Νέες αυθαιρεσίες από τη Διεύθυνση Περιφέρειας, τη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και ΠΥΣΔΕ

Με έκπληξη διαβάσαμε την Παρασκευή 28/09 πρόσκληση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης προς πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ02 να καταθέσουν αίτηση απόσπασης ή διάθεσης, εάν είναι αποσπασμένοι στη Δυτική Θεσσαλονίκη από άλλο ΠΥΣΔΕ, ώστε να μετακινηθούν οικειοθελώς στα ΠΥΣΔΕ

Ανατολικής Θεσσαλονίκης ή Χαλκιδικής ή Πέλλας ή Ημαθίας, όπου υπάρχουν λειτουργικά κενά. Μάλιστα, διαβάσαμε ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν 5 πλεονάζοντες Φιλόλογοι. Η πρόσκληση γίνεται μετά από αντίστοιχο κάλεσμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Πρόκειται για κατάφωρη παράκαμψη της νόμιμης διαδικασίας αποσπάσεων. Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να γίνει ανεκτό το γεγονός ότι συνάδελφοι που αιτήθηκαν απόσπαση στα ΠΥΣΔΕ που τώρα εμφανίζουν λειτουργικά κενά δεν πήραν απόσπαση σε αυτά, ενώ τώρα θα μετακινηθούν σε αυτά οικειοθελώς συνάδελφοι ανήκοντες στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης ή αποσπασμένοι σε αυτό και μάλιστα με λιγότερα μόρια. Φυσικά εδώ η Περιφέρεια και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κλείνουν το μάτι στους συναδέλφους γνωρίζοντας ότι είναι πολλοί εκείνοι που δεν κατάφεραν, για παράδειγμα, να πάρουν απόσπαση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και πήραν απόσπαση στη δεύτερη προτίμησή τους στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Ποντάροντας στην ανάγκη των εκπαιδευτικών να βρεθούν πιο κοντά στην εστία τους οι Διοικήσεις δεν διστάζουν να παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες.

Το δεύτερο σημείο που επισημαίνουμε είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται η εκτίμηση ότι πλεονάζουν πέντε φιλόλογοι στη Δυτική Θεσσαλονίκη τη στιγμή που τρέχει ακόμη η διαδικασία τοποθετήσεων σε λειτουργικά κενά. Μήπως εκτιμάται ότι πλεονάζουν, καθώς δεν εγκρίνονται τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των σχολείων; Μήπως εδώ βλέπουμε τις συνέπειες της λογιστικής κοπτοραπτικής με τις καταργήσεις των τμημάτων, το στοίβαγμα των μαθητών και την υποχρεωτική μετακίνησή τους σε άλλα σχολεία; Την ίδια στιγμή καραδοκεί η καλυμμένη απειλή της υποχρεωτικής μετακίνησης σε άλλους νομούς της Περιφέρειας. Θυμίζουμε τις αντίστοιχες ενέργειες του 2013 με ονομαστικό κατάλογο «πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών προς μετακίνηση σε άλλους νομούς που η δυναμική παρέμβαση των ΕΛΜΕ τις ανέκοψε.

Η εφαρμογή μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών μέτρων από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή στα σχολεία που έχουν σχέση με το στοίβαγμα των παιδιών στα τμήματα και τις Ομάδες Προσανατολισμού, την υποβάθμιση των τμημάτων ένταξης, την κατάργηση ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, την κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, την αύξηση ωραρίου, τη μείωση των ωρών διδασκαλίας συγκεκριμένων μαθημάτων, τις συνεχείς αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων, έχουν υπονομεύσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, λειτουργούν σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς και ιδιαίτερα των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και οδηγούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανασφάλεια και την απόγνωση. Η κατάσταση αυτή, αν δεν ανατραπεί το επόμενο διάστημα, θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για τα Γενικά και Τεχνικά Λύκεια θα σημάνει τη μαζική εκδίωξη των μαθητών από τα Λύκεια. Συνολικά το νέο σχολείο που προωθούν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και σε αντιστοίχιση με την κοινωνική φτώχεια και την εξαθλίωση που επιβάλλουν με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, θα είναι σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών και των οικογενειών τους και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αλλά και του εκπαιδευτικού ρόλου τους μέσα στα σχολεία.

Την ίδια στιγμή είχαμε και δεύτερο κρούσμα αυθαιρεσίας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης μόλις την προηγούμενη ημέρα! Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27/09 αναρτήθηκε ώρα 12.14 μμ στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ02, ΠΕ06 και ΠΕ11 να καταθέσουν αίτηση για συμπλήρωση ωραρίου σε ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων). Ωστόσο, οι θέσεις για τον κλάδο ΠΕ02 θα ήταν πλήρους ωραρίου, καθώς ο εκπαιδευτικός θα ήταν παράλληλα και υπεύθυνος του τμήματος! Η προθεσμία υποβολής αίτησης ήταν την ίδια ημέρα και ώρα 15.00! Αναρωτιέται κανείς πώς ακριβώς οι συνάδελφοι που είχαν μάθημα τις 3 τελευταίες ώρες θα είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν αυτή την ανακοίνωση και να προλάβουν να υποβάλουν αίτηση! Να σημειωθεί ότι θα έπρεπε επίσης να φανταστούν πώς θα γράψουν την αίτηση, καθώς δεν υπήρχε πρότυπο αίτησης, ούτε σύνδεσμος για ηλεκτρονική καταχώριση της αίτησης! Τέλος, δεν ζητούνταν υποβολή δικαιολογητικών! Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και δημιουργούν την εύλογη υποψία ότι η ανακοίνωση απλώς παρείχε τυπική νομιμότητα και κάλυψη για προειλημμένες αποφάσεις.

Παράλληλα, οι συνάδελφοι αποσπασμένοι από άλλο ΠΥΣΔΕ καλούνται να υποβάλουν αίτηση οριστικής τοποθέτησης σε λειτουργικά κενά, χωρίς να γνωρίζουν τυχόν λειτουργικά κενά που θα προκύψουν από συναδέλφους που στο ίδιο διάστημα θα αιτηθούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ. Θα έπρεπε οι συνάδελφοι που αιτούνται απόσπασης εντός ΠΥΣΔΕ να υποβάλουν αίτηση νωρίτερα και να ανακοινωθούν τα ονόματά τους έτσι ώστε να είναι γνωστό ποια σχολεία πιθανότατα θα αφήσουν δημιουργώντας λειτουργικό κενό που θα είναι διαθέσιμο για όλους τους υπόλοιπους είτε ανήκοντες στο ΠΥΣΔΕ, είτε αποσπασμένους σε αυτό. Έτσι, η διαδικασία των τοποθετήσεων θα εξασφάλιζε διαφάνεια και ίση μεταχείριση προς όλους.

Τίθεται εύλογα το ερώτημα για τους δύο αιρετούς στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης ποια είναι η στάση που κράτησαν και ποια είναι η θέση τους για όλα αυτά.

Απαιτούμε

Την απόσυρση της απαράδεκτης εγκυκλίου για μετακινήσεις σε άλλα ΠΥΣΔΕ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Το ΠΥΣΔΕ να ανακαλέσει την απόφασή του και το ΑΠΥΣΔΕ να μην την υλοποιήσει

Να γίνει τώρα η τρίτη φάση των αποσπάσεων

Να επαναληφθεί η διαδικασία τοποθέτησης για τα ΔΥΕΠ

Οι αιτήσεις τοποθέτησης των αποσπασμένων εκτός ΠΥΣΔΕ να γίνουν μετά την κοινοποίηση των ονομάτων των συναδέλφων που ζητούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ

Διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες σε όλες τις τοποθετήσεις

ΟΙ ΕΛΜΕ ΝΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις ΘεσσαλονίκηςΠΥΣΔΕαποσπάσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα