ΑΝΤ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ «Η εκπαίδευση των φοιτητών δεν θα γίνεται σε καθεστώς εικονικής πραγματικότητας»

Συνεργατικά και εποικοδομητικά βλέπει την «εισβολή» των επιχειρηματιών στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ο πρώτος πρόεδρος συμβουλίου διοίκησης που εκλέχτηκε εν μέσω αντιδράσεων για τον νόμο-πλαίσιο. Ο Αντώνης Γερασίμου, πρόεδρος ομίλου εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, θα διοικεί το συμβούλιο διοίκησης του ΤΕΙ Σερρών.


Συνέντευξη στη Φιλομήλα Δημολαΐδου

Πριν ακόμα καλά καλά αναλάβει τα ηνία της διοίκησης του συμβουλίου, μιας και απομένουν

αρκετά βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κ. Γερασίμου επεξεργάζεται επενδυτικά σχέδια, τα οποία, όπως αναφέρει, θα βοηθήσουν το ΤΕΙ τόσο οικονομικά όσο και ακαδημαϊκά. Στόχος του είναι να προωθηθούν συνεργασίες πάνω σε τρεις σύγχρονους τομείς, όπως είναι η πληροφορική, η πρωτογενής παραγωγή και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, κατά τον ίδιο, οι φοιτητές θα βγουν κερδισμένοι από αυτήν την πρωτόγνωρη συνεργασία, καθώς η εκπαίδευσή τους δεν θα γίνεται σε καθεστώς εικονικής πραγματικότητας.
Τις αντιδράσεις δεν τις παρακολούθησε με απάθεια, ίσα ίσα τις θεώρησε αναμενόμενες. Ωστόσο πιστεύει ότι οι ακρότητες δεν οδηγούν πουθενά, γι’ αυτό και σε πιθανή αντιπαράθεση με φοιτητές κατά τη διάρκεια της θητείας του θα προσπαθήσει με διάλογο να λύσει το πρόβλημα.

Πώς κρίνετε τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην πλειονότητα των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση των εκλογών;
Εγώ δεν έζησα καμία κινητοποίηση. Όλα κύλησαν ομαλά στη δική μας διαδικασία. Δεν προέρχομαι από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά από την αγορά εργασίας. Εμείς αυτές τις δύσκολες καταστάσεις δεν τις βλέπουμε θετικά. Θεωρούμε ότι σταματάνε τις όποιες εξελίξεις. Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι έχουμε να κάνουμε με φοιτητές, με νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι ζωηροί και βλέπουν τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Έτσι, θα έλεγα ότι καμιά φορά αυτές οι κινητοποιήσεις είναι αναμενόμενες.
Όμως, σε κάθε περίπτωση εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν νόμο της ελληνικής δημοκρατίας και οφείλουμε να τον υπακούσουμε. Να συνταχθούμε πίσω από αυτόν τον νόμο και όποιες διαφορές έχουμε να προσπαθήσουμε με ειρηνικούς τρόπους να τις επιλύσουμε.

Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε μια ανάλογη κατάσταση, με διαμαρτυρόμενους φοιτητές, όταν αναλάβετε τη διοίκηση του συμβουλίου;
Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω μαζί τους. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μιλήσω μαζί τους, να τους ακούσω και να με ακούσουν. Πιστεύω ότι με έναν σοβαρό διάλογο οποιοδήποτε πρόβλημα και να προκύψει θα το λύσουμε. Οι ακρότητες δεν οδηγούν πουθενά.

Πιθανώς θα έχετε ακούσει ότι εκφράζονται φόβοι για την «εισβολή» των ανθρώπων της αγοράς στην εκπαίδευση. Τι έχετε να απαντήσετε σ’ αυτούς τους φόβους;
Εγώ ως πρώτος πρόεδρος του ιδρύματος θα προσπαθήσω να δώσω το στίγμα της εποικοδομητικής συνεργασίας του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου. Πιστεύω ότι τα οφέλη από αυτή τη συνεργασία δεν θα είναι μόνο οικονομικά. Κύριο όφελος θα είναι η εκπαίδε

Keywords
Τυχαία Θέματα