Έτοιμη η Λεμεσός για το Καρναβάλι

19:18 28/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μια εβδομάδα απομένει για την έναρξη των δεκαήμερων καρναβαλίστικων εκδηλώσεων της Λεμεσού, με τις προετοιμασίες να βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και τον καρναβαλίστικο διάκοσμο να έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του στην πόλη.

Μια πρώτη γεύση από καρναβαλίστικη διάθεση έφεραν το μεσημέρι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο, οι Κανταδόροι Λεμεσού, οι οποίοι τραγούδησαν γνωστές καντάδες, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να χορέψουν μπροστά από τα έδρανα τους.

Παρά

την οικονομική ύφεση, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, εκτιμά πως οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι και οι πιο πετυχημένες, κάτι που μαρτυρά και το ενδιαφέρον του κόσμου, από όλες τις πόλεις, για συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στην μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση της 17ης Μαρτίου, όπου οι συμμετοχές έφτασαν τις 135, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Ο Ανδρέας Χρίστου ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος δίνει ιδιαίτερη σημασία, τόσο στις φετινές, όσο και στις επόμενες Καρναβαλίστικες του εκδηλώσεις, καθώς τον Ιούνιο του 2014, η Λεμεσός θα φιλοξενήσει το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καρναβαλικών Πόλεων.

Παρούσα στη διάσκεψη και η νέα Βασίλισσα του Καρναβαλιού Έρμα Στυλιανίδη, με την οποία επαναφέρεται, μετά από 36χρόνια, ο θεσμός της ζωντανής Βασίλισσας, που για φέτος θα ονομάζεται «Η Βασίλισσα της κρίσης και της τρέλας».

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Δήμαρχος παρέλαβε επιταγή ύψους 30,000 ευρώ από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, το οποίο παραμένει για χρόνια ο βασικός χορηγός του Λεμεσιανού καρναβαλιού.

Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες, καταγράφεται η παρέλαση των αρμάτων των κανταδόρων, μισή ώρα πριν από την μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση της 17ης Μαρτίου, όπως επίσης και η συμμετοχή του κοινού στη διακόσμηση του άρματος του ντελάλη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Μαρτίου, στο Στούντιο 8.

Εξάλλου, οι τρεις υπαίθριοι χοροί των δεκαήμερων εκδηλώσεων, γίνονται φέτος τέσσερις, αφού αποφασίστηκε η μεταφορά του χορού της Χορωδίας των Ονείρων, από το Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνος Σολομωνίδης”, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου. Συγκεκριμένα, την Τσικνοπέμπτη θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος υπαίθριος χορός στην πλατεία Ηρώων, θα ακολουθήσει “ο χορός της Τρίτης” (12/3), στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου, όπου θα πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη (14/2) ο χορός της Χορωδίας των Ονείρων, ενώ ο αποχαιρετιστήριο καρναβαλίστικος χορός της Κυριακής (17/2), θα πραγματοποιηθεί στο χώρο στάθμευσης Εναερίου.

Επίσης, πέραν του διαγωνισμού “πελλόμασκας”, που διεξάγεται στο πλαίσιο των υπαίθριων χορών, ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισε την εισαγωγή και του βραβείου “έξυπνης μάσκας”, όπου δικαιώματα συμμετοχής θα έχουν όσοι κατασκευάσουν από μόνοι τους ευφάνταστες στολές.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Καρναβαλίστικων εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως:

Τρίτη – 5 Μαρτίου
19:30 / Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης». Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Λεμεσού διοργανώνουν, Παγκύπριο Φωτογραφικό Διαγωνισμό και έκθεση φωτογραφιών με θέμα: «Λεμεσιανό Καρναβάλι 2012» από 5 μέχρι 15 Μαρτίου. Συμμετέχουν η Χορωδία Αρίονες και οι Μαζορέττες Λεμεσού.

Τετάρτη – 6 Μαρτίου
18:30 / Αίθουσα Τέχνης Θεομάρια
Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την γκαλερί Θεομάρια διοργανώνουν έκθεση καρναβαλίστικης και διακοσμητικής μάσκας της Βέρας Παρλαλίδου. Παράλληλα θα λειτουργεί εργαστήρι κατασκευής και διακόσμησης κεραμικής και χάρτινης μάσκας από την 1η μέχρι 30 Μαρτίου. Στον ίδιο χώρο θα διοργανωθεί, στις 20:00, καρναβαλίστικος χορός.

19:30 / Τεχνοχώρος Art Studio 55
Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Ικεπάνα Γκρούπ διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Μια άλλη όψη του Καρναβαλιού» από 6 μέχρι 14 Μαρτίου. Συμμετέχουν οι Κανταδόροι Λεμεσού. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής και διακόσμησης μάσκας. Ώρες λειτουργίας: 9π.μ.- 12 το μεσημέρι.

Τσικνοπέμπτη – 7 Μαρτίου
12:00 / Οι Κανταδόροι Λεμεσού τραγουδούν στην Πλατεία Σαριπόλου.
Οι καταστηματάρχες της οδού Σαριπόλου προσκαλούν σε ένα καρναβαλίστικο φαγοπότι.

14:00 – 18:00/ Χώρος Στάθμευσης Εναερίου Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια διοργανώνουν καρναβαλίστικο πάρτι με μουσικό πρόγραμμα από DJ.

18:00 / Δημοτικό Μέγαρο
Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την Ένωση Αυτοδίδακτων Ζωγράφων (Λεμεσού) διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Καρναβάλι 2013». Συμμετέχει η χορωδία του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Ανδρέας Χρίστου.

19:00 / Η Βασίλισσα του Καρναβαλιού «Της κρίσης.και της τρέλας» σε φωταγωγημένο άρμα θα εισέλθει πανηγυρικά στην πόλη με τη συνοδεία της, την ομάδα Κανταδόρων Γιωργαλλέτου, την ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων, τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, την ομάδα κρουστών Batucinio, τις Μαζορέττες Λεμεσού, το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει ένα καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με τραγούδι και χορό με το συγκρότημα LOS CARNAVALES.

Παρασκευή – 8 Μαρτίου
19:00 / Βραδιά Κανταδόρων – Πλατεία Ηρώων Βραδιά Κανταδόρων με τη συμμετοχή των ακόλουθων ομάδων: Χορωδία Μουσικές Περιπλανήσεις, η Χορωδία Μοντέρνοι Καιροί, Κανταδόροι ΕΔΟΝ, η ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων, οι Κανταδόροι Γιωργαλλέτου και η Χορωδία Πολιτιστικού Ομίλου Υπαλλήλων ΑΗΚ Λεμεσού Μονής Βασιλικού.

Σάββατο – 9 Μαρτίου
11:00 – 14:00 / Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο) Ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό «Choice FM 104.3» διοργανώνουν το κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού.

11:00 / Το τρενάκι του Δήμου Λεμεσού θα πραγματοποιήσει δύο διαδρομές στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη στις 11:00, με το Μουσικό Εργαστήρι της Επιλογής να τραγουδά καρναβαλίστικα τραγούδια και η δεύτερη στις 11:30, για τα άλλα παιδιά που θα προσέλθουν στον χώρο. Εκκίνηση: Χώρος Στάθμευσης Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού (οδός Γλάδστωνος).

15:00 / Ο Ποδηλατικός Όμιλος Λεμεσού με καρναβαλίστικη διάθεση ποδηλατεί μέσα στη πόλη. Εκκίνηση και Τερματισμός: Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου.

15:00 / Εκδήλωση Κανταδόρων έξω από το κτίριο της Ελληνικής Τράπεζας. (Γλάδστωνος 52) Η Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με την ομάδα Κανταδόρων Λεμεσού διοργανώνουν εκδήλωση με Καντάδες. Τραγουδούν οι Κανταδόροι της ΕΔΟΝ, η Χορωδία Μοντέρνοι Καιροί, η Χορωδία Αρίονες και οι Κανταδόροι Λεμεσού. Θα προσφέρεται δωρεάν ποτό.

10:00 – 18:00 / Studio 8 (οδός Πάνου Σολομωνίδη 17) Το Studio 8 του Ανδρέα Μαυρογένη και ο Δήμος Λεμεσού προσκαλούν τους δημότες σε ανοικτή συμμετοχή δημιουργίας καρναβαλίστικου άρματος με θέμα «Η κρίση θέλει Καρναβάλι». Συμμετέχουν οι Κανταδόροι Γιωργαλλέττου. Παράδοση άρματος στους πολίτες από το Δήμαρχο Λεμεσού στις 20:00

21:00 / Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» Ο Δήμος Λεμεσού και η A.G. on stage productions σας προσκαλούν σε καρναβαλίστικο χορό στην καφετέρια «ΕΝΘΕΤΟ» του Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνος Σολομωνίδης». Συμμετέχουν Κανταδόροι και θα υπάρχει Latin μουσική. Δωρεάν ποτό.

Κυριακή – 10 Μαρτίου
11:30 / Παιδική καρναβαλίστικη παρέλαση
Εκκίνηση: Παραλιακός Δρόμος, απέναντι από το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη
Κατάληξη: Δημόσιος Κήπος (νότια είσοδος). Όλες οι ομάδες, ζεύγη και άτομα, που θα παρελάσουν θα πάρουν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

18:00 / Εκδήλωση Κανταδόρων έξω από το ΠΕΡΑΜΑ Τραγουδούν οι Κανταδόροι Γιωργαλλέτου και χορεύει μαζί τους η ομάδα της σχολής Αλεξάστερο. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο ιδρυτή της ομάδας, Γιώργο Γιωργαλλέτο.

Δευτέρα – 11 Μαρτίου
Κανταδόροι σκορπούν τις μελωδίες τους στις συνοικίες της Λεμεσού 19:30 / Οι Κανταδόροι Λεμεσού στη συνοικία Καψάλου και οι Κανταδόροι Αρίονες στη συνοικία Αγίου Αντωνίου.

Τρίτη – 12 Μαρτίου
Κανταδόροι σκορπούν τις μελωδίες τους στις συνοικίες της Λεμεσού 19:30 / Οι Κανταδόροι Γιωργαλλέτου στην Αγία Φύλα, οι Κανταδόροι της ΕΔΟΝ στο Ζακάκι και η χορωδία «Μοντέρνοι Καιροί» στις συνοικίες Αποστόλου Ανδρέα και Αγίου Ιωάννη.

20:30 / «Ο χορός της Τρίτης», Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου Ο Δήμος Λεμεσού καλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να έρθουν μασκαρεμένοι για ένα αλλιώτικο καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με μουσική και χορό. Διαγωνισμός ΠΕΛΛΟΜΑΣΚΑΣ και ΕΞΥΠΝΗΣ ΜΑΣΚΑΣ – Βραβεία για τις τρεις καλύτερες αμφιέσεις.

Τετάρτη – 13 Μαρτίου
19:00 / Παιδικές Χορωδίες – Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ Καντάδες και καρναβαλίστικα τραγούδια από τη Χορωδία Δωματίου και την Παιδική Χορωδία του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου, την Παιδική Χορωδία και το Μουσικό Εργαστήρι της Επιλογής και τη Χορωδία Αρμονία. Γενική Είσοδος: ?5

Πέμπτη – 14 Μαρτίου
20:30 / Καρναβαλίστικος χορός – Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου Η Χορωδία των Ονείρων και η Ελένα Σολέα με τη 12μελή ορχήστρα τους υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ζορμπά, σας προσκαλούν να τραγουδήσετε και να χορέψετε στους ρυθμούς του πιο ανατρεπτικού καρναβαλίστικου προγράμματος. Ακολουθεί πρόγραμμα από DJ. Διαγωνισμός ΠΕΛΛΟΜΑΣΚΑΣ και ΕΞΥΠΝΗΣ ΜΑΣΚΑΣ – Βραβεία για τις τρεις καλύτερες αμφιέσεις.

Παρασκευή – 15 Μαρτίου
11:30 / Η ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων τραγουδά στον πεζόδρομο της Αγίου Ανδρέου.

19:00 / Κανταδόροι σκορπούν τις μελωδίες τους στην Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου. Εκκίνηση: Οδός Ειρήνης – Πολιτιστικός Όμιλος Μοντέρνοι Καιροί.
Κατάληξη: Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου. Συμμετέχουν οι Κανταδόροι Μοντέρνοι Καιροί, οι Κανταδόροι Λεμεσού, η Χορωδία Αρίονες, οι Κανταδόροι της ΕΔΟΝ και η Χορωδία της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων (ΠΟΑΑ) Λεμεσού.

Σάββατο – 16 Μαρτίου
11:00 / Το τρενάκι του Δήμου Λεμεσού θα πραγματοποιήσει δύο διαδρομές στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη στις 11:00, με το Μουσικό Εργαστήρι της Επιλογής να τραγουδά καρναβαλίστικα τραγούδια και η δεύτερη στις 11:30, για τα άλλα παιδιά που θα προσέλθουν στον χώρο. Εκκίνηση: Χώρος Στάθμευσης Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού (οδός Γλάδστωνος).

12:00 / Ο Δήμος Λεμεσού και η Κίνηση Καταστηματαρχών του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης σας προσκαλούν σε ένα καρναβαλίστικο γλέντι στη διασταύρωση Ανεξαρτησίας και Αθηνών. Συμμετέχουν οι Κανταδόροι Λεμεσού.

15:00 / Η Λέσχη Παλαιών Αυτοκινήτων Λεμεσού σε καρναβαλίστικη διαδρομή μέσα στην πόλη. Εκκίνηση: Χώρος Στάθμευσης Εναερίου Κατάληξη: Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο)

18:30 / Παρέλαση Κανταδόρων
Ομάδες Κανταδόρων θα συγκεντρωθούν στις 18:00 μπροστά από το πάρκο Βασίλη Μιχαηλίδη (Οδός Αγίας Ζώνης) και στις 18:30,τραγουδώντας, θα κατευθυνθούν προς την Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου. Θα προσφέρεται δωρεάν κρασί. Από τις 17:00 θα τραγουδούν στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου το Φωνητικό Σχήμα Γεωργίας Πρωτοπαπά και η χορωδία Μουσικές Περιπλανήσεις.

Κυριακή – 17 Μαρτίου
Μεγάλη Καρναβαλίστικη παρέλαση επί της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`
Εκκίνηση : Κυκλοφοριακός Κόμβος Αγίου Νικολάου. Κατάληξη : Φώτα τροχαίας Συμιλλίδη

13:00 / Παρέλαση Κανταδόρων, Μαζορέττων Λεμεσού, της ομάδας κρουστών Batucinio και της Φιλαρμονικής του Δήμου Λεμεσού.

13:30 / Παρέλαση με επικεφαλής τη Βασίλισσα του Καρναβαλιού «Της κρίσης.και της τρέλας» και τη συνοδεία της, άρματα και ομάδες πεζών στους ρυθμούς της ενιαίας μουσικής.

20:00 / Παρέλαση των Μαζορέττων Λεμεσού και της Ομάδας Κρουστών Batucinio Η παρέλαση θα ξεκινήσει από τον Κυκλοφοριακό Κόμβο Αγίου Νικολάου και θα καταλήξει στο χώρο στάθμευσης Εναερίου.

20:30 / Υπαίθριος Καρναβαλίστικος Χορός – Χώρος Στάθμευσης Εναερίου Το καρναβάλι θα κλείσει με πανηγυρικό τρόπο, με μεγάλο υπαίθριο καρναβαλίστικο χορό με μασκαρεμένους και μουσική. Διαγωνισμός ΠΕΛΛΟΜΑΣΚΑΣ και ΕΞΥΠΝΗΣ ΜΑΣΚΑΣ – Βραβεία για τις τρεις καλύτερες αμφιέσεις.

Keywords
καρναβαλι, καρναβαλι 2011, λεμεσος, ετοιμη, εμφάνιση, συμμετοχή, νέα, εταιρεία, κυπρος, art, studio, αηκ, choice, τραπεζες, stage, latin, θεατρο, αθηνα, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τραπεζα κυπρου, τομας πρωτοπαπας, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τσικνοπεμπτη, παρελαση, διακοσμηση, αηκ, δωρεαν, θεμα, κηπος, κυπρου, μουσικη, οψη, πλαισιο, προγραμμα, τραγουδια, υφεση, χορος, ωρα, αρμονια, αυξεντιου, βραδια, γευση, γινονται, γλεντι, διευθυνση, δημος, δρομος, εδρανα, ελενα, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκινηση, εβδομαδα, εμφάνιση, εταιρεία, ιδιο, κυνηγι, κινηση, κομβος, κρασι, κτιριο, λεσχη, ξεφαντωμα, ομαδα, οδος, ομιλος, παιδια, πεμπτη, σαββατο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, ταμιευτηριο, τμημα, φυλα, ωρες, art, δικαιωματα, ενωση, ιδιαιτερα, κωνσταντινου, latin, μπροστα, ομαδες, ορχηστρα, ποτο, studio, stage, τραπεζα
Τυχαία Θέματα