Λοιπόν μαμά τα καταφέραμε!

Tweet Αρθρογράφος: Niki Vikou

της Niki Vikou

Καβατζάρησα τα εξήντα ένα εγώ και τα ογδόντα τέσσερα εσύ. Δύσκολες οι ζωές και των δυο μας δεν λέω, μα τα χρόνια μας ήταν κι είναι γεμάτα κι η θέλησή μας για ζωή και προσφορά ακατάβλητες.

Η σχέση μας ποτέ δεν ήταν ήρεμη, αλλά καμιά διαφωνία, καμιά σύγκρουση δεν ήταν ποτέ δυνατότερη από την αγάπη που μας δένει. Χοντροκέφαλες και οι δυο, τα γονίδια βλέπεις, και με μια υπέρμετρη αίσθηση για προσωπική ελευθερία,

επόμενο πολλές φορές να μουλαρώνουμε και να τσακωνόμαστε για θέματα ανάξια λόγου. Για σένα βλέπεις είμαι πάντα η πρωτότοκη σου με το φουστανάκι από οργαντίνα και τις πεταλουδίτσες στα μαλλιά που ποτέ δεν υπάκουσε στις οδηγίες σου και που ποτέ δεν σήκωσες χέρι επάνω του όμως, κι εγώ μια μεσόκοπη αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, από τα νιάτα μου, που ακόμη και τώρα παλεύω για την υγεία του γιου μου.

Ξέρεις μαμά, σε θαυμάζω. Ανάθρεψες τέσσερα παιδιά χωρίς τις ευκολίες τις σύγχρονης τεχνολογίας, πλένοντας στο χέρι, μαγειρεύοντας για οκτώ άτομα, δουλεύοντας ταυτόχρονα. Και μας είχες πάντα καθαρά, πάντα περιποιημένα, πάντα προετοιμασμένα υπό την δική σου επίβλεψη για το σχολείο. Α, όλα κι όλα,στο τελευταίο εγώ δεν σε κούρασα κι όσο μπορούσα βοηθούσα και τους μικρότερους.

Μας καταπίεζες όμως, ειδικά εμάς τα κορίτσια για το τι θα πει ο κόσμος, βλέπεις μεγαλώσαμε σε μια εποχή που οι κοινωνικοί κανόνες ήταν πολύ αυστηροί, πολύ άδικοι για το γυναικείο φύλο, πράγμα που κι εσύ πια το έχεις παραδεχθεί. Το τραγικό είναι πως ο θεματοφύλακας αυτών των "αξιών" ήτανε σχεδόν πάντα οι μανάδες. Και να σου περνούσε κιόλας... Πάντα είχαμε σύμμαχο τη γιαγιά και τον μπαμπά, πίσω από την πλάτη σου, το ξέρεις, ίσως να το ήξερες και τότε.

Γιατί τα γράφω τώρα όλα αυτά και δεν σου τα είπα το πρωί που τηλεφωνηθήκαμε; Ίσως γιατί μπούχτισα σήμερα από τις αγιογραφίες μανάδων που διαβάζω και θέλω να δείξω πως η δική μου μητέρα, διαφέρει. Είναι άνθρωπος με προτερήματα κι ελαττώματα και για αυτό την λατρεύω και της εύχομαι, σου εύχομαι να τα εκατοστήσεις και να παραμείνεις πάντα η ίδια, η μοναδική μαμά μου.

Ετικέτες: Niki Vikou Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα