Τα προβλήματα των φυλακισμένων μαθητών στις φυλακές της Αχαϊας - Ακούει κανείς;

Tweet

Θέμα: ΑΝΑΦΟΡΑ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Των εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας (Άγ. Στέφανος Αχαΐας) ως Παράρτημα του ΣΔΕ Πάτρας.

Στις 13/01/2014 κατόπιν πρωτοβουλίας μας, πραγματοποιήσαμε συνέλευση των εκπαιδευομένων κρατουμένων, παρουσία τριών εκπαιδευτικών του σχολείου. Ζητήσαμε να γίνει η συνέλευση προκειμένου να αποτυπώσουμε και να γνωστοποιήσουμε τα σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία και οργάνωση του Παραρτήματος

ΣΔΕ Πάτρας και τα οποία είναι τα εξής:

1) Παρότι έχουμε φτάσει στη μέση του σχολικού έτους, δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει τα μαθήματα των αγγλικών, πληροφορικής και μαθηματικών (δηλαδή στο 1/3 των μαθημάτων που προβλέπονται από το Πρόγραμμα Σπουδών).

2) Δεν ξεκινήσαμε όλοι οι εκπαιδευόμενοι τα μαθήματα την ίδια χρονική στιγμή, όχι με δική μας ευθύνη αλλά λόγω κάποιων γραφειοκρατικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, δεδομένου του ότι οι διδακτικές ώρες και μέρες υπολογίζονται ευεργετικά στην εκτιτέα ποινή.

3) Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα πρότζεκτ και η εξατομικευμένη διδασκαλία για τους εκπαιδευομένους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. αλλοδαπούς που αγνοούν την Ελληνική γλώσσα).

4) Οι εκπαιδευόμενοι του Α’ κύκλου σπουδών, στερούνται τη χρήση του διαδραστικού πίνακα και ίντερνετ, διότι υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

5) Δεν έχουμε τετράδια και γραφική ύλη.

6) Δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (έλλειψη καθαριστικών απολυμαντικών μέσων για τα χέρια και την τουαλέτα).

7) Μας απαγορεύουν να χρησιμοποιούμε το κυλικείο της φυλακής κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων.

Επειδή, όπως γνωρίζετε, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υλοποιούν ένα ευέλικτο καινοτομικό πρόγραμμα και δίνουν την ευκαιρία σε όλους εμάς, που δεν έχουμε ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να αποκτήσουμε απολυτήριο Γυμνασίου, καθώς και μας εφοδιάζουν με τις απαραίτητες γνώσεις, προσόντα και δεξιότητες, προκειμένου να ενταχθούμε πλήρως στην Κοινωνία μετά από την έκτιση της ποινής που μας επιβλήθηκε.

Επειδή, η κράτησή μας δεν αποσκοπεί στην τιμωρία, αλλά στο σωφρονισμό.

Επειδή, οι στόχοι του Παραρτήματος τίθενται σε κίνδυνο αφού δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους.

Επειδή, το Σχολείο είναι της Δεύτερης Ευκαιρίας και όχι της Δεύτερης Κατηγορίας και εμείς, οι κρατούμενοι, δεν είμαστε άνθρωποι Δεύτερης Διαλογής, αλλά είμαστε αυτοί που δικαιούμαστε περισσότερο απ’ όλους, και αναζητάμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία.

ΖΗΤΑΜΕ

1) την άμεση αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.

2) Άμεση τοποθέτηση των εκπαιδευτικών της Αγγλικής, πληροφορικής και μαθηματικών.

3) Άμεση έναρξη των πρότζεκτ και της εξειδικευμένης ενισχυτικής διδασκαλίας για τις ειδικές περιπτώσεις των εκπαιδευομένων.

4) Άμεση προμήθεια και διάθεση στους εκπαιδευομένους της γραφικής ύλης, τετραδίων και απαραίτητων βιβλίων.

5) Άμεση επιδιόρθωση των τεχνικών προβλημάτων, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του διαδραστικού πίνακα και ίντερνετ.

6) Άμεση προμήθεια των ειδών ατομικής υγιεινής.

7) Να μας επιτραπεί να χρησιμοποιούμε το κυλικείο της φυλακής κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων.

Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την αδικία που υφίστάμεθα ως εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ ΚΚ Πάτρας. Ο τίτλος που μας απονέμεται κατά την αποφοίτηση από το σχολείο μας, είναι ισότιμος και αντίστοιχος με τους τίτλους που απονέμονται από τα άλλα σχολεία Τυπικής Εκπαίδευσης και πρέπει οι όροι και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας του σχολείου μας που εξασφαλίζουν την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου να υπάρχουν και στο δικό μας σχολείο σύμφωνα με τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας των ΣΔΕ.

Αναμένουμε την έμπρακτη συμπαράστασή σας για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω καθόλα δίκαιων αιτημάτων μας.

Ακολουθούν οι υπογραφές των εκπαιδευομένων

Προς: ΓΓΔΒΜ

Κοινοποίηση Προς:

Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μαρίνο Σκανδάμη.

Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Διευθυντή ΚΚ Αγίου Στεφάνου.

Ομάδα Έργου ΣΔΕ.

Διευθυντή ΣΔΕ Πάτρας

Tags: ΣΔΕφυλακές Αχαϊας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα