Έκοψαν κεφάλια Φυσική, Μαθηματικά και Αρχαία

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}Η ΑΥΓΗ
Στεφανάκου Π. Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/06/2012

Στα ύψη πέταξε η αποτυχία στη Φυσική και στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, με το 80% των υποψηφίων να βρίσκεται κάτω από τη βάση, γεγονός που θέτει προ των ευθυνών της την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για τις επιλογές των θεμάτων και καταδεικνύει την κρίση του εξεταστικού συστήματος και της διαδικασίας επιλογής.

Όπως

εύστοχα είχε παρατηρήσει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τα θέματα παρέπεμπαν σε διαγωνισμό ταλέντων, με αποτέλεσμα καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν και άρα να βρεθούν στην ίδια βαθμολογική κλίμακα με έναν μαθητή που προσήλθε στις εξετάσεις χωρίς απαιτήσεις. Όμως, με τον τρόπο αυτόν αλλοιώθηκε η διαδικασία επιλογής, καθώς δεν έγινε δυνατόν να υπάρξει βαθμολογική διάκριση.

Πολύ υψηλά ποσοστά αποτυχίας καταγράφηκαν και στα Αρχαία, όπου ένας στους δύο παρέδωσαν γραπτό κάτω από τη βάση. Το εξεταστικό σύστημα γύρω από το οποίο έχει δομηθεί η εκπαίδευση στην Ελλάδα αναδεικνύεται και μετά τα φετινά αποτελέσματα σε εχθρό όχι μόνο της παιδείας, αλλά και της νεότητας, που κλείνει τον κύκλο της ενηλικίωσης με την πίκρα τού «δεν κατάφερα ούτε τη βάση να πιάσω».

Αναλυτικότερα, από τη μελέτη των βαθμολογικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες, προκύπτει η εξής εικόνα:

Το 34% των υποψηφίων είναι κάτω από τη βάση. Στην πολυπληθέστερη Τεχνολογική Κατεύθυνση, με 36.397 υποψηφίους, το ποσοστό της αποτυχίας φτάνει το 41,77%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεωρητική Κατεύθυνση, με 34.847 υποψηφίους, είναι 32,71%, ενώ συνεχίζονται τα πλήγματα στη Θετική Κατεύθυνση, τη λεγόμενη κατεύθυνση των αρίστων, με το 17,36% των 12.659 υποψηφίων να γράφει κάτω από τη βάση.

Η Φυσική και τα Μαθηματικά αναγορεύονται σε λαιμητόμους του εξεταστικού. Στα μαθήματα αυτά σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας, γεγονός αναμενόμενο αφού τα θέματα κρίθηκαν ως τα δυσκολότερα της δεκαετίας. Ως εκ τούτου όποιοι υποψήφιοι κατάφεραν να συμπεριληφθούν στη βαθμολογική ομάδα των αρίστων μπορούν να είναι βέβαιοι ότι το τέλος Αυγούστου θα τους βρει με μία θέση σε σχολή πρώτης ταχύτητας.

Η εικόνα για την Τεχνολογική Κατεύθυνση έχει ως εξής: Το 78,33% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μάλιστα εξ αυτών των γραπτών το 43,61% ήταν στη βαθμολογική κλίμακα από 0-4,9. Αντίστοιχη αποτυχία κατέγραψαν και τα Μαθηματικά. Κάτω από τη βάση έγραψε το 73,81% με τους μισούς υποψηφίους να γράφουν μέχρι 5. Οι αριστούχοι και στα δύο μαθήματα μειώθηκαν, στα Μαθηματικά έπεσαν στο 2,47% (έναντι 9,04 πέρυσι), ενώ στη Φυσική στο 2,16% από 3,34%.

Στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα ήταν οι άριστοι σε Πληροφορική και Οργάνωση Επιχειρήσεων, ενώ σημειώθηκε μικρή πτώση των κάτω από τη βάση γραπτών. Συνολικά οι αριστούχοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

Keywords
Τυχαία Θέματα