Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Λειτουργία της ΕΛΜΕ - προγραμματισμός της δράσης μας για το επόμενο διάστημα

Ανακοινώσεις

Ε΄ ΕΛΜΕ

Λειτουργία της ΕΛΜΕ - προγραμματισμός της δράσης μας για το επόμενο διάστημα

Οι σύλλογοι διδασκόντων να συζητήσουν τον προγραμματισμό και να καταθέσουν προτάσεις

Ανοιχτή πρόσκληση συνάντησης των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Π.Ε. για συντονισμό της δράσης μας

Τετάρτη 23-1, στις 7.00 μ.μ., στα γραφεία της ΕΔΟΘ.

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα

που αναδείχθηκε μέσα από τους αγώνες που έχει δώσει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια είναι η λειτουργία του σωματείου, ως συλλογικότητα που πρέπει να συσπειρώνει, να δραστηριοποιεί τους συναδέλφους με στόχο τη συνοχή και την αγωνιστική ενότητά τους στο δρόμο των αποφασιστικών αγώνων που καλούνται να δώσουν. Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. οφείλει να προάγει συνδικαλιστικές αρχές και μέτρα που θα ενισχύουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες της ΕΛΜΕ, θα συμβάλλουν στην καλύτερη υλοποίηση των αποφάσεων του κλάδου και της ΕΛΜΕ.

Κρίνουμε αναγκαία την αναζωογόνηση των σωματείων μας με τη συμβολή όλων των συναδέλφων, ώστε οι εκπαιδευτικοί από κοινού με τους εργαζόμενους να οργανώσουμε ουσιαστικούς αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία με τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ επιχειρεί με το τρίτο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό που ψήφισε να εφαρμόσει ένα εφιαλτικό καθεστώς για τους εργαζόμενους και όλη τη κοινωνία (απολύσεις, διαθεσιμότητες, αργίες, υποχρεωτικές μετακινήσεις, μετατάξεις, μισθοί πείνας, υποχρηματοδότηση σχολείων, καταργήσεις σχολείων, ενώ προωθεί μέτρα διάλυσης κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας, μέτρα κερδοφορίας του κεφαλαίου, μέτρα διάλυσης της δημόσιας παιδείας και υγείας, μέτρα τρομοκρατίας, καταστολής και ποινικοποίησης κάθε αγώνα,…..)

Για τις εκτιμήσεις της ΕΛΜΕ για τη συγκυρία, τη διαμόρφωση προγράμματος διεκδικήσεων - αιτημάτων και μορφών πάλης το Δ.Σ. θα συζητήσει σε συνεδρίασή του την Τρίτη 22-1.

Την αναζωογόνηση της ΕΛΜΕ πιστεύουμε ότι, μεταξύ άλλων, μπορεί να υπηρετήσουν οι εξής αποφάσεις μας:

1. Για τη διασφάλιση μιας ουσιαστικότερης λειτουργίας της ΕΛΜΕ

1. Καθιέρωση μόνιμης εβδομαδιαίας συνεδρίασης του Δ.Σ.. Προτείνεται να διατηρηθεί η ημέρα Τρίτη. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές για κάθε συνάδελφο / σσα.

2. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. θα κοινοποιούνται έγκαιρα στα σχολεία, ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να διατυπώνουν τη γνώμη τους. Παράλληλα, να γίνει προγραμματισμός βασικών θεμάτων συζήτησης του Δ.Σ. και στα οποία θα κληθούν οι σύλλογοι διδασκόντων να διατυπώσουν τις προτάσεις τους.

3. Συγκρότηση ανοιχτής απεργιακής επιτροπής, όταν ο κλάδος προχωρά σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτή απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους, τους αντιπροσώπους, εκπροσώπους των παρατάξεων και κινήσεων και επιδιώκει την ενεργοποίηση του κλάδου.

4. Το Δ. Σ. μετά από ενημέρωση από τους αιρετούς για κρίσιμα ζητήματα που θα απασχολήσουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, σε συνεδρίασή του θα καθορίζει τη στάση του και θα παρεμβαίνει στις Διοικήσεις και με βάση τις αποφάσεις του και στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ και του ΑΠΥΣΔΕ.

