ΔΝΤ: Εισπράξτε φόρους αλλιώς πάρτε νέα μέτρα

Πολιτική

Μήνυμα στην Αθήνα να εντείνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως την είσπραξη φόρων, προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έστειλε το ΔΝΤ, διά του αναπληρωτή εκπροσώπου του Ουίλιαμ Μάρεϊ. Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μάρεϊ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα

έκανε «σημαντική δουλειά» μέχρι τώρα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση, υπογραμμίζοντας πάντως την ανάγκη να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα. Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ για τη φοροδιαφυγή και τη φορολογική διοίκηση στη χώρα μας. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων και ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητηθεί αριθμοί για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το «τελικό αποτέλεσμα» θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος. Η κυβέρνηση απαντά στην τρόικα Οι έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις υπερδιπλασιάστηκαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ τον ίδιο μήνα οι έλεγχοι στους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου ήταν τριπλάσιοι από εκείνους του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι εντός του 2013 θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική διασύνδεσή του με τα τραπεζικά ιδρύματα, μέσω της οποίας θα έχει άμεση γνώση επί των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν και του ΔΝΤ στην οποία καταγράφονται οι μεγάλες αδυναμίες της φορολογικής διοίκησης στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι η πορεία είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών τον Ιανουάριο ήταν πολύ ενθαρρυντική με αύξηση 70% και προσθέτει ότι "έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων που αναφέρονται στην έκθεση, με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς".

Εκτροχιασμός και απαιτήσεις

Πάντως, την ώρα που η στρατηγική του Μαξίμου παραμένει επικεντρωμένη στη συντήρηση της “τεχνητής αισιοδοξίας”, η κυβέρνηση ήδη τρέμει το τετ α τετ των κυβερνητικών παραγόντων με την τρόικα. Στο παρασκήνιο, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, οι πιέσεις για απολύσεις στο Δημόσιο έχουν ήδη ενταθεί, ενώ ακόμη και υπουργοί παραδέχονται ότι “αυτή τη φορά θα είναι δύσκολο να τις αποφύγουμε”. Εξάλλου, ορθάνοιχτο πλέον αφήνει το ενδεχόμενο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, με αποτέλεσμα να κατηγορείται από συναδέλφους του υπουργούς, αλλά και από βουλευτές της Ν.Δ. πως “ενώ πρέπει σε μερικές μέρες να διαπραγματευθεί για να αποφύγουμε τις απολύσεις, εκείνος φέρεται σαν να τις θέλει και να τις θεωρεί αναπόφευκτες”.

Tags: ΔΝΤμέτραφόροι
Keywords
Τυχαία Θέματα