Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης: Όχι στις αυθαιρεσίες του Υπουργείου των Διοικήσεων και των ΠΥΣΔΕ

Όχι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας στις τοποθετήσεις από Υπουργείο,

Διοικήσεις και ΠΥΣΔΕ – Διαφάνεια παντού! Όλα δημόσια και αντικειμενικά!

Την τρέχουσα περίοδο διεκπεραιώνονται στα ΠΥΣΔΕ Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης οι υπηρεσιακές μεταβολές και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Η ευθύνη για τις υπηρεσιακές μεταβολές βαραίνει

πρώτα απ’ όλα το υπουργείο και την κυβέρνηση που με την αντιεκπαιδευτική πολιτική των δημοσιονομικών κοφτών και των αιματηρών πλεονασμάτων περικόπτει τις θέσεις εργασίας και κατασκευάζει νέα πλεονάσματα εκπαιδευτικών σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Παιδείας φέτος παραβίασε κάθε έννοια τήρησης κριτηρίων διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις προσλήψεις των αναπληρωτών. Στην πρώτη φάση έκρυψε ολόκληρες λίστες κενών στην Ειδική Αγωγή (Α Θεσσαλονίκης, Πειραιάς, Ρέθυμνο), όπως καταγγέλθηκε από τις ΕΛΜΕ. Στη συνέχεια, αντί να δώσει τη δυνατότητα τα κενά αυτά με αίτησή τους να τα διεκδικήσουν και οι συνάδελφοι που βρέθηκαν τοποθετημένοι στις τελευταίες επιλογές τους, προχώρησε σε νέες προσλήψεις αναπληρωτών, αλλά με επιλεκτικό τρόπο. Από τα 101 κενά της Ειδικής Αγωγής που καλύφτηκαν, τα 50 ήταν στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και στο Ρέθυμνο.

Την ίδια στιγμή, όμως, σοβαρή ευθύνη έχουν οι διοικήσεις και τα ΠΥΣΔΕ Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς ευθυγραμμίζονται πλήρως με την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και ελέγχονται για την τήρηση κριτηρίων διαφάνειας και αντικειμενικότητας στη διαμόρφωση των κενών και στις τοποθετήσεις των συναδέλφων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τα κενά που δόθηκαν στους αναπληρωτές- τριες της ειδικής αγωγής. Έγινε εκτεταμένη προσπάθεια εξαφάνισης-απομείωσης κενών.

Έτσι:

Στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσ/νίκης «χάθηκαν» τα κενά των τεχνικών ειδικοτήτων! (εξαφανίστηκαν τουλάχιστον 20 κενά ειδικής αγωγής τα οποία δεν δηλώθηκαν στο σύστημα). Μετά από παρέμβαση- διαμαρτυρία των ΕΛΜΕ-Θ και των αναπληρωτών συναδέλφων ο διευθυντής της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσ/νίκης μίλησε για «λάθος»! Η ΔΔΕ και το ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά με ευθύνη του ΠΥΣΔΕ και των αιρετών απέκρυψαν κενά Ειδικής Αγωγής. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των ΕΛΜΕ αποδέχτηκαν να ξαναγίνουν αιτήσεις τοποθέτησης των αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και έδωσαν στη δημοσιότητα 34 επιπλέον κενά!Στο ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσ/νίκης έχει γίνει καθεστώς η αδιαφάνεια και η έλλειψη αντικειμενικότητας. Δεν υπάρχει και δε δημοσιοποιείται χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών μεταβολών. Τα κενά ούτε καν δίνονται σε όλα τα αιρετά μέλη του ΠΥΣΔΕ. Οι προσωρινές τοποθετήσεις αποσπασμένων α και β φάσης έγιναν χωρίς μοριοδότηση και χωρίς δημοσιοποίηση κενών, οι αιτήσεις για συμπλήρωση ωραρίου για κάποιους εκπαιδευτικούς γίνονται κατόπιν ενημερωτικού τηλεφωνήματος σε διοικητικές υπαλλήλους οι οποίες τους καθοδηγούν στο τι να δηλώσουν. Για τους υπολοίπους οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις γίνονται στα τυφλά!H ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης μετά από αίτημα της Περιφερειακής Διεύθυνσης κάλεσε «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ02 να καταθέσουν αίτηση απόσπασης ή διάθεσης, εάν είναι αποσπασμένοι στη Δυτική Θεσσαλονίκη από άλλο ΠΥΣΔΕ, ώστε να μετακινηθούν οικειοθελώς στα ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ή Χαλκιδικής ή Πέλλας ή Ημαθίας, όπου υπάρχουν λειτουργικά κενά, τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθετήσεων εντός ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία αποσπάσεων.Την Πέμπτη 27/09 αναρτήθηκε ώρα 12.14 μμ στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ02, ΠΕ06 και ΠΕ11 να καταθέσουν αίτηση για συμπλήρωση ωραρίου σε ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) με προθεσμία υποβολής την ίδια μέρα και ώρα 15.00. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και δημιουργούν την εύλογη υποψία ότι η ανακοίνωση απλώς παρείχε τυπική νομιμότητα και κάλυψη για προειλημμένες αποφάσεις.Το ΠΥΣΔΕ Δυτικής θεσ/νίκης, αν και υιοθέτησε με καθυστέρηση το χρόνιο αίτημά μας για τήρηση χρονοδιαγράμματος σ’ όλες τις φάσεις των τοποθετήσεων, εξακολουθεί να μη δημοσιοποιεί το σύνολο των κενών (βλ. ειδική αγωγή - κενά για συμπλήρωση ωραρίου). Προχώρησε σε συμπληρώσεις ωραρίου χωρίς να δημοσιοποιηθούν τα κενά και χωρίς να καλεστούν οι συνάδελφοι να κάνουν αιτήσεις. Δημιουργεί ανισότητες όμως στις τοποθετήσεις, αφού αποδέχεται αιτήσεις συναδέλφων για συμπλήρωση ωραρίου.

Η ανάδειξη των αυθαιρεσιών της Διοίκησης και οι διαμαρτυρίες ΕΛΜΕ και συναδέλφων μπορεί να φέρουν αποτελέσματα. Η ΔΔΕ Δ. Θεσσαλονίκης μετά από σχετική ανακοίνωση-καταγγελία των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τα πιθανά κενά όσων ζητούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ και έδωσε το δικαίωμα τροποποίησης της αίτησης τοποθέτησης αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΔΕ και όσων ζητούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ. Αποτελέσματα έφεραν οι διαμαρτυρίες στο ίδιο ΠΥΣΔΕ των ΕΛΜΕ και των αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής με την κοινοποίηση 34 κενών που αρχικά αποκρύφτηκαν, καθώς και των διαμαρτυριών συναδέλφων Γυμναστών που είναι στη διάθεση να τους δοθεί η δυνατότητα μετά τις αποσπάσεις Γυμναστών στις αθλητικές Ομοσπονδίες να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα νέα κενά.

Διαφάνεια παντού! Όλα δημόσια και αντικειμενικά

Οι διοικήσεις και τα ΠΥΣΔΕ Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης οφείλουν να υιοθετήσουν τις θέσεις των ΕΛΜΕ, ώστε να διαμορφωθούν διαφανείς και αντικειμενικές συνθήκες στις τοποθετήσεις των συναδέλφων στα σχολεία.

Να ανακοινώνεται χρονοδιάγραμμα όλων των φάσεων των τοποθετήσεων και της συμπλήρωσης ωραρίου, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες.Να δημοσιοποιούνται όχι μόνο τα ολόκληρα κενά, αλλά και τα κενά για συμπλήρωση ωραρίου.Να καθιερωθεί το δικαίωμα των αιτήσεων για συμπλήρωση ωραρίου και η δημοσιοποίηση των μορίων των εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν ωράριο. Οι διαδικασίες των τοποθετήσεων (λειτουργικά υπεράριθμοι, διάθεση, απόσπαση) να ξεκινούν αφού δηλωθούν όλα τα κενά από τα σχολεία. Όταν προκύπτουν νέα κενά μεταξύ των φάσεων τοποθέτησης να είναι πλήρως αιτιολογημένα.Όχι στη συμπλήρωση ωραρίου σε πάνω από ένα σχολείο. Στους 557 έφτασαν πέρσι οι συνάδελφοι που μετακινήθηκαν στο ΠΥΣΔΕ Δυτικής, ακόμα και για 1 ώρα, σε τρία, τέσσερα ή και πέντε σχολεία.Να δημοσιοποιούνται τα κενά όσων κάνουν αίτηση απόσπασης εντός ΠΥΣΔΕ ώστε και αυτά τα σχολεία να μπορούν να διεκδικηθούν από όλους.Τοποθέτηση των αναπληρωτών με τη δημοσιοποίηση όλων των κενών κι όχι σε επιλεκτικά κενά.Κάλυψη όλων των αναγκών στην παράλληλη στήριξη χωρίς να γίνονται οι αναπληρωτές λάστιχο πηγαίνοντας σε πέντε σχολεία, συχνά σε τρία σχολεία την ίδια μέρα.Για ορισμένες ειδικότητες να δοθούν κενά με λιγότερες από 12 ώρες για αρχική τοποθέτηση και αφού ολοκληρωθεί σε αυτές τις ειδικότητες η συμπλήρωση ωραρίου όσων έχουν οργανική και δε συμπληρώνουν ωράριο στο σχολείο τους. Για τις κοινές ειδικότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας να ισχύσει στις τοποθετήσεις το ωράριο διδασκαλίας της δευτεροβάθμιας. Όχι στις υποχρεωτικές μετακινήσεις στην πρωτοβάθμια, ούτε και για συμπλήρωση ωραρίου.Δημοσιοποίηση των κενών στα ΙΕΚ, τοποθετήσεις από ΠΥΣΔΕ με αιτήσεις των συναδέλφων

Καλούμε τους συναδέλφους να διεκδικούν την αποκατάσταση των αδικιών και να ενημερώνουν τις ΕΛΜΕ.

Όχι στις αυθαιρεσίες του Υπουργείου των Διοικήσεων και των ΠΥΣΔΕ

Όλες οι τοποθετήσεις με κριτήρια, μόρια παντού

Διαφάνεια και αντικειμενικότητα - όλα δημόσια

αυθαιρεσίεςΠΥΣΔΕΑγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκηςτοποθετήσεις εκπαιδευτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα