Ακροβατώντας με τη φαντασία: 70+7 παραμύθια για το Δημοτικό

Κατεβάστε τον κατάλογο πατώντας ΕΔΩ

ΝΤΑΗΔΕΣ, ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ, ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΙ... ΚΑΙ ΕΣΥ
Τζήνυ Αλεξάντερ
Άγκυρα
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τους ξέρεις δα αυτούς τους τύπους... Οι νταήδες προσπαθούν να σε φοβίσουν. Οι εξυπνάκηδες κάνουν σαρκαστικά σχόλια εις βάρος σου. Οι δήθεν φίλοι σου γυρνούν ξαφνικά την πλάτη, χωρίς καμιά εξήγηση. Ίσως καταλήξεις να νιώθεις αποτυχημένος. Αλλά δεν είναι ανάγκη. Απλώς πρέπει να χτίσεις τις άμυνές

σου, ώστε να μην μπορούν να σε επηρεάσουν οι νταήδες. Αυτό το βιβλίο θα σου δείξει τον τρόπο...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εξαιρετικό βιβλίο. Παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους εκφοβιστές και βοηθά τους αναγνώστες να αποβάλουν τα στερεότυπα, τις ανασφάλειες και τους φόβους τους και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Διέπεται από την άποψη ότι όσο καλύτερα μάθουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τους εκφοβιστές, τόσο λιγότερο θα δέχονται τις απειλητικές συμπεριφορές τους. Περιέχει ιστορίες παιδιών ως παραδείγματα καθώς και μικρά τεστ. Ο τρόπος συγγραφής του παραμυθιού ευνοεί και το θεατρικό παιχνίδι.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Εκφοβισμός.

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Σειρά
ΣΑΒΒΑΛΑΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νιώθεις λύπη; Χαρά; Φοβάσαι; Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ανακαλύπτουν τα συναισθήματά τους. Μέσα από το βιβλίο αυτό, που παρουσιάζει με απλό και ρεαλιστικό τρόπο καθημερινές καταστάσεις, τα παιδιά θα διευκολυνθούν στο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που προτείνονται στο τέλος του βιβλίου θα τα βοηθήσουν να τα εξερευνήσουν, ενώ, χάρη στις συμβουλές που θα διαβάσουν, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να μιλήσουν στα παιδιά για θέματα που τα απασχολούν.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, το παραμύθι πραγματεύεται τα ανθρώπινα συναισθήματα. Με απλά και κατανοητά λόγια παρουσιάζει μια πλειάδα συναισθημάτων είτε αυτά είναι ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Στο τέλος υπάρχουν έξι εξαιρετικές δραστηριότητες που σίγουρα θα εμπλουτίσουν την επεξεργασία του εν λόγω παραμυθιού (το ζάρι των συναισθημάτων, είσαι καλός ηθοποιός; κ.α.) Επίσης, περιέχονται κάποιες πολύ εύστοχες οδηγίες προς τους γονείς, κατάλληλες όμως και για τους εκπαιδευτικούς.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τα συναισθήματα.

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Βαρελλά Αγγελική
Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στον κήπο με τα παραμύθια ελάτε όλοι! Σας περιμένουν εκπλήξεις και κρυμμένα μυστικά, σε συναρπαστικά κείμενα και υπέροχες εικόνες, που έχουν δημιουργήσει με ευαισθησία και χιούμορ σπουδαίοι συγγραφείς και ζωγράφοι. Εκεί θα συναντήσετε τη Μαργαρίτα και τον Ήλιο, τη μαρμαρωμένη νεράιδα, τον πελαργό από το Χολαργό, την κοντορεβυθούλα, το Λελέκι και τους φίλους του. Στον κήπο αυτό είναι ευπρόσδεκτα όλα τα παιδιά.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Πέντε αυτοτελή παραμύθια από κορυφαίους παραμυθάδες. Καταπιάνονται με θέματα που αφορούν την αγωγή ζωή (αγάπη, απώλεια, εξωτερική εμφάνιση κ.ά.). Κάθε παραμύθι μπορεί να μελετηθεί από μόνο του και να εξαχθούν απ’ αυτό σπουδαία μηνύματα και κορυφαία διδάγματα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Αγωγή ζωής.

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝ
Σταματοπούλου Ιωάννα
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στο "Βουνό των νάνων", ταξιδεύουμε μαζί με τη Μόζα στον κόσμο των ανθρώπων με σύνδρομο Down και εγκεφαλική παράλυση. Προσεγγίζουμε έτσι την ουσιαστική έννοια της φράσης "άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες", ενημερωνόμαστε για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών, καταλαβαίνουμε γιατί νιώθουν αμήχανα κάποιοι άνθρωποι απέναντί τους και ευαισθητοποιούμαστε, τελικά, σε ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα με χαριτωμένο τρόπο.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η Μόζα η γάτα ταξιδεύει με το νάνο Τάλι στον κόσμο των παιδιών με ειδικές ικανότητες. Θα γνωρίσει το τι συμβαίνει και αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, θα γνωρίσει τα ειδικά σχολεία, θα γνωρίσει τις ασχολίες αυτών των παιδιών και τελικά θα αναπτύξει φιλικά αισθήματα έναντί τους.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ειδική εκπαίδευση. Παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΑΜΠΟΥΛΙΝΑ
Σταματοπούλου Ιωάννα
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στη Μάγισσα Αμπουλίνα, ταξιδεύουμε μαζί με τη Μόζα στον κόσμο των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Προσεγγίζουμε έτσι την ουσιαστική έννοια της φράσης "άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες", ενημερωνόμαστε για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών, καταλαβαίνουμε γιατί νιώθουν αμήχανοι οι υπόλοιποι άνθρωποι απέναντί τους και ευαισθητοποιούμαστε, τελικά, σε ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα με χαριτωμένο τρόπο.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Στο παραμύθι αυτό παρουσιάζεται ο κόσμος των ατόμων με αναπηρία. Λύνονται όλες οι απορίες των παιδιών για το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι και επίσης δίδονται συμβουλές για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε απέναντί τους.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Άτομα με αναπηρίες (κινητικά προβλήματα).

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ
Τριβιζάς Ευγένιος
Ελληνικά Γράμματα
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μία μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να την βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μία πικρής προδοσίας - αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας. Η Τελευταία Μαύρη Γάτα: ένα μυθιστόρημα από τον "ποιητή παραμυθιών" Ευγένιο Τριβιζά που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μία συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ "κατηγορώ" κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Το παραμύθι παρουσιάζει με παιδικό αλλά και συνάμα συγκλονιστικό τρόπο όλα τα τεχνάσματα και την πορεία επινόησης του «εχθρού». Η κατήχηση των μαζών από τους «καθώς πρέπει» με ψευδοεπιχειρήματα, η δαιμονοποίηση με τον καταλογισμό όλων των δεινών, ο φανατισμός του πλήθους, η προπαγάνδα μέσω των σχολείων, η άκρατη κινδυνολογία είναι ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να εξοντώσουν τις μαύρες γάτες. Φυσικά οι μαύρες γάτες αντιπροσωπεύουν κάθε μειονότητα και κάθε κατατρεγμένο. Ένα συγκλονιστικό, συγκινητικό και αφοπλιστικά αληθινό παραμύθι. Ένα παραμύθι μάθημα ζωής. Απλά εξαιρετικό!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Επινόηση εχθρών. Ρατσισμός. Δοαφορετικότητα.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΦΑΛΦΑ
Τσιαμπόκαλου Γιολάντα
Καστανιώτη
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Φαντάσου να μιλάς μόνο με λέξεις από "άλφα"! Αδύνατον; Κι όμως, ο Αλφάλφα μπορεί! Όχι μόνο μπορεί, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Όλα όσα θέλει να πει, να πιει, να φάει, ακόμα και το όνομα της γυναίκας του, πρέπει να αρχίζουν από "άλφα". Κάθε βράδυ κάνει ασκήσεις, μήπως καταφέρει να πει κι άλλες λέξεις. Αποκλείεται! Όσο γυρνάς τις σελίδες, ο Αλφάλφα θα ανακαλύπτει τις λέξεις που τόσο του λείπουν. Όμως, καμιά φορά σημασία έχει ο τρόπος που λες κάποιες λέξεις και αν τελικά σου ταιριάζουν. Ο Αλφάλφα είναι ένας αλλόκοτος ακροβάτης, αστείος και ανασφαλής. Μέσα στο τσίρκο θα γνωρίσει πολλούς και θα ακούσει διάφορα. Μέχρι τελικά να καταλάβει ότι δεν είναι κι άσχημα να είσαι διαφορετικός.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο κύριος Αλφάλφα είναι ένας συμπαθέστατος ακροβάτης, ο οποίος έχει μια γλωσσική ιδιομορφία/ απόκλιση. Παρά το γεγονός ότι στη ζωή του τα κατάφερνε μια χωρά, ήθελε πάραυτα να αλλάξει. Ή αν προτιμάτε ήθελε να μοιάσει με τους άλλους. Καθημερινά βίωνε το άγχος της διαφορετικότητάς του και ήταν δυστυχής που δεν μπορούσε να μιλήσει όπως τους υπόλοιπους. Στην προσπάθειά του να μοιάσει με τους άλλους θα εμπιστευθεί διάφορους τυχάρπαστους και θα ξεχάσει τον εαυτό του! Πρόκειται για ένα παραμύθι που διαπραγματεύεται τις διάφορες ανθρώπινες ιδιομορφίες προσπαθώντας να αποδομήσει το στερεότυπο ότι οποιαδήποτε παρέκλιση είναι a priori προβληματική. Απλά εξαιρετικό, με αρκετό χιούμορ, καταπληκτικές εικόνες και φυσικά εύστοχο μήνυμα!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Διαφορετικότητα

ΝΤΙΡΙΓΚΟΟΥ ΝΤΙΡΙΜΠΑΙ
Τσιαμπόκαλου Γιολάντα
Καστανιώτη
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Κάποιες φορές τα όνειρα γίνονται εφιάλτες. Κρύβονται κάτω από το κρεβάτι ή κουνάνε τις κουρτίνες για να μας φοβίσουν. Δύσκολα τα πράγματα! Και ποιος να σε πιστέψει; Ευτυχώς που υπάρχουν οι Ζουμπάδες! Κάτι μικροκαμωμένα, μαλλιαρά και γελαστά πλασματάκια. Οι Ζουμπάδες είναι οι φύλακες των ονείρων σου. Ζουμπάνε, ζουλάνε και σκάνε όλα τα κακά όνειρα από τον ύπνο σου. Αν τους φωνάξεις με τη μαγική λέξη Ντιριγκόου-Ντιριμπάι, θα έρθουν στη στιγμή. Προς το παρόν βρέθηκαν στη Χώρα της Φαντασίας, γιατί νόμισαν πως τα παιδιά δεν τους θέλουν πια. Φτάνουν οι φίλοι τους, φτάνει μια λέξη μαγική, μια μυστική συνταγή, για να ‘ρθουν πίσω στη γη; Ή πρέπει λίγο να θες κι εσύ;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Οι άνθρωποι εξαιτίας της εργασιομανίας και του άγχους σταμάτησαν να κάνουν όνειρα. Συνεπώς όλα τα πλάσματα της φαντασίας που τρύπωναν στα όνειρα (νεράιδες, ξωτικά, ζουμπάδες κ.ά.) αναγκάστηκαν να φύγουν μακριά και να ζήσουν στη Χώρας της Φαντασίας. Εκεί παρόλο που όλα ήταν ωραία και μαγευτικά εντούτοις δεν ήταν ευτυχισμένα. Η δουλειά τους ήταν να διώχνουν τους εφιάλτες και να ομορφαίνουν τα όνειρα των ανθρώπων. Έτσι οι μικροσκοπικοί Ζουμπάδες σκαρφίστηκαν ένα υπέροχο τέχνασμα για να κάνουν τους ανθρώπους να ξαναονειρευτούν: «Ντιριγκόου-Ντιριμπάι»! Ένα υπέροχο παραμύθι που δείχνει πόσο γλυκιά γίνεται η ζωή εάν δεν σταματήσουμε να κάνουμε όνειρα ποτέ!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να ονειρεύεσαι.

ΑΝ ΚΕΡΑΣΕΙΣ ΠΑΓΩΤΟ ΕΝΑ ΓΑΤΟ ΧΝΟΥΔΩΤΟ
Τσιαμπόκαλου Γιολάντα
Καστανιώτη
ΤΑΞΕΙΣ: A’, B’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αν κεράσεις παγωτό ένα γάτο χνουδωτό, θα λερώσει τα μουστάκια και θα θέλει μπάνιο... στη θάλασσα! Όσο θα γυρνάς τις σελίδες, ο γάτος όλο κάτι καινούργιο θα σκαρώνει, για να σου μείνει αξέχαστο αυτό το καλοκαίρι. Μα όταν παγωτό μυρίζει, όλο θα σου γουργουρίζει: "Πεινιάουουουου!"
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα χαριτωμένο και διασκεδαστικό παραμύθι με εκπληκτική εικονογράφηση. Περιγράφει με ανάλαφρο τρόπο τη σχέση ενός παιδιού με το γάτο κι όλα αυτά μέσα σε καλοκαιρινό σκηνικό.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ζωοφιλία.

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Baxter Nicola
Καστανιώτη
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όπου κι αν ζουν άνθρωποι - στην παγωμένη Αρκτική ή στο υγρό τροπικό δάσος - παντού υπάρχουν παραμύθια. Η συναρπαστική αυτή συλλογή παραμυθιών απ' όλο τον κόσμο στολίζεται απ' τη μαγευτική εικονογράφηση του Ρότζερ Λάνγκτον. Εδώ μέσα θα γνωρίσετε σοφά ζώα και ελαφρόμυαλους ανθρώπους, πανέμορφες κοπέλες και σκανταλιάρικα ξωτικά. Θα βρείτε αστεία παραμύθια, μαγικούς μύθους, ιστορίες αγάπης και περιπέτειες. Σ' αυτό το υπέροχο ταξίδι όλοι θα βρούνε το παραμύθι που τους ταιριάζει.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ξεφυλλίζοντας το παραμύθι ταξιδεύεις με τη φαντασία και τη σοφία των λαών απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Ογδόντα μικρά παραμύθια από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, ταξινομημένα και ανά λαό, δίνουν την αφορμή για γνωριμία με τη λαϊκή σοφία που εκ των πραγμάτων είναι οικουμενική και φυσικά πηγαία σε κάθε πολιτισμό.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Διαπολιτισμικότητα. Γνωριμία με παραμύθια διαφόρων λαών.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ
Έρικ Μπατού
Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τι ζηλευτή ειρήνη επικρατούσε ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες! Οι βασιλιάδες τους ήταν τόσο αγαπημένοι! Τα παιδιά του γαλάζιου βασιλείου έπαιζαν με τα παιδιά του κόκκινου βασιλείου. Ώσπου μια μέρα, για μια ασήμαντη αφορμή, ξεσπάει τρομερός πόλεμος... Ποιο θα είναι το τέλος του;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα αστείο περιστατικό στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει πόλεμος ανάμεσα σε δυο μέχρι πρότινος αγαπημένα βασίλεια. Ο πόλεμος δεν φάνταζε να τελειώνει μέχρι που τα παιδιά των δύο βασιλείων αυθόρμητα άρχισαν να παίζουν μεταξύ τους. Τελικά το παιχνίδι και η χαρά μας βγάζουν από τα αδιέξοδα!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Πόλεμος και ειρήνη.

ΠΑΤΑΤΕΣ, ΠΑΤΑΤΕΣ
Lobel Anita
Άγκυρα
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η βραβευμένη συγγραφέας και ζωγράφος Ανίτα Λόμπελ, γράφει και εικονογραφεί τη γεμάτη έντονες συγκινήσεις ιστορία δυο αδελφών που βρεθήκαν σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα, και της συνετής μητέρας τους, που με την εξυπνάδα της καταφέρνει να φέρει και πάλι την ειρήνη στον τόπο τους.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ακόμα και οι εχθροί έχουν τις ίδιες έγνοιες, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ανάγκες. Και αυτό διότι παραμένουν Άνθρωποι παρόλες τις ψευδοδιαφορές τους. Η λάμψη του σπαθιού και το κύρος των παρασήμων προσφέρουν πρόσκαιρη ικανοποίηση. Το παραμύθι αποδεικνύει ότι η πραγματική ευτυχία βιώνεται μέσα από τις αρμονικές σχέσεις με το συνάνθρωπο και τη φύση.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Πόλεμος και ειρήνη.

ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΗΣ ΜΑΤΟΥΛΑΣ
Ρουσάκη Μαρία
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ματούλα μισεί τα μισά, μέχρι που μαθαίνει να βλέπει το κάθε πράγμα στη ζωή με έναν αλλιώτικο τρόπο. Εξετάζοντας το καθετί μισό γίνεται καταπληκτικό, όπως και το κάθε πράγμα ολόκληρο γίνεται διαφορετικό.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Πολλά πράγματα στη ζωή είναι μισά, αλλά εξίσου αληθινά! Η ίδια η ζωή μας τα παρουσιάζει κάποιες φορές μισά και κάποιες φορές ολόκληρα. Στο βαθμό όμως που είναι όλα της ζωής, πρέπει να τα αποδεχτούμε. Ένα ευρηματικό παραμύθι που διεγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Στο τέλος περιέχονται δραστηριότητες για τα Ελληνικά, τα Μαθηματικά και την Τέχνη.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τα μισά και τα ολόκληρα της ζωής.

OΙ ΦΙΛΟΙ
Μάκης Τσίτας
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’ Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Με πολλά χρώματα αλλά και πολύ κέφι, ο πολυαγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Μάκης Τσίτας θα συστήσει στους μικρούς αναγνώστες τους φίλους του που θα τους αγαπήσουν! Το τρυφερό κείμενο συνοδεύεται από την χαριτωμένη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια σε ένα βιβλίο που θα αγγίξει τις παιδικές καρδιές.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Με απλά, αλλά αληθινά λόγια ο συγγραφέας περιγράφει τη φιλία. Τις στιγμές χαράς, συμπαράστασης ακόμα και τις στιγμές έντασης που αναπόφευκτα υπάρχουν σε κάθε σχέση.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η φιλία.

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ 11 ΓΑΤΕΣ
Morati Luciano
Σχήμα και χρώμα
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στη γειτονιά μιας πόλης με πολλά αυτοκίνητα και καυσαέριο, σ' ένα κήπο, ζουν γάτες. Γάτες μικρές και μεγάλες που όλες έχουν τον χαρακτήρα τους, αλλά ζουν μια ζωή αρμονική μέχρι τη στιγμή που παρουσιάζεται η γάτα του Σιάμ και τους φέρνει ένα μπουκαλάκι με «μαγικό φίλτρο». Από εκεί αρχίζει μια ατελείωτη ιστορία για να μείνει στο μυαλό όλων μας. Το παραμύθι είναι γραμμένο από τον Λουτσιάνο Μοράτι (ψυχολόγο) και απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με σκοπό να τους μιλήσει για την χρήση ουσιών, χωρίς να αναφέρεται σ' αυτές. Έχει εκδοθεί απ' τις εκδόσεις «Σχήμα και Χρώμα» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) και έχει την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την αξιοποίηση του στα σχολεία.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Δώδεκα ιστοριούλες που καταπιάνονται με θέματα αγωγής ζωής (εξαρτησιογόνες ουσίες, ζήλια, θυμός, εσωστρέφεια, ανευθυνότητα κ.ά.) Κάθε ιστορία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μάθημα ζωής για τα παιδιά. Όλα τα περιστατικά μπορούν να ταυτιστούν με περισσή ευκολία με περιστατικά από την καθημερινότητα των παιδιών και με την κατάλληλη παιδαγωγική αξιοποίηση να εξαχθούν κορυφαία συμπεράσματα. Επίσης, στο παραμύθι συμπεριλαμβάνεται κι ένα αναλυτικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς που προτείνει ιδέες για προφορική, γραπτή και θεατρική έκφραση.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Αγωγή ζωής.

ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ
Roca Nuria
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παιδιά. Ανάλογα όμως με το που ζουν, μιλούν διαφορετικές γλώσσες, και τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα τους έχουν διαφορετικό χρώμα. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, τα παιδιά θα γνωρίσουν αγόρια και κορίτσια από την Κίνα, την Αλάσκα, την Ιαπωνία, την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλά άλλα μέρη, και θα ανακαλύψουν το κλίμα, τον πολιτισμό και τις γιορτές άλλων χωρών. Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που προτείνονται στο τέλος του βιβλίου θα τα βοηθήσουν να τα εξερευνήσουν, ενώ, χάρη στις συμβουλές που θα διαβάσουν, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να μιλήσουν στα παιδιά για θέματα που τα απασχολούν.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Μια περιδιάβαση σε διάφορα σημεία του κόσμου που μέσα από ανθρώπινα παραδείγματα θα μας γνωρίσει διάφορους πολιτισμούς. Όλοι οι άνθρωποι ζουν με διαφορετικό τρόπο αλλά έχουν κάτι κοινό: είναι Άνθρωποι με κοινές αγωνίες και κοινές ανάγκες. Στο τέλος του παραμυθιού προτείνονται διάφορες κατασκευές και παιχνίδια.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.

Ο ΤΖΙΤΖΙΚΟ-ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΥΣΗΣ
Σβορώνου Ελένη
Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Τζιτζικο-Περικλής, ένα αμέριμνο τζιτζίκι, περνούσε τον καιρό του γράφοντας με πάθος μουσική και αδιαφορώντας για το τι συνέβαινε γύρω του. Οι θεοί των τεσσάρων Εποχών όμως θύμωσαν μαζί του και για αυτό τον έκαναν Υπουργό Φύσης αναθέτοντάς του ένα δύσκολο έργο: να ξανακάνει τα ελληνικά δάση, τις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια... όμορφα και μαγικά! Όπως ήταν κάποτε. Η μόνη βοήθεια που έδωσαν οι θεοί στον Πέρη ήταν κάποιες μαγικές λέξεις. Τίποτα άλλο. Στις δύσκολες στιγμές όμως υπάρχουν οι φίλοι. Ο Αχινός, από τη θάλασσα, η Πευκοβελόνα, από το δάσος, και η Λιμπελούλα, από τη λίμνη, έρχονται ...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο Τζιτζικο-Περικλής είναι ένα αλαζονικό και εγωκεντρικό τζιτζίκι. Παρόλα αυτά οι Θεοί του αναθέτουν τη δυσκολότερη αποστολή της ζωής του: να γίνει Υπουργός Περιβάλλοντος και να σώσει το περιβάλλον από την προδιαγραφόμενη καταστροφή. Σε συνεργασία με τους φίλους του, που τους αναθέτει καθήκοντα υφυπουργών, προσπαθούν να αναστρέψουν την καταστροφή και το επιτυγχάνουν μόνο και μόνο με την πίστη! Πρόκειται για ένα παραμύθι που παρουσιάζει με εύστοχο τρόπο όλες τις απειλές που δέχεται το οικοσύστημα από τους ανθρώπους. Στο τέλος και υπό τον τίτλο «Η αλήθεια πίσω από το παραμύθι» υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό σχετικά με το περιβάλλον. Μέσα σε οκτώ σελίδες παρουσιάζονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα δάση, τις θάλασσες και τους βιότοπους. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται και κάποιες ιδέες για τον εκπαιδευτικό.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η σωτηρία του περιβάλλοντος.

Ο ΠΡΑΣΙΝΟΠΑΣΧΑΛΙΑΣ
Δημουλίδου Χρύσα
ΛΙΒΑΝΗΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σ’ ένα μικρό πασχαλοχωριό ζει μια πράσινη πασχαλίτσα, ο Πρασινοπασχαλιάς, που κανείς δεν τον κάνει παρέα γιατί είναι διαφορετικός. Όταν όμως εμφανίζεται το μαύρο κοράκι που θέλει να φάει τις πασχαλίτσες, ο Πρασινοπασχαλιάς με το φίλο του το σαλιγκάρι, τον Σάλη, θα συνεργαστούν και θα διώξουν τον εχθρό. Ένα διδακτικό παραμύθι που μιλάει για τη διαφορετικότητα και την αξία της συνεργασίας και της φιλίας.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Μια πασχαλίτσα όντως παραδόξως γεννήθηκε πράσινη αντί κόκκινη. Αυτή της η διαφορετικότητα ήταν και η αιτία να απομονωθεί αφού καμιά άλλη πασχαλίτσα ήθελε να παίζει μαζί της. Τελικά, το πράσινό της χρώμα ήταν και το σωτήριο, διότι κατάφερε με τη διαφορετικότητά της να σώσει όλες τις πασχαλίτσες από το μαύρο κοράκι. Ένα παραμύθι που αποδεικνύει ότι αυτό που μετρά είναι η καρδιά και όχι το χρώμα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Διαφορετικότητα.

Η ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ
Τόλκα Ματούλα
ΛΙΒΑΝΗΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tα μπουκάλια, τα τενεκεδάκια και τα χαρτιά έχουν μεγάλη στεναχώρια. Όλα χρησιμοποιημένα και πεταμένα, αισθάνονται πλέον άχρηστα, μέχρι που η εφημερίδα φέρνει τα καλά τα νέα... Ανακύκλωση!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εάν είχαν φωνή τι θα έλεγαν άραγε τα μπουκάλια, τα τενεκεδάκια και τα χαρτιά που βρίσκονται μέσα στον σκουπιδοτενεκέ; Μα φυσικά ότι δεν τους αρέσει να είναι σκουπίδια! Με την ανακύκλωση θα ξαναγίνουν όπως ήταν πριν: όμορφα, γυαλισμένα και έτοιμα για αξιοποίηση. Εξάλλου, σε κανέναν δεν αρέσει να τον αποκαλούν σκουπίδι. Το παραμύθι εισάγει τα παιδιά με απλό και ευχάριστο τρόπο στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Στο τέλος του παραμυθιού υπάρχουν πολύ ωραία παιχνίδια σχετικά με το περιβάλλον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ανακύκλωση.

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Τσιαμπόκαλου Γιολάντα
Ηλέκτρα
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μάγος της γης, ο Μάγος του νερού και ο Μάγος του αέρα ήταν κάποτε πανίσχυροι. Η μυστική τους δύναμη ήταν ένα κουβάρι• που με τη μαγική του κλωστή κρατούσε τους ανθρώπους δεμένους κι αγαπημένους, δίχως κακίες και μίση. Κάποτε οι μάγοι εμπιστεύτηκαν το μαγικό τους κουβάρι στους βασιλιάδες των ανθρώπων για να συνεχίσουν εκείνοι το έργο τους. Μα παρότι τους προειδοποίησαν τι να προσέχουν, οι βασιλιάδες τα έκαναν μούσκεμα. Το κουβάρι διαλύθηκε, και οι μάγοι θύμωσαν. Οι βασιλιάδες, άπληστοι καθώς ήταν, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου και να εξουδετερώσουν τους μάγους της φύσης. Έτσι, με σχέδια πανούργα μόλυναν το νερό, τη γη και τον αέρα και σιγά - σιγά έκλεψαν από τους ανθρώπους τα πλούτη, αλλά κυρίως τη μνήμη και τα όνειρά τους. Οι ισχυροί του κόσμου, λοιπόν, οι βασιλιάδες, είχαν συγκεντρώσει στα χέρια τους όλη τη δύναμη, ενώ τριγύρω τους είχαν εξαθλιώσει τα πάντα Έμενε, μονάχα μια ελπίδα για τους ανθρώπους που οι βασιλιάδες δεν είχαν υπολογίσει: ο Μάγος της Φωτιάς...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εάν εντοπίσετε κάποιες ομοιότητες με πραγματικές καταστάσεις... δεν είναι καθόλου τυχαίο! Το παραμύθι αυτό προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Το περιβάλλον παρουσιάζεται στην ορθή του οικουμενική διάσταση. Μια καταστροφή σε μια μικρή γωνιά της γης αντανακλάται δηλαδή σε όλο τον πλανήτη. Το παραμύθι δακτυλοδείχνει τους ανθρώπους με τα πάθη τους ως τους υπαίτιους για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η έπαρση, η αλαζονεία, η αχαλίνωτη αστικοποίηση και η θέληση για κυριαρχία οδηγούν σταδιακά, αλλά αναπόφευκτα, στον παγκόσμιο μαρασμό. Τόσο του περιβάλλοντος όσο και των ανθρώπων. Το παραμύθι τελειώνει (ή καλύτερα τώρα αρχίζει...) με το φύτεμα ενός μικρού σπόρου, ικανού όμως να φέρει την αναγέννηση του πλανήτη.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τα ανθρώπινα πάθη οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΦΥΤΕΥΕ ΔΕΝΤΡΑ
Giono Jean
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα δέντρα απλώνουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στο ζεστό χώμα. Κάτω από τα δέντρα κάθεται η σκιά τους, φιλοξενεί πουλιά και ανθρώπους, κόβει τη μανία του ήλιου. Μερικά βουνά κουβαλούν πολλά δέντρα στη ράχη τους, δάση ολόκληρα, το πράσινό τους κατηφορίζει στις πλαγιές σαν καταρράχτης. Κάποτε έρχονται φωτιές, καταστροφές μεγάλες παίρνουν μαζί τους τα δάση και μένουν τα βουνά γυμνά, γεμάτα πέτρες κι άγρια χόρτα. Οι άνθρωποι φεύγουν, πάνε αλλού να ζήσουν. Όλοι; Όχι όλοι. Κάποιος μένει πίσω στο ερημικό τοπίο, ένας άνθρωπος μόνος, μένει και επιμένει: ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Οι πόλεμοι φέρνουν την ολοκληρωτική καταστροφή και τον αφανισμό της ίδιας της ζωής. Η μόνη διέξοδος είναι η αγαπητική σχέση με τη φύση! Φυτεύοντας δέντρα δημιουργούμε νέες προοπτικές, νέες δυνατότητες, νέες ζωές!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η φύση ως πηγή ζωής.

Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ
Wilde Oscar
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο εγωιστής γίγαντας θέλει να χαίρεται μόνος του τον πανέμορφο κήπο του. Τη μέρα που επιστρέφει στο κάστρο του -ύστερα από πολύχρονο ταξίδι- διώχνει οργισμένος τα παιδιά που βρίσκει να παίζουν σ' αυτόν. Από κείνη τη στιγμή, όμως, ο χειμώνας παγώνει όλα τα δέντρα και τα λουλούδια. Τίποτα πια δεν τολμά ν' ανθίσει και η άνοιξη δείχνει να έχει ξεχάσει τον κήπο του εγωιστή γίγαντα μέχρι τη μέρα που εκείνος δέχεται το αναπάντεχο φιλί ενός μικρού αγοριού. Τότε όλα αλλάζουν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αλλάζει η καρδιά του γίγαντα. Ένα πανέμορφο παραμύθι που μας δείχνει ότι όλα τα καλά του κόσμου δεν αξίζουν τίποτα όταν η καρδιά μας είναι άδεια και παγωμένη.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εάν βοηθάς αυτούς που το έχουν ανάγκη, τότε θα πας στον παράδεισο. Αυτό είναι το κορυφαίο μήνυμα που στέλνει το παραμύθι. Ο γίγαντας αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο που θεωρεί ότι είναι αυτάρκης και ανώτερος από τους υπόλοιπους. Αυτή του η συμπεριφορά τον αποξενώνει από τους συνανθρώπους του και από τη φύση. Μέχρι που κάποιο παιδί τον συγκίνησε και του άλλαξε τη ζωή...
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου.

ΠΑΛΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΘΕΜΟ;
Ηλιόπουλος Βαγγέλης
ΠΑΤΑΚΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Θέμος βλέπει συνέχεια τηλεόραση! Δεν παίζει, δε διαβάζει, δε συζητάει. Μόνο παρακολουθεί τηλεόραση. Προσπαθώντας να καταλάβει τι του συμβαίνει και πώς όλα στην τηλεόραση γίνονται αλλιώς, δε θα διστάσει να μπει μέσα στον κόσμο της και να αναμετρηθεί με τους ήρωές της.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η τηλεόραση ασκεί τόση δύναμη ώστε οι μικροί τηλεθεατές να θεωρούν ότι τα πάντα που βλέπουν στην τηλεόραση ισχύουν στην καθημερινή ζωή. Μα μόνο οι άνθρωποι είναι αληθινοί και έχουν τη δύναμη να πατήσουν το μικρό κουμπάκι που τη σβήνει! Στο τέλος περιέχονται κάποια ωραία φύλλα εργασίας που μπορούν να δοθούν στους μαθητές για παιχνίδι.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η επικίνδυνη δύναμη της τηλεόρασης.

ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΟ
Ηλιόπουλος Βαγγέλης
ΠΑΤΑΚΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τι μπορεί να κάνει ο Θέμος όταν γυρίζει από το σχολείο και η γιαγιά του δεν του δίνει καμία σημασία γιατί είναι αφοσιωμένη στην αγαπημένη της μεσημεριανή εκπομπή; Σκαρφίζεται ένα σωρό κόλπα και τελικά κάνει μια δική του εκπομπή στην τηλεόραση.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Όντως παραδόξως η γιαγιά δεν αντέχει δίχως τηλεόραση ενώ ο μικρός Θέμος ψάχνει συντροφιά για παραμύθι. Ο Θέμος με χίλια δυο τεχνάσματα προσπαθεί να «συνεφέρει» τη γιαγιά του που έχει εθιστεί σε μια τηλεοπτική εκπομπή κουτσομπολιού. Τελικά πάνε και οι δύο στην εκπομπή και ο Θέμος αρχίζει να εξιστορεί διάφορα αγαπημένα παιδικά παραμύθια που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να τα έλεγε η γιαγιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να τηλεφωνήσουν στο σταθμό και να απαιτήσουν από τον καναλάρχη να εντάξει στο πρόγραμμα και τα παιδικά παραμύθια. Έτσι κι έγινε!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τηλεόραση.

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΡΑΚΟ
Τριανταφύλλου Σώτη
ΠΑΤΑΚΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αυτό είναι το γράμμα ενός δράκου. Πώς γράφει γράμμα ένα πλάσμα που δεν υπάρχει; Να, παίρνει το μολύβι και γράφει. Γράφει για να παραπονεθεί. Γράφει για να πει μερικές πικρές αλήθειες. Γράφει γιατί, άμα δε γράψει, θα σκάσει. Κι αφού γράψει, επιστρέφει ήσυχα ήσυχα στην ανυπαρξία, ενώ εμείς πανηγυρίζουμε γιατί είμαστε ζωντανοί. Και γιατί δεν έχουμε τη φριχτή μούρη ενός δράκου.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένας δράκος αλλιώτικος από αυτούς που μας έχουν συνηθίσει άλλα παραμύθια. Όχι, δεν είναι άγριος, τρομακτικός, αιμοβόρος! Τουναντίον έχει τις συμπάθειες και τις αδυναμίες του όπως όλοι μας άλλωστε, παρόλο που είναι ανύπαρκτος και το ξέρει. Φτάνει πια η αναπαραγωγή τεράτων από τα παραμύθια! Και οι δράκοι... έχουν ψυχή! Στο τέλος περιέχονται κάποιες ωραίες δραστηριότητες.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ανατροπή στερεοτύπων.

Ο ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΑΡΘΡΟΥΡ
Oram Hiawyn
Ε. ΡΩΣΣΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το να μην του επιτρέπουν να παρακολουθήσει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση είναι κάτι που κάνει τον Αρθουρ να θυμώνει πολύ, μα πάρα πολύ. Και όταν ο Αρθουρ αφήνει το θυμό του ελεύθερο τότε μερικά εκπληκτικά πράγματα συμβαίνουν...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο Άρθουρ θυμώνει και μάλιστα πολύ! Ο θυμωμένος Άρθουρ παρασύρει τα πάντα στο διάβα του, σπέρνει τον πανικό και την καταστροφή, μα μόλις καταλαγιάσει... δεν θυμάται γιατί έχει θυμώσει! Πολλές φορές ο θυμός ξεκινά από ένα μικρό περιστατικό και διογκώνεται ανεξήγητα. Το να θυμώνεις είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό όμως που πρέπει να μάθουμε είναι να εκφράζουμε το θυμό μας με τρόπο που αφενός να μην μας πνίγει και αφετέρου να μην πληγώνει τους άλλους!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ο θυμός.

ΒΑΡΙΕΜΑΙ
Brian Moses
ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Είναι κάποιες στιγμές που αισθάνεσαι ότι βαριέσαι; Άνοιξε το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου και θα διαπιστώσεις ότι όλοι οι άνθρωποι βαριούνται μερικές φορές. Θα νιώσεις καλύτερα εάν καλέσεις ένα φίλο σου στο σπίτι ή εάν πας μία βόλτα με το ποδήλατό σου. Στις σελίδες του βιβλίου "Βαριέμαι..." θα βρεις κι άλλες λύσεις για να καταπολεμήσεις την ανία σου και θυμήσου ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις να το σκέφτεσαι!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Με περιστατικά της καθημερινής ζωής το παραμύθι επιχειρεί να αναδείξει κάποιες καταστάσεις που προκαλούν ανία στα μικρά παιδιά. Το σημαντικό όμως είναι οι τρόποι που προτείνονται για τη διαχείρισή της. Στο τέλος περιέχονται ενδιαφέρουσες συμβουλές προς τους δασκάλους για παιδαγωγική αξιοποίηση του παραμυθιού.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η ανία.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΓΛΑΡΟΥ
Μαρία Πυλιώτου
ΠΑΡΓΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η γη λένε είναι ένα μεγάλο χωριό. Μια μέρα λοιπόν ένας γλάρος ξεκίνησε από τη μια άκρη εκείνου του χωριού, για να πάει στην άλλη, στο Αϊ-Χανούμ. Ήθελε, λέει, να βρει το θυμωμένο παππού, να του μιλήσει και να του πει για το κοριτσάκι με τη σπασμένη κούκλα που είχε δει σ’ εκείνα τα χαλάσματα...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Όπου και να πάει ο γλάρος συναντά καταστροφές. Μη μπορώντας άλλο προπαθεί να συναντήσει το «θυμωμένο παππού» για να του εξηγήσει πόσο πόνο προκαλεί στον κόσμο και κυρίως στα μικρά παιδιά. Ο «θυμωμένος παππούς» όμως είναι καλά κρυμμένος. Είναι κρυμμένος μέσα μας και εμφανίζεται μόλις πράξουμε κάτι καταστροφικό και βίαιο. Ο πόλεμος απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη και το μόνο που επιφέρει είναι τον όλεθρο. Το παραμύθι είναι γραμμένο και στα αγγλικά. Επίσης, αποτελεί κυπριακή λογοτεχνία.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η ματαιότητα του πολέμου.

ΚΟΡΙΝΑ & ΜΑΝΩΛΗΣ
Διονυσία Λόντου Μάρλεν
ΠΑΡΓΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μανώλης, ένας πεντάχρονος μπόμπιρας, αφηγείται με το δικό του μοναδικό τρόπο πώς περνά τις μέρες του, από τότε που η Κορίνα, η εφτάχρονη αδελφή του, έχει πάει σχολείο. Μέσα από τις αφηγήσεις του, ο αναγνώστης κατανοεί τον τρόπο που ένα πεντάχρονο σύγχρονο παιδί, βλέπει και κατανοεί τον κόσμο του.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Μέσα από διάφορες ρεαλιστικές και καθημερινές ιστορίες περιγράφεται η σχέση ενός αγοριού με την αδερφή του. Τα πειράγματα και οι λογομαχίες δεν λείπουν, αλλά πάντα κάποιο σημαντικό συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα. Πρόκειται για κυπριακή λογοτεχνία.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Σχέσεις αδερφών.

ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΕ ΤΟ ΓΑΤΟ
Έρικ Μπατού
Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Σκύλος είναι ποιητής, αλλά εδώ και καιρό έχει στερέψει από ιδέες. Ο Γάτος ζει αλήτικα, αλλά εδώ και καιρό δεν έχει φάει τίποτα... Ένα χειμωνιάτικο βράδυ ο Γάτος φωλιάζει στο σπίτι του Σκύλου. Εκεί ο Γάτος βρίσκει τη χαρά της ζωγραφικής και ο Σκύλος την όρεξη να γράψει. Παρά τις διαφορές τους, αποφασίζουν να φτιάξουν μαζί ένα βιβλίο... Μια υπέροχη ιστορία από τον πολυβραβευμένο δημιουργό παιδικών βιβλίων για τη φιλία και τη διαφορετικότητα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο σκύλος και ο γάτος συμβολίζουν δύο διαφορετικούς ανθρώπινους χαρακτήρες. Ο καθένας έχει διαφορετικές συνήθειες αλλά και διαφορετικό ταλέντο. Η διαφορετικότητά τους όμως δεν θα τους οδηγήσει στη διαμάχη αλλά στην αλληλοσυμπλήρωση προς την επίτευξη μεγάλων στόχων (συγγραφή βιβλίου). Το παραμύθι αποδεικνύει με πολύ απλό τρόπο ότι τα κορυφαία επιτεύγματα επιτυγχάνονται μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη σύνθεση ιδεών.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Φιλία, συνεργασία και διαφορετικότητα.

ΟΙ ΔΗΘΕΝ, ΟΙ ΚΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ
Τρέβορ Ρομέιν
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αν είσαι απέξω, σου φέρονται σαν σκουπίδι. Κι αν είσαι μέσα, πρέπει να ακολουθείς τους κανόνες τους. Γιατί θα πρέπει να σου λένε οι άλλοι τι να κάνεις; Ο Τρέβορ Ρομέιν γνωρίζει τα πάντα για τις κλίκες και τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν: Υπάρχουν επειδή όλοι μας έχουμε ανάγκη από φίλους. Διασκεδάζοντας με τα αστεία και τα σκίτσα του, θα μάθεις μερικές σημαντικές αλήθειες σχετικά με τη φιλία και τη δημοτικότητα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Το βιβλίο διασκεδάζει τους μύθους που επικρατούν για τις κλίκες, τους δήθεν και τους δημοφιλείς. Με ωραίο τρόπο διακωμωδεί όλες τις εκφοβιστικές συμπεριφορές. Βοηθά επίσης τα παιδιά να απαλλαγούν από αυτούς τους τύπους, όχι αγνοώντας τους, αλλά αντιμετωπίζοντάς τους. Δίδει πολύτιμες συμβουλές που έχουν να κάνουν με την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την αληθινή φιλία.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να νιώθεις ωραία με τον εαυτό σου είναι το αντίδοτο στις κλίκες και στους εκφοβιστές.

Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Νικόλας Ανδρικόπουλος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η ζωή του γινόταν κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη. Από τη δουλειά του τον έδιωξαν γιατί ήταν διαφορετικός. Από τα μαγαζιά τον έδιωχναν γιατί ήταν διαφορετικός. Στις συγκοινωνίες δεν τον δέχονταν γιατί ήταν διαφορετικός. Οι φίλοι του έπαψαν να τον κάνουν παρέα γιατί ντρέπονταν που ήταν διαφορετικός. Κι αυτός ρωτούσε τον εαυτό του: Τώρα πρόσεξαν ότι είμαι διαφορετικός; Πρέπει να γίνω ένας ίδιος μες στους ίδιους;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παραμύθι. Περιγράφονται όλοι οι φόβοι και οι αγωνίες ενός ανθρώπου που ο περίγυρός του τον περιθωριοποιεί και τον αγνοεί. Το παραμύθι παρουσιάζει με παιδικό τρόπο τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες αλλά και όσοι δεν ικανοποιούνται με την ισοπεδωτική ομοιομορφία. Ο Πορφύριος επειδή διαφέρει από την πλειοψηφία στην εξωτερική του εμφάνιση βρίσκει κλειστές πόρτες παντού. Ακόμα και οι όμοιοί του δεν τον δέχονται. Το ξένο δαιμονοποιείται και θεωρείται επικίνδυνο. Ο Πορφύριος όμως είναι καλός άνθρωπος και θα το αποδείξει σώζοντας ένα παιδάκι.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ρατσισμός, ξενοφοβία, διαφορετικότητα, μετανάστευση.

ΤΕΡΜΑ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Φιλίπ Ντιπασκέ
Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Έχεις προσπαθήσει ποτέ να περάσεις μερικές μέρες χωρίς τηλεόραση; Δες τι συμβαίνει στην οικογένεια Ντίξον όταν ο μπαμπάς λέει "Τέρμα η τηλεόραση!". Ο Φιλίπ Ντιπασκέ σίγουρα θα καταφέρει να τραβήξει κάθε εθισμένο τηλεορασόπληκτο μακριά από την οθόνη.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Όλα τα μέλη της οικογένειας Ντίξον ήταν εθισμένα στην τηλεόραση. Κρύβοντας την τηλεόραση διαπίστωσαν πόσα πολλά και πιο ωραία πράγματα μπορούσαν να κάνουν μαζί! Το παραμύθι περιέχει και επεκτάσεις για τα Ελληνικά (σύνθετες λέξεις), αλλά και για τα Μαθηματικά (γεωμετρικά σχήματα).
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τηλεόραση.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΙ
Martine Laffonm Hortense de Chabaneix
GUTENBERG
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το Βιβλίο των Γιατί με 71 απαντήσεις σε σοβαρές ή αστείες ερωτήσεις, εξερευνά διάφορους τομείς όπως η καθημερινή ζωή, οι μικρές μανίες, η λειτουργία του σώματος, η φύση, τα συναισθήματα, οι θρησκείες και ο θάνατος. Ένα βιβλίο για τους μικρούς... και για τους μεγάλους.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εάν έχετε τις απορίες, το βιβλίο των γιατί έχει τις απαντήσεις! Το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει στα απλά και καθημερινά ερωτήματα που θέτουν τα παιδιά που η απάντησή τους όμως χρειάζεται βαθυστόχαστη ανάλυση. Τι είναι το άπειρο, γιατί πεθαίνουμε, γιατί προσευχόμαστε, γιατί μερικοί άνθρωποι είναι κακοί, γιατί ο αέρας είναι αόρατος είναι μερικά από τα ερωτήματα που περιέχονται στο βιβλίο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Καθημερινές παιδικές απορίες.

ΘΥΜΟΣ
Βιολέτα Μονρεάλ
ΦΛΟΥΔΑΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Θυμός ανάβει όταν κάποιος σε πειράζει πολύ. Είναι ένα μονόδρομο συναίσθημα, εσύ νιώθεις θυμό, όμως εκείνος που σου τον προκαλεί δε χρειάζεται να είναι θυμωμένος. Η Θώμη θα ταξιδέψει στον "κόσμο των χρωμάτων" για να βρει την Υπομονή που θα τη βοηθήσει να ελέγξει το Θυμό της.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η «μπαρουτιασμένη» Θώμη με τη βοήθεια της Νεράιδας Πίκα μαθαίνει τη συνταγή για να ξεπερνά το θυμό της. Δυο βαθιές ανάσες, κάποιες θετικές σκέψεις και η μαγεία επτά χρωμάτων διώχνουν το θυμό μακριά!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ο θυμός.

ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΤΡΑΒΑΜΕ
Ελίζαμπεθ Βέρντικ
Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μπορεί τα κατοικίδια να μη μιλούν με λέξεις, όμως επικοινωνούν με άλλους τρόπους. Αυτό το βιβλίο προτρέπει τα παιδιά να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούν τα ζώα, τις εκφράσεις τους, τις φωνές τους. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι το

Keywords
παραμυθια, φαντασια, εν λόγω, το βουνο, οι βασιλιάδες, η καθημερινή, φιλοι, σχολια, τεστ, θεατρο, εννοια, κηπο, εμφάνιση, βουνο, σχολεια, μυστήριο, θες, παγωτο, καλοκαιρι, αγορια, ιαπωνια, κυρια, ανακυκλωση, νέα, μνήμη, τηλεοραση, γραμμα, ταξιδι, σκύλος, χωρα, συγκοινωνιες, βιβλιο, άπειρο, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, oscar 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, ηλεκτρα γαλανου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, μεταναστευση στην αυστραλια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, αγγελικη, αμα, η ζωη ειναι ωραια, η ζωη, συνδρομο down, οι βασιλιάδες, μνήμη, ποδηλατο, αδεια, ανακυκλωση, αυτοκινητα, αυστραλια, αφρικη, αχινος, γατα, γλωσσα του σωματος, γωνια, δουλεια, εικονες, ζηλια, ζωα, θανατος, θαλασσα, θεμα, θρησκειες, καθημερινη, κινα, λουλουδια, μουσικη, νησι, ξωτικα, ονειρα, παιχνιδια, προγραμμα, ρατσισμος, σωτηρια, τα νεα, τεστ, τηλεοραση, φιλια, χρωματα, ωκεανια, αβιαστα, αγχος, αγωγη, αισιοδοξια, αλασκα, αμερικη, αναγεννηση, ανοιξη, ανθρωπος, ανια, αναπηρια, αορατος, απλα, άπειρο, απωλεια, ασια, αστεια, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βιβλιο, βοηθεια, βουνα, βραδυ, βρειτε, γατες, γεγονος, γειτονια, γινει, γινεται, γινονται, γλαρος, γλωσσα, γνωριμια, γονεις, γραμμα, γρουσουζια, δασος, δεντρα, δερμα, δυναμη, δικη, δειχνει, δωδεκα, δρακοι, δρακος, ευχαριστο, εγχειριδιο, εγωιστης, ευτυχια, ειρηνη, εκπαιδευση, εκφρασεις, εκφραση, ελπιδα, ενδιαφεροντα, εν λόγω, εννοια, εμφάνιση, εξι, επρεπε, επτα, ερχονται, ευρωπη, εφιαλτες, εφημεριδα, εχθροι, τεχνη, ζωη, ζωης, ζωγραφοι, ιδεες, ιδια, η καθημερινή, υπνο, υπομονη, ηρωες, ησυχα, θες, θυμησου, θυμος, ιστοριες αγαπης, κατασκευες, εκδοσεις, κειμενο, κυρια, κλιμα, κοκκινου, κουρτινες, λαμψη, λειτουργια, λογια, λογοτεχνια, μαυρο, μαγεια, μαθηματικα, μακρια, μαλλια, ματια, μηνυματα, μυστήριο, μικρο, μπανιο, μυαλο, μυθιστορημα, μυστικα, νερο, παντα, ογδοντα, οθονη, οικογενεια, οκτω, ονομα, ουσιες, παιδικα, παιδι, παιδια, παθος, περιβαλλον, πηγη ζωης, πηγη, πορτες, πρασινη, προβληματα, σελιδες, σιγουρα, συνεχεια, σκεψεις, σκύλος, σκιτσα, συνταγη, σοφια, σπιτι, συγχρονο, σχεδια, σχολειο, σχολια, τι ειναι, τιτλος, φιλι, φυση, φυσικα, φτανει, φυλλα, φτανει πια, φωνη, φορα, χιουμορ, χωμα, χρωμα, χαρα, ομορφα, αγορια, ελληνικα, ερωτησεις, φυλακες, φιλοι, γλωσσες, χωρα, η εφημεριδα, υγρο, κειμενα, κηπο, κλωστη, καρδιες, καρδια, κρεβατι, λεξεις, μεινει, νιωθεις, παιχνιδι, ποιητης, πληροφοριες, ποταμια, σωρο, ταξιδι, θαλασσες, θεματα, θεοι, υπεροχο, υπεροχη, βουνο, ωραιο, χαιρεται, χειμωνας, ξεκινησε, χερια, γιαγια, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα