Ανακοινώσεις της Α ΕΛΜΕ Κορινθίας

Ανακοινώσεις

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΡΓΟΥΣ 17 - 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20 100

ΤΗΛ. – FAX: 27410 26860

ΚΟΡΙΝΘΟΣ 7/2/2013

Α.Π. 38

Email: [email protected]

http://aelmek.blogspot.com

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ Α ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κοιν.: Δ/ΝΣΗ Β΄/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Β΄ ΕΛΜΕ

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΟΛΜΕ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

(Αλήθεια, πόσους μαθητές χωράει μια αίθουσα διδασκαλίας;)

Εδώ και λίγες μέρες, ζητείται από το Υπουργείο, να συμπληρώσουν οι Δ/ντες σε αντίστοιχο πεδίο του SURVEY, την κατ’ εκτίμηση τους χωρητικότητα σε μαθητές κάθε αίθουσας του σχολείου τους, με μοναδικό (!!!) κριτήριο το εμβαδόν της αίθουσας με την υποσημείωση ότι κάθε μαθητής «δικαιούται» 1,5 τετρ. μέτρο (επικαλούμενο μάλιστα τις προδιαγραφές του ΟΣΚ).

Για την αποκατάσταση της αληθείας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν και άλλες προδιαγραφές του ΟΣΚ τις οποίες το Υπουργείο επιδεικτικά αγνοεί. Πιο συγκεκριμένα :

Οι προδιαγραφές του ΟΣΚ για την πυρασφάλεια απαιτούν 2 τετρ. μέτρα για κάθε μαθητή, χωρίς να υπολογίζονται 5 έως 6 τετρ. μέτρα για την έδρα, κρεμάστρες, φωριαμούς κτλ (αν και οι τελευταίοι σπανίζουν στα ελληνικά σχολεία ).Να σημειωθεί ότι, ήδη από το 1895, ο χώρος που αντιστοιχεί σε κάθε μαθητή υπολογίζεται σε όγκο και όχι σε εμβαδόν. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, ο ΟΣΚ σε επόμενη παράγραφο του κανονισμού (την οποία προφανώς αγνοεί το Υπουργείο) αναφέρει ως ελάχιστο καθαρό ύψος των αιθουσών τα τρία μέτρα. Στην περίπτωση των είκοσι οκτώ (!!!) λυόμενων αιθουσών που βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων μας (προκάτ) προφανώς αυτό δεν ισχύει. Επομένως ο διαθέσιμος χώρος για κάθε μαθητή ποικίλει από αίθουσα σε αίθουσα με το ίδιο συνολικό εμβαδό αλλά διαφορετικό ύψος.Στον υπολογισμό της χωρητικότητας κάθε αίθουσας πρέπει να αφαιρεθεί μια ζώνη πλάτους 1,5 μέτρου από τους τοίχους που φέρουν παράθυρα, για λόγους αντισεισμικής προστασίας. Ειδικά για την δική μας σεισμογενή περιοχή αυτό είναι εντελώς απαραίτητο.Επιπλέον απαιτείται επαρκής αερισμός και φωτισμός, (η φωτιστική επιφάνεια μιας αίθουσας διδασκαλίας πρέπει να είναι ίση με το 20% της συνολικής επιφάνειας της αίθουσας). Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για σχολική αίθουσα.

Η παράβλεψη όλων αυτών (που αποτελούν ένα μόνο μικρό τμήμα του συνολικού κανονισμού του ΟΣΚ) καθιστούν προφανές ότι, με αυτή τη διαδικασία υπολογισμού της χωρητικότητας, στόχος του Υπουργείου είναι να στοιβάξει όσο γίνεται περισσότερους μαθητές στις σχολικές αίθουσες.

Ως εκ τούτου :

Επειδή πιστεύουμε ότι οι προδιαγραφές μιας σχολικής αίθουσας δεν είναι τυπικό ζήτημα αλλά θέμα ουσίας, που σε κρίσιμες στιγμές μπορεί να παίξει μοιραίο ρόλο, καλούμε τους Δ/ντες των σχολικών μονάδων κατά τον προσδιορισμό της ζητούμενης από το SURVEY χωρητικότητας της κάθε σχολικής αίθουσας να συνεκτιμήσουν τα παραπάνω.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ ΧΑΡΜΠΙΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΠΙΚΕΛΗΣ

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΡΓΟΥΣ 17 - 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20 100

ΤΗΛ. – FAX: 27410 26860

ΚΟΡΙΝΘΟΣ 7/2/2013

Α.Π. 37

Email: [email protected]

http://aelmek.blogspot.com

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ Α ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

(Δ.Σ. 5-2-2013)

Συζητήθηκαν και ληφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της ημερίδας για την αξιολόγηση (20/2/13) όπως αυτή προωθείται μέσω του σχετικού Π.Δ, που θα διοργανώσει η Α΄ ΕΛΜΕ από κοινού με το Σύλλογο Δασκάλων Κορίνθου. Θα ακολουθησει λεπτομερής ενημέρωση τις επόμενες μέρες.Ενημερώθηκε η ΟΛΜΕ για τα διδακτικά κενά του νομού και αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.Σχετικά με τον υπολογισμό του ανώτερου αριθμού μαθητών που ζητείται να δηλώσουν οι Δ/ντες στο SURVEY, αποφασίστηκε να εκδοθεί ενημερωτικό σημείωμα προς τους Δ/ντες, τους συλλόγους διδασκόντων καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο (κηδεμόνα, μαθητή, πολίτη). Σχετικά με την νέα ομαδοποίηση σχολείων που απαιτείται μετά την ενοποίηση των περιοχών μετάθεσης σε μια, αποφασίστηκε το Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση τις επόμενες μέρες. Στη ομάδα εργασίας καλούνται να συμμετέχουν εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. και οι αιρετοί του κλάδου.Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της θεατρικής παράστασης «ΑΓΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ (ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ)» με μειωμένο εισιτήριο για τις 23-2-2013. (Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση).

Εκτός ημερήσιας διάταξης:

Α. Μετά από συζήτηση-τοποθέτηση των μελών του Δ.Σ. αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος σχετικά με το περιεχόμενο του Π.Δ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο.

Β. Αποφασίστηκε, με αφορμή τις συνεχείς επιστρατεύσεις εργαζομένων, η έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας και συμπαράστασης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ ΧΑΡΜΠΙΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΠΙΚΕΛΗΣ

Tags: Α ΕΛΜΕ Κορινθίας
Keywords
Τυχαία Θέματα