Απόφαση της έκτακτης Γ.Σ. του Συλλόγου ΠΕ Ιεράπετρας "Μ. Λιουδάκη"

Ανακοινώσεις

Μέσα στην σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, όχι μόνο εμείς ως χώρα, αλλά ενός φαινομένου που αναπτύσσεται παγκοσμίως, διαπιστώνουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται φτωχότεροι σε αντίθεση με τους 100 πλουσιότερους του πλανήτη που το 2012 αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 241 εκατομμύρια δολάρια. Ο χρυσός κανόνας των τραπεζιτών και των καπιταλιστών, για να πλουτίσουν κι άλλο και για το δήθεν ξεπέρασμα της κρίσης και τη μείωση του δημόσιου χρέους, είναι η εξαθλίωση των μεσαίων και των φτωχότερων στρωμάτων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Α/ΘΜΙΑΣ

ΕΚΠ/ΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

«ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΥΔΑΚΗ»

ΠΡΟΣ

Δ.Ο.Ε.

Ταχ. Διεύθυνση: 4ο Δ. Σχ. Ιεράπετρας

72200 Ιεράπετρα

Πληροφορίες: Αλίκη Καραμπατζάκη

Τηλ.: 2842024595

Ιεράπετρα 30/1/2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ «Μ. ΛΙΟΥΔΑΚΗ»

Μέσα στην σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, όχι μόνο εμείς ως χώρα, αλλά ενός φαινομένου που αναπτύσσεται παγκοσμίως, διαπιστώνουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται φτωχότεροι σε αντίθεση με τους 100 πλουσιότερους του πλανήτη που το 2012 αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 241 εκατομμύρια δολάρια. Ο χρυσός κανόνας των τραπεζιτών και των καπιταλιστών, για να πλουτίσουν κι άλλο και για το δήθεν ξεπέρασμα της κρίσης και τη μείωση του δημόσιου χρέους, είναι η εξαθλίωση των μεσαίων και των φτωχότερων στρωμάτων.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ε.Ε. της «ευημερίας» και που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα οι εσωτερικοί εντολοδόχοι τους (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) περιλαμβάνουν μέτρα όπως:

-Πλήρη αποδόμηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

-Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις εργασίας με πενιχρές αποδοχές χωρίς αναφορές σε «άχρηστες» λεπτομέρειες όπως π.χ. βασικός μισθός, αργίες, πενθήμερο.

-Νέα μέτρα ύψους 4 δις και αύξηση των εσόδων με αφαίμαξη των εισοδημάτων μας από τη φοροληστρική επιδρομή.

-Απολύσεις 27.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και μαζικές εκδιώξεις 150.000 έως το 2015.

-Ξεπούλημα της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας και των ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται κοινωνικά αγαθά όπως φως, νερό και πολλά άλλα.

Στο χώρο της εκπαίδευσης βιώνουμε δυσκολότατες καταστάσεις εξαιτίας του μνημονιακού καιάδα. Έτσι έχουμε:

-Μείωση των εισοδημάτων μας κατά 1.000 ευρώ ετησίως με τον «αναίμακτο» αποχαιρετισμό των ήδη περικομένων δώρων και επιδόματος αδείας.

-Άμεση νέα μείωση των μισθών μας λόγω της αύξησης παρακράτησης φόρου.

-Δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών και γενικότερη υποχρηματοδότηση της παιδείας με αποτέλεσμα αρκετές σχολικές μονάδες να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες σε θέρμανση και αναλώσιμα υλικά.

-Νέα βάρη στους εργαζόμενους γονείς με τη μη παροχή πλέον δωρεάν βιβλίων αλλά δανεισμό αυτών και πληρωμή τους σε τυχόν φθορές. Έτσι ο/η εκπαιδευτικός «αναβαθμίζεται» και ως αστυνομικός-εισπράκτορας που θα πιέζει τους γονείς να πληρώσουν τα βιβλία.

-Κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας και ομηρεία όλων των εκπαιδευτικών μέσω του νέου πειθαρχικού. Πειθαρχικό που εκτός των άλλων είναι το μέσο τρομοκράτησης σε οποιονδήποτε εκφράζει γνώμη που μπορεί να μην είναι αρεστή και σύμφωνη με την κυρίαρχη ιδεολογία και που οδηγεί στην διαθεσιμότητα και στην απόλυση.

-Εγκύκλιο που δεν επιτρέπει στους συνάδελφους αναπληρωτές να αρρωστήσουν πάνω από 15 ημέρες γιατί όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους αλλά θα απολύονται.

-Κοροϊδία των συναδέλφων ειδικής αγωγής που το μέλλον τους είναι όπως και το παρόν τους, η αδιοριστία· αλλά και με το τελευταίο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση ουσιαστικά διαλύεται η δημόσια ειδική αγωγή.

-Σχολεία που λειτουργούν ακόμα και σήμερα, στο τέλος του χειμώνα, με αρκετά κενά.

-Μείωση του αριθμού διορισμού αναπληρωτών κι επικείμενη αύξηση του ωραρίου.

-Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και το περιβόητο Π.Δ. για την αξιολόγηση. Ένα Π.Δ. που εμφανέστατα πλέον ρίχνει όλα τα βάρη για το χάλι της παιδείας στους εκπαιδευτικούς. Ξεχάστηκαν εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν και συνδιαμορφώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία όπως: κοινωνική προέλευση, οικογενειακή κατάσταση, συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας, υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου, αναλυτικά προγράμματα, σχολικά βιβλία, υποχρηματοδότηση, ελλείψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού και ένα σωρό άλλα. Δεν ξεχάστηκε όμως ο εκπαιδευτικός που καλείται να γίνει ο σούπερμαν για να λύσει αυτός όλα τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος και που η κάθε του δραστηριότητα θα μετριέται σε κουτάκια και συντελεστές μέσα σε πλαίσιο αυταρχικό, ιεραρχικό και αντιπαιδαγωγικό. Κι αν υποθέσουμε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί παρατούν την προσωπική τους ζωή, αφήνουν στην άκρη την οικογένειά τους, σπαταλούν το μισθό τους ή δανείζονται κιόλας για να ανταπεξέλθουν στην αυτοεπιμόρφωσή τους, ξεχνούν ακόμα και τους νεκρούς που αγωνίστηκαν για 8 ώρες δουλειά – 8 ώρες διασκέδαση – 8 ώρες ξεκούραση, πάλι αυτοί θα φταίνε! Αυτό επιβάλλει η ποσόστωση. Γι αυτό η λεγόμενη αξιολόγηση είναι τιμωρητική και δε στοχεύει στη βελτίωση του εκπαιδευτικού και του σχολείου. Στοχεύει στο «νέο σχολείο» που θα είναι ακριβό για το λαό, φτηνό για το αστικό κράτος (βλ. χορηγίες) και κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις. Όπου εφαρμόστηκε η αξιολόγηση, οδήγησε στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και «καλός» εκπαιδευτικός θα είναι αυτός που βάζει πλάτη στην απόλυτη εξάρτηση των σχολείων από τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Γι αυτό διεκδικούμε:

· Ανατροπή του συμφώνου για το ευρώ, του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας και της οικονομικής διακυβέρνησης που επιβάλλει η Ε.Ε. σε όλα τα κράτη μέλη.

· Κατάργηση όλων των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων κι όλου το νομικού οπλοστασίου που μας αλυσοδένουν. Παύση πληρωμών του χρέους-μη αναγνώριση, έξοδος από τους μηχανισμούς στήριξης –ευρώ- ΟΝΕ- ΕΕ. Κοινωνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών και των παραγωγικών τομέων.

· Γενναία αύξηση των δαπανών σε Παιδεία-Υγεία και κοινωνική ασφάλιση με δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

· Απαγόρευση απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

· Καμιά ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου. Το φως, το νερό, η ενέργεια, η φύση είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να παρέχονται δημόσια και δωρεάν.

· Να σταματήσει η καταλήστευση του λαού από τη φορολογική επιδρομή. Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Βαριά φορολογία του κεφαλαίου και του πλούτου. Δήμευση της περιουσίας των μεγάλο-οφειλετών προς το Δημόσιο. Κατάργηση όλων των χαρατσιών και κεφαλικών φόρων, τσάκισμα της φοροληστείας σε βάρος μισθωτών-συνταξιούχων, διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όλων των ανέργων και των φτωχών.

· Κατάργηση του νέου μισθολογίου και όλου του αυταρχικού πλέγματος (διαθεσιμότητα- αυτοδίκαιη αργία- αξιολόγηση).

· Απόσυρση του Π.Δ. για την αξιολόγηση που νομιμοποιεί τις απολύσεις, τον εκβιασμό , και τον τρόμο.

