Αποκλεισμός ειδικευμένων εκπαιδευτικών από τη διαδικασία επιλογής στελεχών

Στο νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων οι μαθητές συμπληρώνουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούλιο, μετά την ολοκλήρωση της Β΄ Λυκείου και αφού παρακολουθήσουν πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Κάτι τέτοιο απαιτεί οι νέες δομές να στελεχωθούν επαρκώς και εγκαίρως με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς/συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η έκπληξη όμως είναι πως ο τελευταίος νόμος για την εκπαίδευση 4547/2018 αποκλείει από τη διαδικασία επιλογής στελεχών συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού έμπειρους και ειδικευμένους εκπαιδευτικούς, χωρίς κανένα

απολύτως επιστημονικό κριτήριο, ορίζοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση να ανήκουν διοικητικά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που μετατάχθηκαν υποχρεωτικά από την Δ.Ε. στην Π.Ε. το 2013 –και τονίζουμε το υποχρεωτικά- βρίσκονται εκπαιδευτικοί με ειδίκευση στη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, με σημαντική υπηρεσία στην Δ.Ε., αλλά και σε φορείς και δομές επαγγελματικού προσανατολισμού.

Με τον παρόντα νόμο, οι εκπαιδευτικοί κοινών ειδικοτήτων, οι οποίοι είτε υπηρετούν ήδη είτε είναι πολύ πιθανό μελλοντικά να υπηρετήσουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αποκλείονται ευθέως από τη συμμετοχή στις νέες δομές είτε ως σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού είτε ως προϊστάμενοι δομών. Αλλά και εμμέσως από την εκπαίδευση και κατάρτιση των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαίδευση την οποία παρέχουν σημαντικά μεταπτυχιακά προγράμματα και προγράμματα επιμόρφωσης Δημόσιων Πανεπιστημίων (ΕΚΠΑ, ΠΑΜΑΚ, ΑΣΠΑΙΤΕ…). Είναι σαφές ότι ο αποκλεισμός των κοινών ειδικοτήτων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια από την επιλογή στελεχών, θα αποτρέψει τους εκπαιδευτικούς από την εκπαίδευση και κατάρτιση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, ειδικότητες καίριας σημασίας για όλες τις ηλικίες των παιδιών, τα οποία -ούτως ή άλλως, καλώς ή κακώς- εκπαιδεύονται με το σχεδόν μονοσήμαντο στόχο της ένταξής τους στην παραγωγή και στο εργασιακό δυναμικό της κοινωνίας μας.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο νόμος παραβιάζει την ισότητα μεταξύ εκπαιδευτικών και, τελικά, αντί να ευνοεί την κινητικότητα των εκπαιδευτικών -πράγμα το οποίο πιστεύουμε ότι αποτελεί ζητούμενο της όλης μεταρρύθμισης= δείχνει να δημιουργεί τεχνητά στεγανά, που αγνοούν ουσιαστικά επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια.

Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να πράξει τα δέοντα ώστε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ειδικευμένους και επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής στελεχών του αντικειμένου της ειδίκευσής τους και να υπάρξει ισονομία και ίση μεταχείριση μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Βόντσα Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός ΠΕ05/ΠΕ18.02, M. Ed., επιμόρφωση 520 ωρών ΥΠΕΠΘ

Γάτου Εύη, Εκπαιδευτικός ΠΕ05 –Σύμβουλος σταδιοδρομίας,, D.E.A, MSc, ΠΕΣΥΠ

Κοκότη Ασπασία, Εκπαιδευτικός ΠΕ05 – επιμόρφωση 520 ωρών ΥΠΕΠΘ

Νταλαχάνη Ρόη , Εκπαιδευτικός ΠΕ11 – Σύμβουλος σταδιοδρομίας, M.A. Ed., ΠΕΣΥΠ

Παπαδημητρακοπούλου Αικατερίνη, Εκπαιδευτικός ΠΕ05 –Σύμβουλος σταδιοδρομίας, M.A. Ed.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Υπ. Π.Ε.Θ.

συμβουλευτικήεπαγγελματικός προσανατολισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα