Αριστερή ριζοσπαστική κίνηση εκτός σχεδίου: Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι πάρκιγκ παιδιών

Tweet

ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΠΑΙΔΙΩΝ

Αυτοί που μας κυβέρνησαν και εξακολουθούν να μας κυβερνούν τα τελευταία 40 χρόνια…

Απαξίωσαν ακόμη περισσότερο τους παιδικούς σταθμούς, μετατρέποντάς τους, από προθάλαμους κοινωνικής ένταξης, ουσιαστικής προσχολικής διαπαιδαγώγησης και σωστής πνευματικής, ψυχικής και σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, σε χώρους «στάθμευσής» τους.

… δεν ήταν δύσκολο να το κάνουν

- Κουτσούρεψαν, όσο δεν πάει, τη σχετική χρηματοδότηση γιατί έπρεπε να σωθούν οι τράπεζες

και οι «έχοντες και κατέχοντες» να μην πειράξουν τα δισεκατομμύρια των καταθέσεων που αναπαύονται στην «ξενιτιά».

- Σταμάτησαν να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, δείχνοντας πλέον μια μόνιμη προτίμηση στις προσλήψεις συμβασιούχων με συμβάσεις δύο, τριών, πέντε και , στην καλύτερη περίπτωση, έντεκα μηνών, αφήνοντας για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα τους παιδικούς σταθμούς χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό. Τόσο πολύ νοιάζονται για τη σωστή και ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σ’ αυτή την τόσο ευαίσθητη ηλικία. Ήδη το ποσοστό των συμβασιούχων κυμαίνεται από 30% έως 40%. Οι προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για “ωφελούμενους” όλο και αυξάνονται αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια.

- Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τμήμα αυξήθηκε χωρίς, ταυτόχρονα, να λαμβάνεται καμία μέριμνα για τα παιδιά που εμφανίζουν ιδιαιτερότητες ή μαθησιακές δυσκολίες και θα έπρεπε να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.

- Αύξησαν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς ξεζουμίζοντάς τους σωματικά και ψυχικά.

- Καθιέρωσαν την καταβολή τροφείων χρησιμοποιώντας το προκάλυμμα των εισοδηματικών κριτηρίων ανοίγοντας το δρόμο για την καθολική καθιέρωση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και διδάκτρων, αργότερα, στα σχολεία.

- Η αναγκαιότητα των παιδιών για προσχολική αγωγή επαφίεται για πολλά από αυτά στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Ας σκεφτούμε τι έχει συμβεί με αντίστοιχες κοινωνικές παροχές, όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι», όταν τελείωσε η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, για να καταλάβουμε τι θα συμβεί και με τους παιδικούς σταθμούς.

Στο Δήμο Νέας Ιωνίας λειτουργούν σήμερα 7 παιδικοί σταθμοί οι οποίοι φιλοξενούν γύρω στα 550-600 περίπου παιδιά (βρέφη και νήπια). Φυσικά, οι αιτήσεις είναι περισσότερες και γύρω στα 150 παιδάκια έμειναν πέρσι εκτός (όπως και κάθε χρόνο) και οι γονείς τους αναγκάστηκαν να τα πάνε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της περιοχής μας απασχολούνται περίπου γύρω στους 100 εργαζόμενους (παιδαγωγοί, μάγειροι, καθαρίστριες, κοινωνικοί λειτουργοί, φύλακες, διοικητικό προσωπικό), με όλες τις σχέσεις εργασίας-μόνιμοι, συμβασιούχοι, δίμηνοι, τετράμηνοι, με ΜΚΟ, με ΟΑΕΔ, με ΕΣΠΑ κλπ.

Οι παιδικοί σταθμοί είναι χώροι φροντίδας και αγωγής, είναι το πρώτο «σχολειό» στην πιο ευαίσθητη και πιο τρυφερή ηλικία του ανθρώπου. Χρειάζεται, λοιπόν, να προσφέρουν σύγχρονη

δημιουργική εκπαίδευση στα παιδιά, μέσω της κοινωνικοποίησης τους από τη διαδικασία παρακολούθησης. Άρα το θέμα είναι και η επάρκεια του προσωπικού (σε αριθμό) μαζί φυσικά με την πλήρη υλικοτεχνική υποστήριξη (σε υποδομές και μισθολογικά ) για να γίνει κάτι τέτοιο.

Η παρούσα δημοτική αρχή, από τη μία δεν αρνείται το διάλογο, από την άλλη, κινούμενη στα πλαίσια του «εφικτού», έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια διεκδίκησης και αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους και τους γονείς και καλύπτεται πίσω από τις υποχρεωτικές μνημονιακές πολιτικές, διαχειριζόμενη μία κατάσταση που έχει ως θύματα τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, τους γονείς και , κυρίως, τα ίδια τα παιδιά.

Σα να μην έφτανε αυτό, κάποιοι από τους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες, έχουν το θράσος, χωρίς ίχνος τσίπας και ντροπής, να εμφανίζονται ως σωτήρες, ζητώντας από μας να ξεχάσουμε πως αυτοί οι ίδιοι, ως εκφραστές των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης.

Αύξηση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι αργά το απόγευμα, υπόσχεται ο κυρία Θωμαϊδου, χαϊδεύοντας τα αυτιά των δημοτών, αδιαφορώντας για το γεγονός πως κάτι τέτοιο θα μετέτρεπε τους παιδικούς σταθμούς σε άσυλα-πάρκινγκ και τους εργαζόμενους σε λαστιχάνθρωπους. Όμως, οι νέες εργασιακές σχέσεις, επιβάλλουν ώστε τα παιδιά, ως αυριανοί εργαζόμενοι, να πρέπει από πολύ νωρίς να συνηθίζουν τα νέα εργασιακά ωράρια.

Στη βοήθεια των «καλών χορηγών» ποντάρει ο κύριος Μανούρης , για να χτίσει και να εξοπλίσει νέους παιδικούς σταθμούς και υπόσχεται πως η σχετική διαφημιστική επιγραφή του χορηγού-σούπερ μάρκετ, θα είναι μικρή ώστε να μην φαίνεται ο παιδικός σταθμός σαν σούπερ μάρκετ. Για τους εργαζόμενους που θα χρειαστούν έχει τη λύση. Συμβασιούχοι με συμβάσεις, ενός, δύο και τριών μηνών χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Εργαζόμενοι αναλώσιμοι, μιας χρήσεως που ίσως να εργάζονται φορώντας φόρμες όμοιες με αυτές των οδηγών της Φόρμουλα 1, για να χωράνε τις επωνυμίες όλων των «ανιδιοτελών» και «ευγενικών» χορηγών.

Ως «Εκτός Σχεδίου», απορρίπτουμε τη λογική της ανάθεσης σε ειδικούς και σωτήρες που θεωρούν τους εαυτούς τους εργολάβους στην επίλυση των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς στον κοινό αγώνα.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος του αγώνα, της διεκδίκησης και της ανατροπής είναι δύσκολος. Είναι όμως ο μόνος δρόμος, αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε φρένο στα αντιδραστικά τους σχέδια και να αποκτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και αυτοεκτίμηση.

Είναι ο μόνος δρόμος, αν θέλουμε να ζούμε και όχι απλώς να επιβιώνουμε.

Η λύση φυσικά δεν μπορεί να δοθεί με την αύξηση των τροφείων, πόσο μάλλον σε περιόδους που κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Να αγωνιστούμε μαζί οι γονείς, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι για :

- Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς με δημόσιο, δωρεάν, κοινωνικό χαρακτήρα για όλους.

- κατάργηση των τροφείων για όλους

- Ανυπακοή των κατοίκων στην πληρωμή των τροφείων.

- Εγγραφή όλων των παιδιών που το επιθυμούν ώστε να μην αναγκάζονται οι γονείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς

- Κατασκευή νέων σύγχρονων-λειτουργικών κτιρίων για να στεγαστούν οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής μας, ώστε να καλύπτονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι

Όλα τα παραπάνω είναι δικαιώματα που κερδήθηκαν με θυσίες και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να τα αμφισβητήσει

Tags: Αριστερή ριζοσπαστική κίνηση εκτός σχεδίου Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα