Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης: Όλοι στην κινητοποίηση 25/9, στις 2.00 μ.μ., στην Περιφερική Διεύθυνση

Το υπουργείο παιδείας αναγκάστηκε την Πέμπτη (21/9/2017), μπροστά στην αγανάκτηση του εκπαιδευτικού κόσμου και τις διαμαρτυρίες του για την κατάσταση που δραματικά χειροτερεύει στο δημόσιο σχολείο, να εγκρίνει ένα μεγάλο αριθμό από τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ΕΛΜΕ αγωνίστηκαν για να κατοχυρώσουν

τη λειτουργία τους.

Τομείς και ειδικότητες κατά νομό στην κ. Μακεδονία που δεν έχουν εγκριθεί

Νομός

Τομείς

Ειδικότητες

Μαθητές

που φοιτούν

ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

1

10

50

ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης

3

18

112

ΔΔΕ Ημαθίας

1

3

20

ΔΔΕ Κιλκίς

2

3

23

ΔΔΕ Πέλλας

3

5

41

ΔΔΕ Πιερίας

1

11

48

ΔΔΕ Σερρών

7

37

ΔΔΕ Χαλκιδικής

1

6

Σύνολο

11*

58*

337

* Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τομείς και ειδικότητες που οι μαθητές, μετά από πιέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις αρχικές τους επιλογές.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη στα 31 πλέον ΕΠΑΛ που απέμειναν λόγω μνημονιακών περικοπών δεν εγκρίθηκαν 4 τομείς και 28 ειδικότητες της Γ΄ τάξης που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα με αριθμό παιδιών κάτω από τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια που έχει καθορίσει το υπουργείο.

Στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας δεν εγκρίθηκαν 7 τομείς και 30 ειδικότητες.

Για 337 μαθητές από όλα τα ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας η αβεβαιότητα αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν την ειδικότητα που επέλεξαν, συνεχίζεται…..

Την Παρασκευή 22/9 έγινε η παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή συναδέλφων από τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία και το Κιλκίς. Τα μέλη των Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Πιερίας, καθώς και πολλοί συνάδελφοι που πήραν το λόγο απαίτησαν να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή στα ΕΠΑΛ και τις ομάδες προσανατολισμού στα ΓΕΛ και στα ειδικά σχολεία, καθώς και να εγκριθούν οι προτάσεις των σχολείων για τις Ξένες γλώσσες, και τη μείωση των μαθητών στα τμήματα.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής δήλωσε ότι θα εγκριθούν άλλα 45 περίπου ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων, χωρίς όμως να υπάρξει και αντίστοιχη δέσμευση από το υπουργείο με το οποίο επικοινώνησε κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας. Για την επιλογή της β΄ Ξένης γλώσσας δήλωσε ότι το υπουργείο θα στείλει νέα εγκύκλιο και ότι οι προτάσεις των σχολείων για τη λειτουργία τμημάτων με λιγότερα παιδιά στο τμήματα γενικής παιδείας, μαθημάτων επιλογής και όπου φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, θα εξεταστούν….

Συνάδελφοι, οφείλουμε να συνεχίσουμε με τα σωματεία μας τον αγώνα για να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή! Αποκτά μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τώρα δυναμικές παρεμβάσεις μπροστά στη συνάντηση που έχει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 25/9 με το υπουργείο, αλλά και γιατί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα δημοσιοποιήσει με νέο ΦΕΚ και νέες εγκρίσεις ολιγομελών τμημάτων.

Να συμμετέχουμε όλοι στη νέα παράσταση διαμαρτυρίας (αποφασίστηκε από όλους τους συναδέλφους και όλα τα μέλη των Δ.Σ. που ήταν στην κινητοποίηση της Παρασκευής) τη Δευτέρα 25/9, στις 2.00 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Καλούμε όλα τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις ΕΛΜΕ της κεντρικής Μακεδονίας με αποφάσεις τους να στηρίξουν την κινητοποίηση και από κοινού να απαιτήσουμε να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή και να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του κλάδου.

Απαιτούμε:

Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή στα ΕΠΑΛ, στις Ομάδες Προσανατολισμού, στα ΓΕΛ, στα Γυμνάσια και στα Ειδικά σχολεία.

Να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα ολιγομελή. Οι Διευθύνσεις Β/θμιας και οι Διευθυντές των ΕΠΑΛ να αρνηθούν με τηλεφωνικές εντολές να διακόψουν τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων.

Να δοθούν τώρα σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες και σε όλους τους μαθητές όλα τα βιβλία.

Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία των Ξένων γλωσσών κατά τμήμα.

Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Να καλυφθούν όλα τα κενά. Τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί.

Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές.

Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη στα σχολεία.

Όχι στο «νέο Λύκειο» της κατεδάφισης των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό δωδεκάχρονο Σχολείο για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Διαγραφή του χρέους και όχι των αναγκών μας. Έξοδος από ΕΕ – ΔΝΤ για να ζήσει ο λαός.

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκηςεκπαιδευτική κινητοποίησηολιγομελή τμήματα
Keywords
Τυχαία Θέματα