Ανατροπή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, κατάργηση βασικών επιδομάτων και μισθούς-λάστιχο θέλει η διοίκηση της Vodafone

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. απόφασης Πρωτοδικείου 5215/2008)
Αρ. Πρωτ.: 28/2012
Aθήνα, 17 Μαΐου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανατροπή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης,
κατάργηση βασικών επιδομάτων και μισθούς-λάστιχο θέλει η διοίκηση της Vodafone
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις του Σωματείου με την Διοίκηση της VODAFONE για την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ), η οποία είχε ισχύ μέχρι τα τέλη Μάρτη και τώρα διανύουμε την περίοδο της μετενέργειας, η οποία λήγει στις 30/6/12. Την ευθύνη φέρει η Διοίκηση της εταιρίας, που εμμένει στην θέση της για:
- Κατάργηση των επιδομάτων γάμου, ξένης γλώσσας, τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (ακουστικού) και ταμείου, και μετατροπή τους σε «οικειοθελή» παροχή. Πρόκειται για βασικά επιδόματα που παίρνει η πλειοψηφία των συναδέλφων και αφορούν στο 5% έως και 20% του μισθού. Έτσι, ένα σημαντικό μέρος του μισθού παύει πια να κατοχυρώνεται από την ΕΣΣΕ και μετατρέπεται σε «δωράκι» του εργοδότη, που μπορεί σε μελλοντικό διάστημα μονομερώς να περικόψει ή να καταργήσει.
- Πάγωμα των βασικών μισθών και των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπει η ΕΣΣΕ 2011-2012. Δηλαδή, δεν θα δοθεί καμία αύξηση στους βασικούς μισθούς, παρά την υψηλή κερδοφορία της επιχείρησης, η οποία προφανώς θα μοιραστεί μεταξύ των μετόχων χωρίς οι εργαζόμενοι να δούμε κανένα όφελος. Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν προχωρήσει μονομερώς στο πάγωμα των ωριμάνσεων, αντίθετα με τις προβλέψεις της ΕΣΣΕ.
- Πάγωμα των καταβαλλόμενων μισθών. Δηλαδή, κανένας συνάδελφος δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω στην τσέπη του το επόμενο έτος, ακόμη κι αν αυξηθούν οι υποχρεώσεις του (πχ. αν παντρευτεί κλπ.) ή οι ικανότητές του (πχ. απόκτηση πτυχίου ξένης γλώσσας).
Με αυτή την πρόταση η Διοίκηση της VODAFONE, μιας από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες στην Ελλάδα, προστρέχει να εφαρμόσει την νέα Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο ΙΙ που συμφώνησαν Κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, με μια πρόταση-κόλαφο για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση, που ανατρέπει κεκτημένα της ΕΣΣΕ 2011-2012 και των προηγούμενων ετών και μειώνει σημαντικά τους μισθούς.
Ο απώτερος στόχος της Διοίκησης της VODAFONE -όπως ομολογούν πια ανοιχτά- είναι η σταδιακή μετάβαση από τους σταθερούς στους μεταβλητούς μισθούς, η σύνδεση του μισθού με «μεταβλητά μεγέθη» (βλ. κερδοφορία επιχείρησης, οικονομική πορεία της χώρας κλπ). Εκτός από το ωράριο θέλουν να κάνουν «λάστιχο» και τον μισθό, ο κάθε εργαζόμενος να περιμένει το τέλος κάθε μήνα για να δει πόσα (λιγότερα) χρήματα θα πάρει, ανάλογα πόσα θα περισσεύουν από τα κέρδη των μετόχων και των ιδιοκτητών. Για αυτό θέλουν να μετατρέψουν τα κατοχυρωμένα επιδόματα σε «οικειοθελή» παροχή. Για αυτό, την ίδια στιγμή που ζητούν να πετσοκόψουν την ΕΣΣΕ, δηλώνουν προκλητικά ότι θα δώσουν
Keywords
Τυχαία Θέματα