· Καμία συγχώνευση στην εκπαίδευση και στον τομέα της υγείας.

· Ενιαίο 12χρονο σχολείο των όλων και των ίσων με παιδαγωγική ελευθερία.

· Έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων.

· Μόνιμη-σταθερή δουλειά για όλους – Μαζικοί διορισμοί τώρα για να καλυφθούν τα πραγματικά κενά. Άνοιγμα οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες και την ειδική αγωγή.

· Να μην περάσουν τα σχέδια για την αντιδραστική αναμόρφωση του σχολείου με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

· Αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π.

· Αύξηση των μισθών. 1400 ευρώ πρώτος μισθός για όλους τους νεοδιόριστους εργαζόμενους.

Για να αγωνιστούμε για τα παραπάνω προτείνουμε:

-Καμία συμμετοχή της ομοσπονδίας σε επιτροπές διαβούλευσης του υπουργείου και νομιμοποίησης μέσω αυτών της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

-Κανένας συνάδελφος να μη δεχθεί να είναι μέντορας – αξιολογητής.

-Η ομοσπονδία, αλλά και τα κατά τόπους σωματεία, να κάνουν ουσιαστικές και πραγματικές προσπάθειες συντονισμού για κοινή δράση. Τα προβλήματα αφορούν όλη την κοινωνία και επιβάλλεται κοινή συμπόρευση στους αγώνες. Καλούμε λοιπόν το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να έρθει σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες που έχουν αγωνιστική παράδοση (ΟΛΜΕ, υγεία, ΟΤΑ, συγκοινωνίες κ.α.), αλλά και να πιέσουν την ΑΔΕΔΥ για κοινή συμπόρευση με τη ΓΣΕΕ, για κοινούς διακλαδικούς αγώνες. Όχι άλλες 24ωρες απεργιακές «τουφεκιές» που μόνο ελπίδα και προοπτική δε δίνουν. Ο συντονισμός των ομοσπονδιών να περιλαμβάνει 3ήμερη ή 5ήμερη διακλαδική απεργία κατά τη διάρκεια της οποίας να πραγματοποιούνται καθημερινά συλλαλητήρια και καταλήψεις υπουργείων. Ο αγώνας να συνεχιστεί με καθημερινά απογευματινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη και ανάληψη πρωτοβουλιών από τους τοπικούς συλλόγους για διάφορες δράσεις που θα περιλαμβάνουν ενημερώσεις στους συλλόγους γονέων, σε άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και κάλεσμα αυτών σε συμπόρευση, συμβολικές καταλήψεις σε γραφεία διευθύνσεων, συναυλίες και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αποφασίζονται κατά τόπους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να ξυπνήσουμε από τη «χειμερία νάρκη» και πλέον να απαντήσουμε δυναμικά απέναντι στη βία και τον όλεθρο που μας προσφέρει απλόχερα η εσωτερική τρόικα της συγκυβέρνησης σε συνεργασία με την τρόικα του κεφαλαίου.

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

Η Γ.Σ.

Tags: Σύλλογος ΠΕ Ιεράπετρας
Keywords
το φως, μαρια, δις, ΔΕΚΟ, φως, νέα, σχολεια, τραπεζες, μισθολογιο, αποσυρση, συμμετοχή, δραση, ολμε, ΟΤΑ, συγκοινωνιες, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, απεργια, τροικα, tags, βιβλια, σταση εργασιας, απεργια υπα, απεργιες σημερα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, απεργια 1 δεκεμβριου, αργιες 2012, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, ανοιγμα σχολειων, αξιολογηση, κοινωνια, αναπληρωτες, καταληψεις, γνωμη, δουλεια, δωρεαν, εξοδος, νεα μετρα, πλαισιο, υγεια, φως, αγωγη, αγωνες, αυξηση, αργιες, γινει, γινονται, γονεις, γραφεια, διευθυνση, δημοσιο, δις, ευρω, εκπαιδευση, ελευθερια, ελπιδα, ενεργεια, ζωη, ιδεολογια, κι αλλο, λεπτομερειες, μισθος, μειωση, νερο, ξεκουραση, οικογενεια, ουσιαστικα, προβληματα, προγραμματα, σιγουρο, συμμετοχή, σχεδια, σχολικα βιβλια, σχολειο, το φως, φυση, φορολογικη, φορολογια, ωρες, αγωνας, εξαρτηση, χωρα, νομικου, σωρο, θερμανση, υγειας, υλικα, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα