Αντιρατσιστική εκπαίδευση από το Σύλλογο ΠΕ Χαϊδαρίου

Tweet Πέμπτη, 13 Φεβρουάριος, 2014 - 18:00

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ (Δ/νση: Κολοκοτρώνη 38, Χαϊδάρι 12461- Πληροφορίες: Τσουκάλης Δημήτριος 2105821686, 6934197300, email: [email protected])

Χαϊδάρι 19-1-2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αντιρατσιστική Εκπαίδευση

Βασικές αρχές

Πέμπτη 13 –2-2014 Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 14ου Δ.Σ.

Χαϊδαρίου

(οδός Κερκύρας 8)

Οι μεταναστευτικές κινήσεις στο εσωτερικό των χωρών υποδοχής προκαλούν σε πολλούς πολίτες αβεβαιότητα και αγανάκτηση. Αφήνουν να εμφανισθούν αισθήματα απειλής και συγκεχυμένου φόβου. Πολλοί από τους ντόπιους αντιλαμβάνονται τις δημογραφικές αλλαγές ως απειλή και αντιδρούν με εχθρότητα, μίσος, φόβο και βία κατά του «ξένου». Περιπτώσεις μορφών βίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός καθημερινού ρατσισμού.

Η αντιρατσιστική εκπαίδευση στοχεύει όχι μόνο στην αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και στην εξάλειψη των διακρίσεων, καθώς και τη δημιουργία κοινωνικών συνθηκών ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η προστασία κατά των διακρίσεων αποτελεί θεμελιώδη αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή, κάθε ανθρώπινο δικαίωμα είναι έμφυτο σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση. Η αντιρατσιστική εκπαίδευση στοχεύει σε όλες τις μορφές του ρατσισμού και της κοινωνικής ανισότητας που αφορούν το φύλο, τη θρησκεία, την αναπηρία.

Στην Ελλάδα η εισροή των μεταναστών έχει αλλοιώσει τη γνωστή μέχρι πρότινος πληθυσμιακή «ομοιογένεια». Οι κοινωνικοπολιτισμικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία δεν άφησαν ανεπηρέαστο και το ελληνικό σχολείο. Φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων εναντίον των μεταναστών, των προσφύγων και των μειονοτικών ομάδων είναι συχνά στο ελληνικό σχολείο. Χρειάζεται να αναγνωριστεί από την ελληνική πολιτεία ο σημαντικός ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος στη δημιουργία και την αναπαραγωγή προκαταλήψεων. Το σύγχρονο σχολείο δεν μπορεί να αγνοεί τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές του παρόντος. Σήμερα απαιτείται ένας εκσυγχρονισμός στις εσωτερικές δομές και λειτουργίες του ελληνικού σχολείου. Ο εκσυγχρονισμός αυτός πρέπει να υπερβαίνει την εθνοκεντρική, μονοπολιτισμική και μονογλωσσική προσέγγιση των γεγονότων.

Ομιλητής: Βασίλης Πανταζής

Επίκουρος Καθηγητής

Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα