Αθήνα-Μεξικό: Η κατοικία στο στόχαστρο ληστρικών πολιτικών - Η κατοικία σαν Κοινό και σαν Δικαίωμα

Στο CC ZONE, το μηνιαίο ραντεβού αφιερωμένο στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία που καθιέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, οι αυτοοργανωμένες γειτονιές του Μεξικού συναντούν την Τετάρτη στις 20:00 τα κινήματα στέγης της Αθήνας μέσα από τις παρεμβάσεις του Σταύρου Σταυρίδη, αναπληρωτή καθηγητή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και της Τόνιας Κατερίνη,

Προέδρου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, μέλος της κίνησης «Πλειστηριασμοί STOP».

Ο Σταύρος Σταυρίδης παρουσιάζει την ιστορία της δημιουργίας των Acapatzingo και Tlanezi Calli, δύο αυτόνομων κοινοτήτων κατοίκων στα περίχωρα της μεγαλούπολης του Μεξικού τους: από την κατάληψη της γης μέχρι τον συλλογικό σχεδιασμό, οικοδόμηση και διαχείριση τους από όλη την κοινότητα, μέσα από εικόνες της πρόσφατης επίσκεψης του.

Στην πρώτη και παλαιότερη κατοικούν πάνω από 3000 πολίτες και έχει δημιουργηθεί με την πρωτοβουλία του κινήματος Los Panchos (από τον Πάντσο Βίγια). Η δεύτερη, νεότερη, είναι τόπος κατοικίας για πάνω από 1500 άτομα και αποτέλεσμα της δράσης του φιλο-Ζαπατίστικου κινήματος Brujula Roja.

Η Τόνια Κατερίνη μιλά για την κατοικία υπό απειλή και τα κινήματα στέγης στην Αθήνα σε μια εποχή που η κατοικία έχει βρεθεί στο στόχαστρο της χρεομηχανής, των μνημονιακών πολιτικών και των αρπακτικών της αγοράς στέγης. Αναλύει πώς συντελείται ο συνεχής εκσυγχρονισμός και απλοποίηση των διαδικασιών πλειστηριασμών και κατάσχεσης και παρουσιάζει τις συλλογικές αντιστάσεις και κινήσεις υπεράσπισης της κατοικίας «από τα κάτω» και τους λόγους που η κατοικία έχει αποδειχτεί το πιο σκληρό πεδίο προώθησης των ληστρικών πολιτικών.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ SÍ SE PUEDE. Seven days at PAH Barcelona (Ναι Μπορούμε. Εφτά μέρες με την Πλατφόρμα των Πληττόμενων από τις Υποθήκες στην Βαρκελώνη) σε σκηνοθεσία του Pau Faus (51’, 2014). Θα ακολουθήσει ποτό και μουσική.

Info: ΚΕΤ Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Μεξικόπλειστηριασμοίπρώτη κατοικίαπλειστηριασμοί stop
Keywords
Τυχαία Θέματα