5. Διαρκής επαφή του σωματείου με τους συναδέλφους όλων των σχολείων για να προλαμβάνονται και να ακυρώνονται τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης.

6. Το Δ.Σ. το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπών ή ομάδων εργασίας, εισηγητικού προς το Δ.Σ. χαρακτήρα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των αναγκών που προκύπτουν.

Το Δ.Σ. θα συγκροτήσει Ανοιχτή Επιτροπή αναπληρωτών. Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ. απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους αναπληρωτές για συνάντηση στις 31-1, με αφετηρία το τραγικό ποσοστό πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων, την κατάργηση του δικαιώματος των αδειών, τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και την προσπάθεια να τους εξοβελίσουν οριστικά από το σχολείο.

7. Το Δ.Σ. να αξιοποιήσει τα ΜΜΕ για συστηματική προβολή των αιτημάτων μας.

2. Ο θεσμός των συνδικαλιστικών αντιπροσώπων.

1. Άμεση προτεραιότητα ο ορισμός σε κάθε σχολείο συνδικαλιστικών αντιπροσώπων -συνδέσμων, η οποία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

2. Είναι σημαντικό ο θεσμός των συνδικαλιστικών αντιπροσώπων κατά σχολείο να πάρει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο. Έτσι, αυτοί να οριστούν μετά από συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων και να αποτελέσουν το μόνιμο δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας της ΕΛΜΕ με τα σχολεία. Δηλαδή, και θα ενημερώνονται για όλα τα θέματα της ΕΛΜΕ και θα μπορούν να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., μεταφέροντας προτάσεις και αποφάσεις των σχολείων τους. Μετά τον ορισμό τους θα γίνει κοινή συνάντηση του Δ.Σ. με τους αντιπροσώπους για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της ΕΛΜΕ.

Τις επόμενες μέρες τα σχολεία σε συνεδρίαση του συλλόγου να ορίσουν αντιπρόσωπο – σύνδεσμο με την ΕΛΜΕ και να ενημερώσουν το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ.

3. Σύλλογοι διδασκόντων σε ουσιαστικό και αγωνιστικό ρόλο.

Είναι σημαντικό, αυτοί να προχωρήσουν στην καταγραφή των ιδιαίτερων προβλημάτων κάθε σχολείου, ώστε το Δ.Σ., γνωρίζοντας με λεπτομέρεια και ακρίβεια την κατάσταση, να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στις εκπαιδευτικές αρχές, την Περιφέρεια, τους Δήμους, το Υπουργείο ή όπου αλλού απαιτηθεί.

Το Δ.Σ. να πάρει πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ρόλου των συλλόγων, όπου το επόμενο διάστημα θα κριθούν σοβαρότατες μάχες και εξελίξεις (αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση, συγχωνεύσεις, υποχρεωτικές μετακινήσεις κ.λ.π.). Σε αυτά τα πλαίσια είναι απαραίτητη η συζήτηση, ενότητα και δράση του συλλόγου, με διαρκή ανατροφοδότηση με τις Γ. Σ., τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε κάθε σχολείο, την αξιοποίηση των αντιπροσώπων, την οριζόντια επικοινωνία των σχολείων, κ.α.

Το Δ.Σ. να βοηθήσει στην ενημέρωση των συναδέλφων με κοινές και συχνές επισκέψεις στα σχολεία και αξιοποιώντας και οργανώνοντας καλύτερα την επικοινωνία μέσω email ή και με άλλους τρόπους.

Οι σύλλογοι διδασκόντων να συζητήσουν τις δραστηριότητες, να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους στις συναντήσεις-συζητήσεις, τις συνεδριάσεις και συνελεύσεις της ΕΛΜΕ και να συμβάλλουν στην αποτελεσματική υλοποίησή του προγράμματος δραστηριοτήτων και κινητοποιήσεων.

4. Μέτωπο παιδείας.

Το Δ.Σ. να συμβάλλει στην κοινή δράση αρχικά των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καθώς και των συλλόγων Π.Ε. με αξιοποίηση του διελμικού, την οργάνωση συχνών συσκέψεων - συζητήσεων, τις κοινές συνεδριάσεις, κοινές επιτροπές αγώνα κ.α. Επίσης, να επιδιώξει ο αγωνιστικός συντονισμός να πάρει ουσιαστικά χαρακτηριστικά στη βάση των προβλημάτων και των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων του εκπαιδευτικού κινήματος. Όλα αυτά με την πεποίθηση ότι ο συντονισμός των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων, παράλληλα με την πολιτική εμβάθυνση, μπορεί να είναι καθοριστικός για την έκβαση των διεκδικήσεων μας, γιατί διαμορφώνει μαζικούς όρους στους αγώνες μας, αλλά μπορεί να αποτελέσει το ποιοτικό, ίσως, στοιχείο που θα μας οδηγήσει στις απαραίτητες νίκες .

Σε αυτή την κατεύθυνση να αναπτύξουμε την σύνδεση με την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα με τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές, είτε σχεδιάζοντας παρεμβάσεις στα καθημερινά προβλήματα των σχολείων, είτε οργανώνοντας από κοινού πλούσιες δραστηριότητες.

Άμεσο πρόγραμμα δραστηριοτήτων :

1. Τετάρτη 23 -1 κοινή συνάντηση ΕΛΜΕ, συλλόγων Π.Ε. και εκπαιδευτικών με θέμα την αναγκαιότητα της απάντησης των κλάδων μας στον καταιγισμό μέτρων ενάντια στην παιδεία και τους εκπαιδευτικούς.

Απευθύνουμε πρόσκληση στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ, τους συλλόγους Π. Ε. και τους συναδέλφους σε ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση για το συντονισμό της δράσης μας, την Τετάρτη 23-1, στις 7.00 μ.μ., στα γραφεία της ΕΔΟΘ. Η συζήτηση να οργανωθεί στη βάση των αποφάσεων των σωματείων μας αυτής της περιόδου, καθώς και στη βάση των κοινών αποφάσεων που το προηγούμενο διάστημα πήραν οι ΕΛΜΕ (κενά στα σχολεία, κατάργηση του αμετάθετου, περιοχές μετάθεσης, για τις αργίες-απολύσεις, προγραφές, καταστολή και τρομοκρατία, μη εφαρμογή της αξιολόγησης, αντιφασιστικές δραστηριότητες, κ.α.) Κι ακόμη και σε άλλα ζητήματα που το κάθε σωματείο θα προτείνει.

2. Έναρξη συναντήσεων, συσκέψεων και συζητήσεων κατά δήμο, με καθηγητές, εκπροσώπους των συλλόγων διδασκόντων, με τους συλλόγους γονέων, με γονείς και μαθητές για τα καθημερινά προβλήματα των σχολείων. Ζητούμενο είναι αυτές να καταλήγουν στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως εκδηλώσεις, συζητήσεις, εξορμήσεις ενημέρωσης, παρεμβάσεις στις τοπικές και εκπαιδευτικές αρχές και κινητοποιήσεις. Τέλος, στόχευση είναι να έχουν διαχρονικά και διεκδικητικά χαρακτηριστικά.

3. Αξιοποιώντας το γράμμα της ΕΛΜΕ που απευθύναμε στους μαθητές και τους γονείς στην αρχή της σχολικής χρονιάς, και συμπεριλαμβάνοντας και τα νέα δεδομένα της επίθεσης που δέχεται η παιδεία, να ξεκινήσουμε νέο κύκλο κοινής δραστηριοποίησης με τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές.

4. Οι ΕΛΜΕ να συγκεκριμενοποιήσουν αγωνιστικό πρόγραμμα διεκδικήσεων και να το καταθέσουν στη συνάντηση του συντονισμού της δράσης των σωματείων μας και στις Γενικές Συνελεύσεις, οι οποίες να πραγματοποιηθούν άμεσα. Στις Γ.Σ. να εγκριθεί και οργανωθεί ο αγωνιστικός πανεκπαιδευτικός προγραμματισμός. Οι ΕΛΜΕ να καλέσουν από κοινού την ΟΛΜΕ να οργανώσει Γ.Σ. των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. προέδρων των ΕΛΜΕ.

5. Οι ΕΛΜΕ να αναβαθμίσουμε το «διελμικό» με προγραμματισμένες συναντήσεις σε τακτικά διαστήματα, οι οποίες μπορεί να γίνονται πριν τα Δ.Σ., με συγκεκριμένα θέματα συζήτησης, τα οποία θα είναι γνωστά έγκαιρα σε όλα τα μέλη των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ και θα κοινοποιούνται και στους συναδέλφους.

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ, το πρόγραμμα διεκδικήσεων, αιτημάτων και μορφών πάλης, το οποίο θα καταθέσει και στη συνάντηση των ΕΛΜΕ και των συλλόγων Π.Ε., θα το συζητήσει σε συνεδρίασή του την Τρίτη 22-1.

6. Πολιτιστικές δραστηριότητες. Κυρίαρχη θέση στις αγωνίες των εκπαιδευτικών είναι το αξιακό περιεχόμενο που πλαισιώνει τον παιδαγωγικό μας ρόλο, καθώς και τη στάση μας στο σχολείο, τη ζωή και την κοινωνία. Οι διάφορες πολιτιστικο-μορφωτικές δραστηριότητες, λοιπόν, εκλαμβάνονται ως ένα αναγκαίο κεφάλαιο για το εκπαιδευτικό κίνημα και θα πρέπει να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά . Άρα, η ΕΛΜΕ να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες δημιουργίας ομάδας προβολών ταινιών και ιδιαίτερα εκπαιδευτικού περιεχομένου, καθώς και μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Με την ευθύνη της ΕΛΜΕ και των υπό σύσταση ομάδων να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα οι εξής εκδηλώσεις:

1. Εκπαίδευση και κινηματογράφος: προτείνεται στις προβολές να αξιοποιηθούν οι παρακάτω ταινίες: Βάλο (δικαίωμα στη μόρφωση), Ελίνα-Σαν να μην ήμουν εκεί” (ακεραιότητα του ατόμου), Άλματα (η ελπίδα δεν εγκαταλείπεται), Σκασιαρχείο( ανθρώπινα δικαιώματα) που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ κινηματογράφου για νέους και παιδιά της Ολυμπίας.

Ακόμη να αξιοποιηθούν και οι εξής παιδικές ταινίες: Σιρκλιν-ταξιδιάρικα ποντίκια, Κιρίκου η μάγισσα, Ο Βασιλιάς των μασκών που απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού.

Για τις προβολές να χρησιμοποιηθούν τα πολιτιστικά κέντρα των δήμων και να συνοδεύονται και με συζητήσεις, στις οποίες θα καλεστούν να συμμετάσχουν σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου, κ.α. Μετά τον πρώτο κύκλο προβολών που θα γίνουν στους δήμους οι ταινίες να εναλλάσσονται κατά δήμο. Η επιτυχία των δραστηριοτήτων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τα σχολεία του κάθε δήμου στον οποίο θα γίνονται οι προβολές, για αυτό και απαιτείται η μαζική στήριξή τους από τους συλλόγους διδασκόντων, τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές.

2. Να οργανώσει η ΕΛΜΕ από κοινού με το διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, σχολείο στο οποίο δίδαξε τα τελευταία χρόνια. πριν συνταξιοδοτηθεί ο εκπαιδευτικός και καλλιτέχνης Θωμάς Κοροβίνης, αφιέρωμα για το λογοτεχνικό και το μουσικό του έργο. Ταυτόχρονα να προγραμματίσουμε από κοινού με τα σχολεία κι άλλα παρόμοια αφιερώματα, επιδιώκοντας να παρουσιάσουμε δημιουργικές και καλλιτεχνικές πλευρές και άλλων συναδέλφων εκπαιδευτικών.

Το Δ.Σ. απευθύνει σε όλους τους συναδέλφους πρόσκληση ανοιχτής συνάντησης για τη συγκρότηση πολιτιστικών ομάδων για τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα πολιτιστικά αφιερώματα, κ.α. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28-1-2013, στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, στις 7.00 μ.μ.

3. Αντιφασιστικές δραστηριότητες: Ως συνέχεια προηγούμενων δράσεων να γίνει εκδήλωση – συζήτηση σε σχολείο της περιοχής με προσκεκλημένο τον πανεπιστημιακό Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή της Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους ομιλητές με θέμα: «οι διαστρεβλώσεις στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας κι η υποβαθμισμένη παρουσία, του αντιφασιστικού και αντιχουντικού αγώνα του λαού και της νεολαίας».

Η εκδήλωση – συζήτηση προτείνεται να συνδιοργανωθεί από τις ΕΛΜΕ

Για την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία της ΕΛΜΕ, καθώς και του συντονισμού των σωματείων μας στα πλαίσια του πανεκπαιδευτικού μετώπου που θέλουμε να δημιουργήσουμε, πρέπει να επιδιώκουμε οι προτάσεις μας να στηρίζονται στις μαζικές διαδικασίες των κλάδων και των φορέων μας, Δ.Σ., συνελεύσεις, όργανα των φορέων για αυτό πρέπει όλες οι αποφάσεις μας να συζητιούνται στα μαζικά όργανα ( Δ.Σ., Γ.Σ.)

5. Μαζική εγγραφή των συναδέλφων στην ΕΛΜΕ-μόνο οργανωμένα και

συντονισμένα μπορούμε να νικήσουμε.

Όρος και προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων των παραπάνω αποτελεί η μαζική εγγραφή και συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες του σωματείου. Το Δ.Σ. έχοντας ως βασική ευθύνη να σχεδιάσει και να οργανώσει την απάντηση του κλάδου στην επέλαση των μέτρων θα οργανώσει και πλατιά ενημέρωση όλων των συναδέλφων (με ανακοινώσεις, έκδοση αφίσας, εκδηλώσεις, κ.α) για την αναγκαιότητα της μαζικής εγγραφής τους στο σωματείο μας, την Ε΄ ΕΛΜΕ.

Η καμπάνια μαζικής εγγραφής να κρατήσει ένα μήνα και στα πλαίσιά της να οργανώσουμε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Ιστορική αναδρομή στους αγώνες του κλάδου και των εκπαιδευτικών η σημασία τους και η συνεισφορά τους στη σημερινή αναγκαία απάντηση του κινήματος στην επέλαση αντιδραστικών μέτρων στην παιδεία, την εργασία και την κοινωνία». Να αξιοποιήσουμε ως ομιλητές και συναδέλφους που συμμετείχαν σε αυτούς.

Η καμπάνια για τα σωματεία μας, καθώς και η εκδήλωση - συζήτηση προτείνεται να συνδιοργανωθεί από τις ΕΛΜΕ.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Ο γραμματέας

Ζαγανίδης Χρήστος Νοτάκης Γιάννης

Tags: Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Keywords
ελμε, θεσσαλονικη, διαστημα, ελμε, λειτουργια, εδοθ, συμμετοχή, ΔΝΤ, μνημονιο, μεταταξεις, σχολεια, πυσδε, μμε, δραση, email, νέα, ολμε, ολυμπια, θεατρο, tags, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια μμε, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αξιολογηση, κοινωνια, φεστιβαλ κινηματογραφου, αναπληρωτες, γνωμη, εργασια, θεμα, μμε, ολμε, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, ταινιες, email, αγωνες, αργιες, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, γινει, γινονται, γονεις, γραφεια, γραμμα, δευτερα, δωσει, δικτυο, εγγραφη, εδοθ, εκβαση, εκπαιδευση, ελινα, ελπιδα, ενημερωση, επικοινωνια, επιτυχια, ευθυνη, ζωη, θωμας, κεφαλαιο, ουσιαστικα, ουσιαστικο, παιδια, προβληματα, ρολο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνοθετες, συλλογοι, σχολειο, σωματειο, τριτη, υλοποιηση, φεστιβαλ, χρηστος, εφαρμογη, ιδιαιτερα, υπουργειο, κινηματογραφος, οργανα, ποντικια, πυσδε, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα