Σύλλογος ΠΕ Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής: Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

SITE www.p-e-filis.gr Άνω Λιόσια, Γενάρης 2013

e-mail: [email protected]

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου μας, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε., Αιρετούς ΠΥΣΠΕ Δ. Αττικής,

Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, συμβούλους σχολικής και προσχολικής αγωγής

της περιοχής μας.

Θέμα : ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του Υπουργείου Παιδείας καθορίστηκε με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση) και ειδικά αν και πότε αυτές αναγνωρίζονται ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας από το σχολικό έτος 2012-13 και εφεξής.

H εγκύκλιος αυτή προέκυψε ύστερα από γνωμοδότηση του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του υπουργείο παιδείας. Η οποία γνωμοδότηση έγινε τελικώς δεκτή.

Συγκεκριμένα:

· Η αναρρωτική άδεια με αποδοχές άνω των 15 ημερών ετησίως οδηγούν στην απόλυση τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!!! Εξαιρούνται οι περιπτώσεις αδειών κύησης, λοχείας και επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση).

· Οι άνω των 15 ημερών αναρρωτικές άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας!!! Εδώ εξαιρούνται μόνο οι άδειες κύησης και λοχείας.

Η εγκύκλιος είναι παράνομη. – Να αποσυρθεί αμέσως.

Καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, το υπουργείο νομοθετεί μέσω εγκυκλίων παραβιάζοντας ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Από πότε οι νομικές γνωμοδοτήσεις υπερβαίνουν τους νόμουs; Γιατί το εργατικό δίκαιο (ν. 1483/1984) προστατεύει την εγκυμοσύνη και απαγορεύει την απόλυση των εγκύων ενώ ταυτόχρονα ρητά αναγνωρίζει την απουσία από την εργασία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης τους, ως κώλυμα χωρίς δικής τους υπαιτιότητα και ως εκ τούτου γνωρίζεται η προϋπηρεσία τους και δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές τους από τον εργοδότη τους.

Το υπουργείο το γνωρίζει πολύ καλά, γι’ αυτό άλλωστε για να έχει τυπικά καλυμμένα τα νώτα του, μέσω της εγκυκλίου καθιστά υπεύθυνους όχι τον εαυτό του που είναι ο πραγματικός εργοδότης των εκπαιδευτικών αλλά τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης που εμφανίζονται να υπογράφουν τις συμβάσεις με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Τους ενημερώνει μάλιστα ότι η κρίση του εργοδότη (αν θα θεωρήσει την άδεια ικανό λόγο για καταγγελία της σύμβασης του αναπληρωτή) ελέγχεται δικαστικά.

Η εγκύκλιος αυτή έρχεται να προστεθεί στην ενεργοποίηση του, επίσης, κανιβαλικού πλαισίου που αφορά τους εκπαιδευτικούς με πνευματική και σωματική ανικανότητα. Κι εκεί ο εργαζόμενος δε χρήζει περίθαλψης, φροντίδας και προστασίας αλλά απόλυσης!!!

Μαζί με τα πειθαρχικά, τις διαθεσιμότητες και την προώθηση της αξιολόγησης μετατρέπουν το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης σε ένα ατελείωτο εργασιακό γκέτο.

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν επιλέξει τον ανελέητο πόλεμο στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει. Είναι αδίστακτοι επικίνδυνοι και κυνικοί. …

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η γνωμοδότηση έγινε δεκτή και λόγω προσταγών του μνημονίου :«…ανταποκρινόμενοι στην αδήριτη ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας…»

Με άλλα λόγια στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ και της ΕΕ, δεν αναγνωρίζουμε απολύτως κανένα δικαίωμα.

Απαιτούμε:

· Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η κατάπτυστη εγκύκλιος.

· Προστασία και ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Δηλώνουμε ως σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής ότι:

· Θα συντονίσουμε τη δράση μας με άλλους συλλόγους για την

απόσυρση της εγκυκλίου.

· Θα στηρίξουμε με κάθε μέσω κάθε συνάδελφο που θα διωχτεί για το λόγο αυτό.

· Θα παρέχουμε νομική υποστήριξη.

Προειδοποιούμε κάθε μέλος της διοίκησης που θα αποφασίσει να απολύσει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με τέτοιες δικαιολογίες ότι θα αντιμετωπίσει τις μαζικές κινητοποιήσεις μας και τις νομικές μας ενέργειες.

Καλούμε τα εκπαιδευτικά συνδικάτα ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μαρούτας Γιάννης Κατσιώλη Αγγελική

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

SITE www.p-e-filis.gr Άνω Λιόσια, Γενάρης 2013

e-mail: [email protected]

Προς: Τα μέλη του Συλλόγου μας, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε., Αιρετούς ΠΥΣΠΕ Δ. Αττικής,

Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Αττικής, Αιρετούς ΚΥΣΠΕ, συμβούλους σχολικής και προσχολικής

αγωγής της περιοχής μας.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!!! ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ!Το Υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια των κατευθύνσεων Ε.Ε., ΟΟΣΑ, των επιταγών του κεφαλαίου και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, με νέο πολυνομοσχέδιο, που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση, δίνει το τελικό χτύπημα στη Δημόσια Ειδική Αγωγή (Ε.Α.)

Με το νομοσχέδιο τα ειδικά σχολεία μετατρέπονται σε Κέντρα Υποστήριξης (!) μιας ενότητας σχολικών μονάδων, που ονομάζεται πλέον Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και δημιουργείται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή. Το ΣΔΕΥ, εκτός των άλλων, έχει σκοπό να συντονίζει τις σχολικές μονάδες μέλη του, ώστε να εντάσσουν και να υποστηρίζουν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και να συντονίζουν τα αντίστοιχα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης.

Σε κάθε σχολική μονάδα δημιουργείται Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), που θα αποτελείται από το διευθυντή, τον εκπαιδευτικό Ε.Α. του Τμήματος Ένταξης ή της Παράλληλης Στήριξης του σχολείου, έναν ψυχολόγο κι έναν κοινωνικό λειτουργό από το Κέντρο Υποστήριξης του ΣΔΕΥ ή του ΚΕΔΔΥ. Η επιτροπή αυτή «θα διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για τους μαθητές με διαπιστωμένη δυσκολία μάθησης (παραπέμποντας όσους χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη σε ...εξωσχολικές υπηρεσίες!), θα διαμορφώνει προγράμματα πρώιμης προσχολικής παρέμβασης, θα παρακολουθεί την εφαρμογή της όλης διαδικασίας, θα συντονίζει και θα παραπέμπει όσους μαθητές χρειάζονται γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ». Ας φανταστούμε τι σημαίνει όλη αυτή η διαδικασία: αποδυνάμωση των ειδικών σχολείων αφού θα πρέπει να εξυπηρετούν όχι μόνο της ανάγκες του ειδικού σχολείου αλλά πολλών ακόμη σχολικών μονάδων (13 Δημοτικών και 14 Νηπιαγωγείων στην περιοχή μας)!!! Το μειωμένο προσωπικό των ΚΕΔΔΥ ή των ειδικών σχολείων θα πρέπει να πηγαίνει και να εκπονεί προγράμματα διαφοροποιημένης διδασκαλίας!!! Είναι κάποιος που πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε μια περίοδο που ταυτόχρονα η πολιτική του υπουργείου είναι να μειώνει το προσωπικό τους; Και μάλιστα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μόνο αν εφαρμοστούν προγράμματα διαφοροποιημένης διδασκαλίας και δεν είναι αποτελεσματικά θα μπορεί να παραπέμπεται το παιδί για διάγνωση στα ΚΕΔΔΥ!!! Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουν τα αιτήματα προς τα ΚΕΔΔΥ και να στείλουν τους γονείς στα ιδιωτικά κέντρα. Άλλωστε, το ίδιο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε άλλους φορείς – και ιδιωτικούς – να αξιοποουν το χώρο του σχολείου για να δημιουργήσουν δομές υποστήριξης για Ε.Α. Έτσι, το υποργείο καταφέρνει να μετατρέψει ένα πάγιο αίτημα για υποστηριχτικές δομές μέσα στη σχολική κοινότητα σε μια διαδικασία που θα στερεί πολύτιμο χρόνο από παιδιά που χρίζουν διάγνωσης και υποστήριξης ενώ ανοίγει ακόμη περισσότερο το δρόμο στους ιδιώτες στο χώρο της Ε.Α.

Είναι, τέλος, χαρακτηριστικό ότι με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, καταργείται η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτήν την κίνηση;

Η υποβάθμιση της ειδικής αγωγής ή η ένταξη της πλειοψηφείας των παιδιών με σοβαρά προβλήματα μέσα στα γενικά σχολεία καταργώντας έτσι τα περισσότερα ειδικά σχολεία;

Υπάρχει εμπειρία για το τι βίωσαν οι οικογένειές τους και τα ίδια τα παιδιά με αυτισμό ή νοητική στέρηση που «εντάχθηκαν» στα γενικά σχολεία. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία «ένταξης» δημιουργεί πλείστα προβλήματα στα ήδη επιβαρημένα γενικά σχολεία. Η ευθύνη για τη διδασκαλία παιδιών με ειδικές ανάγκες μεταφέρεται στον εκπαιδευτικό της τάξης όπως φάνηκε και από την τακτική του υπουργείου τη φετινή χρονιά που δεν ανταποκρίθηκε με προσλήψεις εκπαιδευτικών στα αιτήματα για παράλληλη στήριξη.

Η διαδικασία αυτή εντάσσεται στη λογική της γενικευμένης "ένταξης", χωρίς επιστημονικά κριτήρια και ανεξάρτητα αν το παιδί μπορεί ή όχι να ενταχθεί στο γενικό σχολείο! Έτσι το αστικό κράτος αποποιείται την υποχρέωση που έχει στον κρίσιμο κι ευαίσθητο τομέα της Ε.Α, φορτώνει το κόστος στις πλάτες των γονιών και παραδίδει τα 185 χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες μαζί με τις οικογένειές τους βορά στην κερδοσκοπία επιχειρήσεων και φιλάνθρωπων!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι τώρα, από τα 185 χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, μόνο ένας μικρός αριθμός παίρνει μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός!

· Άμεσα να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και ΔΣ όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εκπαίδευση για να καταδικάσουν το έγκλημα. Εκπαιδευτικοί, γονείς, αναπηρικό κίνημα, ειδικό επιστημονικό προσωπικό να συναντηθούν στον αγώνα για:

· να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν Ε.Α.

· να χρηματοδοτηθεί γενναία ο ευαίσθητος αυτός χώρος και να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές ώστε όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να φοιτούν στη δημόσια ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

· -να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στο χώρο της Ε.Α. (εκπαιδευτικοί, ειδικοί εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό) και να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι διορισμοί ώστε να στελεχωθεί η Ε.Α. με μόνιμους εργαζόμενους.

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μαρούτας Γιάννης Κατσιώλη Αγγελική

Tags: Σύλλογος ΠΕ Ανω ΛιοσίωνΖεφυρίουΦυλής
Keywords
Τυχαία Θέματα