ΔΗΜΑΡ: Βρέξει - χιονίσει, μέσα...

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Παρά τους τριγμούς που ήδη εμ­φανίζει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και μέχρι να φανεί αν θα αντιμετωπιστούν ή θα οδηγήσουν το κυβερνητικό σχήμα σε ξέρα, η μικρότερη από τις τρεις συ­νεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις έχει φροντίσει να περιγράψει σε όλους τους τόνους την προσήλωσή της στον νέο
της ρόλο. Κοινώς, η ΔΗΜΑΡ δεί­χνει ότι έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση βρέξει - χιονίσει ή, εν πάση περιπτώσει, δεν θα αποχω­ρήσει πριν δώσει τις περισσότερες δυ­νατές ευκαιρίες στην προσπάθεια της «εθνικής ευθύνης».

Επιπλέον, το στοιχείο που προβάλ­λει έντονα το ηγετικό επιτελείο του κόμματος είναι ότι η ΔΗΜΑΡ βρί­σκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την εντολή που έλαβε στην κάλπη, την «εντολή για λύση» κατά το προεκλο­γικό της σύνθημα. Επομένως, μπορεί τα ζητήματα να είναι «ακανθώδη», όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης, ωστό­σο για τη ΔΗΜΑΡ είναι ενδεχομένως ζήτημα συνέπειας και κατ’ επέκταση πολιτικής επιβίωσης το να παραμεί­νει στην κυβέρνηση.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται χα­ρακτηριστικά και στο ύφος μιας απο­στροφής του Σπύρου Λυκούδη στην εισήγησή του στην Κ.Ε. του κόμμα­τος πριν από λίγες μέρες, όπου κα­ταγράφεται η σκέψη ότι δεν υπάρχει επιστροφή: «Ετούτη τη φορά είναι αλλιώς: Διασχίζουμε τον Ρουβίκωνα της πραγματικότητας, θα βραχούμε, αλλά την ευκαιρία πρέπει να την κά­νουμε δυνατότητα για την Αριστερά και τον τόπο μας».

Μία μέρα πριν από το ραντεβού της κυβερνητικής τριανδρίας στο Μαξίμου, τη Δευτέρα, ο Φώτης Κου-βέλης (με συνέντευξή του στο «Πρώ­το Θέμα») δικαιολόγησε σημερινά ή μελλοντικά προβλήματα συνεννόη­σης των τριών, λέγοντας ότι «είναι λογικό να υπάρχουν σε μια συνερ­γατική κυβέρνηση» και συμπλήρω­σε πως «προφανώς στην πορεία θα προκύψουν προβλήματα, αλλά αυτά δεν λείψανε και στις δήθεν πανίσχυ­ρες μονοκομματικές κυβερνήσεις».

Σημείωσε δε επιπλέον ότι είναι «ακόμη νωρίς» να κριθεί το ζήτη­μα, αλλά διαβεβαίωσε με νόημα ότι η ΔΗΜΑΡ προσέρχεται σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια «με καθαρά χαρτιά και χωρίς δεύτερες σκέψεις». «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι αυτόν τον σταθεροποιητικό της ρόλο τής τον αναγνωρίζουν οι πολίτες».

Η τελευταία αυτή αναφορά πα­ραπέμπει στην εκτίμηση των κορυ­φαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ ότι, αν αποχωρήσει, θα αρχίσει να ξηλώνε­ται το κυβερνητικό «πουλόβερ» κι εκεί πια διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο Κουβέλης πλέον επισημαίνει ότι, μιλώντας προεκλογικά για σταδιακή απαγκί­στρωση, «επειδή δεν μας αρέσει να κοροϊδεύουμε τους πολίτες, τονίζα­με το \"σταδιακή”».

Ο «αποτροπιασμός»

Με βάση όλα τα παραπάνω, λοι­πόν, είναι κρίσιμης σημασίας η απά­ντηση της ΔΗΜΑΡ στο ερώτημα αν μεταξύ των σκληρών μέτρων που καταρτίζονται από το υπουργείο Οι­κονομικών (όπου από τα 11,5 δισ. τα 5 ή 6 δισ. σχεδιάζεται να σαρωθούν από τις τσέπες των εργαζομένων) θα επικρατήσει στο ζύγι ο «αποτροπιασμός» για τα μέτρα ή το στοιχείο της «εθνι

Keywords
Τυχαία Θέματα