Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης: Η πρότασή μας στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Tweet

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις: Α' ΕΛΜΕ: Τετάρτη 22/1, 7μμ, στο συγκρότημα του Ευκλείδη, Β' ΕΛΜΕ: Τρίτη 21/1, 7μμ, στο 7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, Γ' ΕΛΜΕ: Πέμπτη 23/1, 1ο Λύκειο Συκεών, 7.30μμ, Δ' ΕΛΜΕ:

Τετάρτη, 6μμ, 20ο Λύκειο, Κλεάνθους 30, Ε' ΕΛΜΕ: Πέμπτη 23/1, στις 6.30 μ.μ., στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Οι Γεν. Συνελεύσεις να αποφασίσουν ουσιαστικές διεκδικήσεις, πρόγραμμα δράσης με προοπτική κλιμάκωσης

Οι Γεν. Συνελεύσεις να αποφασίσουν ουσιαστικές διεκδικήσεις, πρόγραμμα δράσης με προοπτική κλιμάκωσης

Η εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ δε δημιουργεί τους όρους για μια αποτελεσματική συσπείρωση του κλάδου. Το πλαίσιο αιτημάτων είναι υποβαθμισμένο, απουσιάζει οποιαδήποτε εκτίμηση για τη συνεχή επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, αφήνοντας στο απυρόβλητο κυβέρνηση–ΕΕ–ΔΝΤ, ενώ εξοστρακίστηκαν οι άμεσες διεκδικήσεις του κλάδου που αποφασίστηκαν στο 16ο Συνέδριο (Ιούλιος ’13), τις μαζικές Γ.Σ. του Σεπτεμβρίου, από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και αφορούν τη μη εφαρμογή της αξιολόγησης, την πάλη για το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείου κ.ά.

Οι μορφές πάλης είναι αποδυναμωμένες αφού λείπει οποιαδήποτε προοπτική κλιμάκωσης αποφασιστικού αγώνα.

Α. Στην εισήγηση προτείνουμε να συμπεριληφθεί η παρακάτω εκτίμηση για τις εξελίξεις :

Η επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ συνεχίζεται με μεγάλη ένταση και σφοδρότητα. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία, βρισκόμαστε περικυκλωμένοι από μια θάλασσα προβλημάτων που αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε. Φοροληστεία, χαράτσια, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, διάλυση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλισης, απολύσεις, απλήρωτη εργασία συνθέτουν το σκηνικό. Η διαφύλαξη της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και η πολιτική και ιδεολογική σταθεροποίηση της κυριαρχίας τους στη χώρα μας, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή είναι οι πρωτεύοντες στόχοι, στους οποίους υποτάσσουν τα πάντα. Οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία είμαστε το αναλώσιμο υλικό για το σκοπό αυτό.

Η όξυνση του αυταρχισμού και η παραβίαση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων εντείνεται. Ήδη, μόνο το τελευταίο διάστημα, μετά την ανάληψη από την κυβέρνηση της προεδρίας της ΕΕ, έχουν απαγορευθεί δύο συγκεντρώσεις και οι εργαζόμενοι δεχόμαστε την επίθεση των δυνάμεων καταστολής (Πυργετός Λάρισας), συλλήψεις και παραπομπές σε δίκη με στόχο την τρομοκράτηση και την υποταγή μας.

Ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας μάς φέρνει σε σύγκρουση με τον πυρήνα της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς. Το αίτημα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, η άρνηση του χρέους και η μονομερής διαγραφή του, η αποδέσμευση απ’ αυτούς τους σχηματισμούς προκύπτει ως άμεση φυσική συνέπεια. Αυτή τη λογική οφείλει να υπηρετήσει η δράση του κινήματος την περίοδο της ελληνικής προεδρίας, απέναντι στην κυβέρνηση που επιχειρεί να την αξιοποιήσει όχι μόνο για να επαναφέρει τα γνωστά κινδυνολογικά διλήμματα του τύπου «ΕΕ, ευρώ ή χάος», αλλά πριν απ’ όλα για να προωθήσει ένα νέο γύρο βάρβαρης επίθεσης στους εργαζόμενους και στην κοινωνική πλειοψηφία, όπως δήλωσε ήδη στις εξαγγελθείσες προτεραιότητες της.

Το ελληνικό κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό σύστημα έχουν επιλέξει την απόλυτη σύνδεση τους με την ΕΕ, την ευρωζώνη, τους μηχανισμούς της και την ακόμη αντιδραστικότερη προοπτική της.

Β. Στα αιτήματα προτείνουμε να συμπεριληφθούν:

Οι διεκδικήσεις και οι θέσεις που προβάλλαμε μέχρι τώρα, το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης που ψηφίστηκε με συντριπτικές πλειοψηφίες στις ΓΣ του Σεπτεμβρίου, οι μετέπειτα αποφάσεις, οι αποφάσεις 16ου Συνεδρίου ισχύουν και αποτελούν τον πυρήνα, την κατεύθυνση της πάλης μας.

Σήμερα, στις τρέχουσες συνθήκες ως ζητήματα αιχμής μπορούν να θεωρηθούν :

- Ο αγώνας ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις. Η επαναφορά των συναδέλφων μας και των τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛΕΠΑΣ, καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείου.

- Η κατάργηση του νόμου για την αναδιάρθρωση του Λυκείου. Να μην εφαρμοστεί καμιά πλευρά του στους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου.

- Η προβολή του Ενιαίου, Δημόσιου, Δωρεάν, 12χρονου σχολείου ως εναλλακτικής λύσης, χρειάζεται να έρθει στο προσκήνιο τώρα και πλευρές του να γίνουν αιτήματα άμεσης διεκδίκησης.

- Απόκρουση της αξιολόγησης με όποια μορφή και αν παρουσιάζεται. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Με συλλογικές διαδικασίες οργανώνουμε, συνεχίζουμε, μαζί τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τον αγώνα που ξεκίνησε στους συλλόγους διδασκόντων για την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Επιβεβαιώνουμε την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για την αξιολόγηση.

- Άμεσα μέτρα στήριξης της λειτουργίας των σχολείων. Διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (20 ανά τάξη– 15 στην κατεύθυνση– 10 στα εργαστήρια), μείωση διδακτικού ωραρίου τουλάχιστον στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την αλλαγή του. Ανάδειξη του Συλλόγου Διδασκόντων σε βασικό παράγοντα της συλλογικής παιδαγωγικής, εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του σχολείου. Όχι σε μονοπρόσωπες διοικήσεις, σε διευθυντές-μάνατζερ υποταγμένους στις εντολές της Διοίκησης.

- Κατοχύρωση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου για την επιστράτευση απεργών και εργαζομένων. Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη για συνδικαλιστική και πολιτική δράση, να απαλλαγούν οι διωκόμενοι συνάδελφοι.

- Αγώνας για την κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Παιδεία, Υγεία, Νερό, Ρεύμα, Στέγη, Ασφάλιση είναι δικαιώματα και όχι εμπορεύματα.

- Όχι στις απολύσεις, αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Άμεσα μέσα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.

Γ. Στο Πρόγραμμα Δράσης στην προοπτική της κλιμάκωσης να συμπεριληφθούν τα εξής:

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό – πανεργατικό μέτωπο αγώνα, με βάση τα παραπάνω αιτήματα, που να συνενώσει όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε πολύμορφο απεργιακό αγώνα διαρκείας, που θα εκτείνεται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ο αγώνας αυτός θα κορυφωθεί περί το τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, όταν θα πλησιάζει η οριακή ημερομηνία 22/3, που εκπνέει ο χρόνος για τις πρώτες διαθεσιμότητες (εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημ. αστυνομικοί, καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών), με εναλλαγές των μορφών πάλης, που θα στηρίζεται και θα ελέγχεται σε κάθε φάση από τις Γ.Σ. και τις επιτροπές αγώνα. Συνεχίζουμε τον παρατεταμένο, πολύμορφο, απεργιακό αγώνα που θα φτάσει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Σ’ αυτά τα πλαίσια στηρίζουμε το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ τις κινητοποιήσεις στις 31/1 και την 24ωρη απεργία στις 7/2 και προτείνουμε στην προοπτική της κλιμάκωσης να αποφασίσουμε :

1. Παρασκευή 24/1, στις 6.00μμ, στην ΕΔΟΘ συνάντηση συντονισμού με τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Π.Ε. για την αξιολόγηση, τις απολύσεις, την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των δημόσιων αγαθών.

2. Δευτέρα 27/1: Λειτουργικός αποκλεισμός του συγκροτήματος ΕΠΑΛ του Ευκλείδη με δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ομιλίες, συνελεύσεις, συνεντεύξεις, συναυλίες κ.ά. Προσκαλούνται να συμμετέχουν γονείς, μαθητές και σωματεία. Οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ κηρύσσουν τρίωρες στάσεις 8.00 - 11.00 π.μ. και 2.00 – 5.00 μ.μ. και η ΟΛΜΕ 11.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. και 5.00 – 8.00 μ.μ. για τις ΕΛΜΕ που θα πάρουν μέρος.

3. Τρίτη 28/1, 6.00 μ.μ., ΕΔΟΘ: συνάντηση συντονισμού και προγραμματισμού των αγώνων με πρωτοβάθμια σωματεία από υγεία, ΟΤΑ, σχολικούς φύλακες, εργαζόμενους στα ΑΕΙ, ΕΡΤ 3, Κόκα κόλα, κ.ά

4. Πέμπτη 30/1, στις 11 π.μ. κάνουμε παρέμβαση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από κοινού με σωματεία στο χώρο της υγείας για τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη των μαθητών και των οικογενειών τους.

5. Παρασκευή 31/1 στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων με άλλα σωματεία συγκέντρωση στις 6.00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, πορεία στην ΕΡΤ 3 και οργάνωση συναυλίας διαμαρτυρίας.

6. Οργανώνουμε συγκεντρώσεις με ευθύνη των ΕΛΜΕ και των επιτροπών αγώνα σε κάθε σχολείο, ενημερώνουμε γονείς και μαθητές για το «Νέο Λύκειο» και την «αξιολόγηση».

7. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σίτισης, μετακίνησης, ιατρικής περίθαλψης, στέγασης των μαθητών και των οικογενειών τους.

8. Παρασκευή 7/2, μέρα που το ΣτΕ εξετάζει τις διαθεσιμότητες, οργανώνουμε μαζική κάθοδο των συναδέλφων στην Αθήνα και απεργιακό συλλαλητήριο στο νομό από κοινού με τα άλλα σωματεία.

9. Μετά την 24ωρη απεργία άμεσα νέες Γ.Σ των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. των προέδρων με πρόταση για γενικό «μπλακ άουτ» σε εκπαίδευση και δημόσιο που θα ξεκινήσει με απεργιακή μορφή διάρκειας (48ωρη, 3ημερη-5νθήμερη). Η ημερομηνία έναρξης να συναποφασιστεί με άλλους κλάδους και σωματεία.

10. Περιφερειακή συγκέντρωση το Σάββατο 15/2 στη Θεσσαλονίκη όπως και σε άλλες περιφέρειες που θα συμβάλλει στην προετοιμασία της κορύφωσης του αγώνα και στη συμμετοχή και άλλων κλάδων. Το Σάββατο 22/2 το απόγευμα διοργανώνουμε μεγάλη συναυλία στην πλ. Αριστοτέλους στο πεζόδρομο.

11. Δημιουργούμε σε όλες τις ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ απεργιακό ταμείο. Τα ταμεία των ΕΛΜΕ να ενισχυθούν οικονομικά από την ΟΛΜΕ με ποσό που θα αποφασιστεί στη Γ. Σ. των προέδρων.

12. Για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται οι ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε ενημερώσεις όλων των συναδέλφων και στη δημιουργία επιτροπών αγώνα που μαζί με τα μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ θα πάρουν την υπόθεση πάνω τους.

13. Δημιουργούμε κέντρο αγώνα σε ένα ΕΠΑΛ με συναδέλφους σε διαθεσιμότητα και την τελευταία βδομάδα του Φεβρουαρίου προχωράμε σε λειτουργικό αποκλεισμό τους.

Tags: Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
θεσσαλονικη, ελμε, ελμε, tweet, γεν, ολμε, ΔΝΤ, συλληψεις, δραση, διλήμματα, επαλ, επασ, αναδιαρθρωση, σχολεια, επιστρατευση, απεργια, εδοθ, ΟΤΑ, αει, ΕΡΤ, αχεπα, πανελλαδικες 2012, βενιζελος, αθηνα, συμμετοχή, tags, view, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, καθαρα δευτερα, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, μειωση μισθων, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, αστυνομικο τμημα, ημερομήνια, αχεπα, δωρεαν, επαλ, εργασια, θαλασσα, ιατρικη, ολμε, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, φυσικη, αει, βδομαδα, γεν, γονεις, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δικη, διλήμματα, εδοθ, ευρω, εκπαιδευση, εκτιμηση, επασ, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, υποθεση, κεφαλαιο, κυβερνηση, λυκειο, λειπει, μειωση, μορφη, νεολαια, νερο, παντα, πεμπτη, πλειστηριασμοι, ρευμα, σαββατο, συγκεντρωση, συμμετοχή, σχολειο, τμημα, τριτη, χρονος, αγωνας, δικαιωματα, εφαρμογη, φυλακες, χωρα, νοσοκομειο, tweet, θεσεις, υγειας, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα