Η κυβέρνηση υποτάσσεται στις απαιτήσεις της Eldorado

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος είναι ο συνεπέστερος υποστηρικτής της επιχειρηματικότητας στη χώρα, έριξε η απροκάλυπτη παρέμβαση της πολυεθνικής Ελ Ντοράλντο (Ελληνικός Χρυσός), που με χαρακτηριστικά αποικιοκράτη ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση, εδώ και τώρα, πλήρη ασυδοσία στις εξορυκτικές της δραστηριότητες στη Χαλκιδική.

Μια μέρα μετά την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπου “ξεδίπλωσε” το σχέδιό του για την “δίκαιη

ανάπτυξη” και σάλπισε “προσκλητήριο” επενδύσεων στη χώρα, αλλά και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μακρόν, όπου καλλιεργήθηκαν υψηλές επενδυτικές προσδοκίες εκ μέρους του γαλλικού ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα, ο επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός εκβίασε για άλλη μία φορά (η 3η τα τελευταία χρόνια) με αναστολή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, αν δεν εξασφαλίσει, από την ελληνική κυβέρνηση, πλήρη αδειοδότηση και ελευθερία κινήσεων για τις ληστρικές της επενδύσεις, έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς αυτούς πλασάροντας το αφήγημα της στήριξης της “υγιούς” επιχειρηματικότητας που “σέβεται το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις”, όπως είχε δηλώσει ο Τσίπρας από την ΔΕΘ “ξορκίζοντας” τη “νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την επιχειρηματικότητα”. Κατήγγειλε παράλληλα ευθεία συνεννόηση της Ελ Ντοράλντο με την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή και τις δηλώσεις Μητσοτάκη μία βδομάδα νωρίτερα, όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων και επέσεισε τον κίνδυνο να ματαιωθεί η εξόρυξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή είπε πως “η ΝΔ, πιθανότατα μαζί με την εταιρεία ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα μετά τη ΔΕΘ”, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατήγγειλε την εταιρεία για “νεοαποικιακή” συμπεριφορά.

Παρά όμως τους αρχικούς λεονταρισμούς των κυβερνητικών στελεχών η κυβέρνηση υπαναχώρησε πλήρως και εξέδωσε σε χρόνο ρεκόρ τις άδειες, για τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, που ζητούσε η εταιρεία.

Η βασική πλέον εκκρεμότητα αφορά την άδεια εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών, θέμα το οποίο παραπέμφθηκε στη διαιτησία, αφού σχετίζεται πλέον με τη νέα “κόκκινη” γραμμή της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την επένδυση, που είναι η καθετοποίηση της παραγωγής και η κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας στο χώρο του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου, η οποία όμως, σύμφωνα με όσα δηλώνει η Ελ Ντοράλντο, είναι προγραμματισμένη για μετά το 2020.

Η πρόσφατη εξέλιξη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς στις αρχές Αυγούστου έγιναν κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ της ηγεσίας της εταιρείας και της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την πορεία της επένδυσης.

Αποκαλυπτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ κυβέρνησης και Ελληνικός Χρυσός, είναι τα όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, μετά τον “εκβιασμό” για αναστολή των εργασιών της πολυεθνικής. Χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Ελ Ντοράντο “σήμα επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης και τελικής διαπραγμάτευσης” και εκτίμησε πως πρόκειται για μια “κίνηση επιθετικής στρατηγικής”.

Πάντως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο “εμβληματικό” γι' αυτόν, πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, ζήτημα, αποτελεί ένα ακόμη μνημείο πολιτικής απάτης.

Ενώ πριν από τις εκλογές διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι “η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στις Σκουριές θα σταματήσει από την κυβέρνηση της αριστεράς” (ανακοίνωση τμήματος Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ) και ντόπιοι πολιτευτές του έλεγαν στους αγωνιζόμενους κατοίκους ότι “25 βγαίνουμε, 26 κλείνουμε τα μεταλλεία”, τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποτάσσεται στις απαιτήσεις του καναδικού μονοπωλίου χρυσού, δίνοντάς του τις απαραίτητες άδειες, ακολουθώντας πολιτική διολίσθησης σε ντε φάκτο αναγνώριση των επενδυτικών τετελεσμένων.

Και ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί αυτές τις εξελίξεις, στην περιοχή της Χαλκιδικής, αγωνιζόμενοι κάτοικοι ενάντια στην ληστρική δράση της Ελ Ντοράλντο, σέρνονται και καταδικάζονται στα δικαστήρια. Άμεσα ξεκινά η δίκη 21 κατοίκων που μηνύθηκαν από τον προηγούμενο δήμαρχο, Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα, για τα γεγονότα στο δημαρχείο το 2012 και 26 ακόμη για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», η οποία αφορά μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2013 και η οποία δέχθηκε άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σε μια ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πολιτικής κοροϊδίας η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης για τα διωκόμενα μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, διώξεις που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, 2,5 χρόνια τώρα, για να ακυρώσει, ενώ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μια μέρα μετά την έκδοση των σχετικών αδειών από την κυβέρνηση, την καλεί να μην κάνει άλλα βήματα πίσω (!), να παρθούν οι άδειες για την Ολυμπιάδα πίσω (!) και να μην γίνει καμία επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α Χαλκιδική (!).

Αυτά την ώρα που η κυβέρνηση παραχωρεί γη και ύδωρ στους χρυσοθήρες “επενδυτές” και καλεί με κάθε ευκαιρία τους ιμπεριαλιστές να επενδύσουν στη χώρα, παρουσιάζοντάς την σαν “ευκαιρία”, διαλαλώντας το νέο προπαγανδιστικό της αφήγημα, του “Επενδύοντας στην Ελλάδα” (GRINVEST).

Ανακοίνωση Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Μ-Λ ΚΚΕeldorado gold
Keywords
Τυχαία Θέματα