Αθανασίου: Ούτε ο θεός να κατέβει δεν θα πάρει άδεια ο Ρωμανός!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλλει ρύθμιση στα πρότυπα του ανοιχτού πανεπιστημίου για παρακολούθηση από το κελί αν και ο πρόεδρος του ΤΕΙ τον έχει ενημερώσει εγγράφως ότι, όπως είπε στην "Α" είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του

"Ο Θεός ο ίδιος να κατέβει, δεν πρόκειται να πάρει άδεια με βάση το ισχύον καθεστώς. Υπάρχουν νόμοι", διεμήνυσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος κρύφτηκε πίσω από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για να μην δώσει λύση

στο θέμα του Νίκου Ρωμανού, που βρίσκεται ένα βήμα πριν τον θάνατο, όντας στην 25η ημέρα απεργίας πείνας. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για εξ' αποστάσεως σπουδές ή δι' αλληλογραφίας κατά το πρότυπο του ανοιχτού πανεπιστημίου, η οποία ωστόσο ακόμα κι αν ψηφιστεί σ' ένα αδιευκρίνιστο μέλλον, είναι τουλάχιστον προβληματική, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ στο οποίο εισήχθη ο Ρωμανός!

Όπως είπε, την απόφαση με την οποία του απαγορεύτηκαν οι εκπαιδευτικές άδειες έλαβε το Συμβούλιο των Φυλακών, το οποίο έπρεπε, κατά τον νόμο, και είχε τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή με την οποία κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. "Η απόφαση του ανακριτή είναι οιονεί δικαστική απόφαση και το συμβούλιο δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά" είπε για τον Ρωμανό, το αίτημα του οποίου κρίθηκε με την ιδιότητά του ως υποδίκου. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος δένει τα χέρια και του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε ο Ρωμανός, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, γεγονός που αποδεικνύει ότι στην πράξη οι υπόδικοι δεν έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν!

Τι θα προβλέπει η διάταξη

Η διάταξη που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού υπάρξει συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος θα πρέπει πρώτα να επιστρέψει από την Κίνα όπου βρίσκεται, και όταν υπογραφεί και από το υπουργείο Οικονομικών, και φυσικά αν στο μεταξύ ο Ρωμανός δεν έχει πεθάνει, θα προβλέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των μαθημάτων της σχολής του ή δι' αλληλογραφίας στο πρότυπο του ανοιχτού πανεπιστήμιου. "Θα του παραχωρηθούν δωρεάν βιβλία, θα διαβάζει και θα δίνει εξετάσεις στη φυλακή με την παρουσία καθηγητή, ενώ αν έχει κάποιες απορίες, θα μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους καθηγητές του", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όσον αφορά τα δύο εργαστήρια της σχολής του που είναι υποχρεωτικά, για το ένα θα έχει τη δυνατότητα να παραδώσει εργασία αντί της παρακολούθησης, ενώ για το δεύτερο θα του χορηγηθεί δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής και θα σταλεί μέσα στη φυλακή βοηθός από το ΤΕΙ για να τον εκπαιδεύσει.

Πρόεδρος ΤΕΙ: "Απαραίτητη η φυσική παρουσία του φοιτητή"

Τις... φαεινές ιδέες του υπουργείου, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο Μιχάλης Μπρατάκος, πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας, στη σχολή δηλαδή που έχει εισαχθεί ο Ρωμανός.

Μιλώντας στην "Α" ο Μ. Μπρατάκος υποστήριξε ότι για την εφαρμογή της επίμαχης διάταξης δεν είναι τόσο απαραίτητος ο τεχνικός εξοπλισμός όσο το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται και μάλιστα σε περίοδο που το Ίδρυμα παρουσιάζει πολλές ελλείψεις, και θα πρέπει συνεχώς ένας καθηγητής να είναι συνδεδεμένος με τη φυλακή. "Δεν μπορώ να παρέχω σε καθημερινή βάση προσωπικό υποστήριξης όταν έχω μόνο δύο καθηγητές για 25 φοιτητές" είπε ο Μ. Μπρατάκος υπογραμμίζοντας ότι "αυτό αφενός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προνομιακή μεταχείριση αφετέρου η φυσική παρουσία του φοιτητή είναι απαραίτητη". Τις απόψεις του μάλιστα έχει διατυπώσει και εγγράφως σε υπηρεσιακό σημείωμα που εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός ψευδόμενος, διαψεύδεται από τη διευθύντρια του νοσοκομείου

Στο μεταξύ ο Χ. Αθανασίου υποστήριξε ότι το θέμα Ρωμανού έχει προκαλέσει "ανεπίτρεπτη πολιτική εκμετάλλευση και παραπληροφόρηση", ενώ κάλεσε τους γονείς του απεργού πείνας να... τον συνετίσουν προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υγεία του.

"Σαν άνθρωποι του συμπαραστεκόμαστε", είπε ο Χ. Αθανασίου, ο οποίος εμφανίστηκε ψευδόμενος λέγοντας ότι ο κρατούμενος λαμβάνει υγρή τροφή, όταν ο Ρωμανός και με το χθεσινό κείμενό του και με δηλώσεις του από την αρχή του αγώνα του έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι αρνείται τον ορό κι έχει υπογράψει γι' αυτό. Για τον υπουργό, ο οποίος, όπως είπε, είναι σε συνεχή επαφή με το νοσοκομείο, το πρόβλημα του κρατούμενου είναι η ορθοστατική υπόταση, ενώ οι ηλεκτρολύτες του δεν αλλοιώθηκαν. "Προτρέπουμε να τον πιέσουν να φάει και στερεή τροφή, γιατί υγρή λαμβάνει. Αν δεν θέλει όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα" είπε.

Την υπουργική πληροφόρηση ωστόσο διέψευσε η διευθύντρια του νοσοκομείου και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σύμφωνα με την οποία "έπειτα από 24 ημέρες απεργίας πείνας ο 21χρονος παρουσιάζει μεγάλη καταβολή, είναι πολύ αδύναμος, με χαμηλή αρτηριακή πίεση, που εγκυμονεί κινδύνους ιδίως όταν δεν είναι κλινήρης". Σημειώνεται ότι ο Ρωμανός αρνείται σταθερά τη λήψη τροφής ή τη χορήγηση ορού, άρνηση που, σύμφωνα με τη γιατρό, οφείλει να γίνεται δεκτή και σεβαστή από τους επαγγελματίες της Υγείας, εφόσον αποτελεί συνειδητή και ελεύθερη απόφαση του κρατουμένου.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Tags: Νίκος ΡωμανόςΧαράλαμπος Αθανασίου
Keywords
Τυχαία Θέματα