το αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση και στους συμμάχους της
«Σε ότι αφορά τους μισθούς, έχουμε διανύσει την μισή απόσταση»! Αυτή ήταν η προκλητική, αλλά ταυτόχρονα αποκαλυπτική, για τις προθέσεις τρόικας - κυβέρνησης απάντηση

που έδωσε χτες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα Μ. Μορς, με αφορμή την παρουσίαση της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα».

Η δήλωση φανερώνει ότι ΕΕ, κυβέρνηση και πλουτοκρατία είναι αδίστακτοι στην προσπάθειά τους να εξαθλιώσουν το λαό, προκειμένου με καλύτερους όρους να βγει το κεφάλαιο από την οικονομική κρίση. Κατά τον Μ. Μορς, η περαιτέρω μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», είναι απαραίτητη για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ότι τα δεινά του λαού θα συνεχιστούν για πολλά πολλά χρόνια, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα «στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής»... Πρόκειται για επιβεβαίωση της θέσης ότι ο ορίζοντας του «προγράμματος προσαρμογής» της χώρας τοποθετείται περί το 2030 ή και το 2042, όταν και ολοκληρώνεται η λήξη των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν με την πρόσφατη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους.

Για το συγκεκριμένο θέμα στην Εκθεση αναφέρεται ωμά ότι «η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας φιλόδοξης εσωτερικής υποτίμησης, μέσω δηλαδή μείωσης των τιμών και του κόστους παραγωγής σε σχέση με τους ανταγωνιστές της», ενώ στη συνέχεια προσθέτει: «Δεδομένου ότι η ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας απαιτεί χρόνο, είναι απαραίτητη μια εκ των προτέρων μείωση του ονομαστικού κόστους των μισθών και του μη μισθολογικού κόστους»!

Εκτός όμως των περικοπών στους ονομαστικούς μισθούς, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα συμβάλει και «η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, μέσω της εξάλειψης των μη βασικών κοινωνικών παροχών και της αντίστοιχης μείωσης των εργοδοτικών εισφορών»!

Για την αγορά εργασίας, γίνεται αναφορά στους πρόσφατους νόμους για μείωση των μισθών και διάλυση των Συμβάσεων, και ρητά αναφέρει ότι «τούτο αποτελεί τμήμα μιας στρατηγικής για τη μείωση του εργατικού κόστους στην ιδιωτική οικονομία κατά 15% μέσα σε τρία χρόνια, με στόχο την ταχύτερη μείωση του κόστους εργασίας που ήδη έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 2011»!

Μετά τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, αυτός διαμορφώνεται πλέον στα 586 ευρώ μεικτά. Μια νέα μείωσή του κατά 22% θα τον φέρει στα επίπεδα των 420 ευρώ μεικτά, αν και τα επίπεδα αυτά για την ολιγαρχία και την τρόικα, θεωρούνται «υψηλά» σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία, ε

Keywords
Τυχαία Θέματα