Αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης - Τι προβλέπει η εγκύκλιος
H σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης ώστε από 01.01.2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, να είναι το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) προβλέπεται από την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις - υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες, ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».
Αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας έχει ως εξής:
«Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 94, τεύχος Α΄/14.8.2015 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4336/2015 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις - Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης». Με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ανωτέρω νόμου αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η παράγραφος 27 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80, Α΄). Έτσι, με την ανωτέρω διάταξη επέρχονται μεταβολές ως προς τα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των κατωτάτων ορίων σύνταξης, και τροποποιείται η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115, Α΄). Επίσης, με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94, Α΄) αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η παράγραφος 30 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80, Α΄).
Ειδικότερα: α. Με την περίπτωση 1α της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 προβλέπεται ότι όσων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης αρχίζει από την 1.7.2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνον το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων 2 (οργανικό ποσό). Εάν το προκύπτον οργανικό ποσό σύνταξης είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατωτάτου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό αυτό ποσό σύνταξης. Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010, καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης. Σε περίπτωση, βέβαια, που το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, τότε εξ' αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης.
β. Με την περίπτωση 1β της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 τροποποιείται η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.3863/2010 (Α΄115) . Έτσι, ο υπολογισμός της σύνταξης βάσει του άρθρου 4 του ν. 3863/2010 ισχύει για τους υπαχθέντες σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο έως και την 31.12.2010 των οποίων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας αρχίζει από 1.1.2015 .
γ. Με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015, με την οποία αντικαθίσταται, αφ' ης ίσχυσε, η παράγραφος 30 του άρθρου 1 του ν.4334/2015, προβλέπεται ότι τα ποσά κατωτάτων ορίων σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που καταβάλλονται από τους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται μέχρι και 31.12.2021 στο ύψος που ισχύει την 31.7.2015.
δ. Με την υποπαράγραφο Ε3 προβλέπεται η σταδιακή σύμφωνα με τους πίνακες 1 και 2 αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης . Ειδικότερα, ορίζεται ότι από 01.01.2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (11,Α).
Επιπλέον, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, προβλέπεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, για όλους τους ασφαλισμένους των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης. Στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 01.01.2022 στα προβλεπόμενα από τις ανωτέρω παραγράφους 1α και 1β, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν.3863/2010 (115, Α΄), σύμφωνα με τους πίνακες του άρθρου αυτού. Από τις ανωτέρω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Τέλος, ορίζεται ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρίνιση επί των ανωτέρω διατάξεων».
Πηγή: topontiki.gr
Tags: φορολογίαόρια συνταξιοδότησηςσυντάξεις TweetView the discussion thread.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- To διπλό "χτύπημα" που δέχτηκε ο Λ. Πανταζής - Προσπαθεί να το "ξεπεράσει"...
- ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ σήμερα ο αγώνας Άρσεναλ - Ολυμπιακός - Πέφτουν "βροχή" τα γκολ
- Ένοχος ο κατηγορούμενος για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη
- Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία 32χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα
- Πέθανε μέσα στο νοσοκομείο που είχε μετατρέψει σε σπίτι του
- Το πανηγυρικό tweet του Χατζηνικολάου για τον Ολυμπιακό
- Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
- Στην τελική ευθεία το σχέδιο για παραχώρηση του ΟΛΠ – Συνάντηση Δρίτσα με δημάρχους της περιοχής
- Η ασπιρίνη βοηθά στους γαστρεντερικούς καρκίνους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης - Τι προβλέπει η εγκύκλιος
- Σκληρές εικόνες: Φιλόζωοι μαρκαρίστηκαν με πυρακτωμένα σίδερα στο Σύνταγμα! (ΒΙΝΤΕΟ)
- Διώξεις στελεχών του ΚΚΕ από... την κυβέρνηση της Ουκρανίας
- O Snowden έφτιαξε twitter και ακολουθεί την... NSA-Δείτε tweets
- Πάνω από 330 τα κενά σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδική Αγωγή στη Γ Αθήνας
- Σήμερα θα βγουν οι προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια - Όλα τα ονόματα εδώ
- Σκέψεις, προτάσεις για το επερχόμενο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την εκπαίδευση
- Εντυπωσιακές εικόνες από το «ματωμένο» φεγγάρι
- Τα "μαζεύει" η Αναγνωστοπούλου για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Διακοπές νερού αυτή την εβδομάδα - Δείτε τις περιοχές
- Τρέχουν και δεν φθάνουν - ΟΛΕΣ οι προθεσμίες για το ΚΤΕΟ που σας ενδιαφέρουν
- Τσάμπιονς Λιγκ: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ
- Πάτρα: Partystarter με την υπογραφή του Χάρη Παναγόπουλου
- Χρονοδιάγραμμα κάλυψης κενών θέσεων διευθυντών – υποδιευθυντών
- Μεγάλη νίκη Ολυμπιακού επί της Αρσεναλ
- Σαν σήμερα
- Γερμανία: Περιορισμό των προσφύγων ζητά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας
- Champions League: Ανατροπή θρίλερ της Μπαρτσελόνα – Ηττα για Τσέλσι