Αγωνία για χιλιάδες οικογένειες με το θέμα των παιδικών σταθμών

Κοινωνία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Με την αγωνία εάν θα συνεχίσουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή όχι ζουν εδώ και μερικές μέρες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Αγωνία που προκλήθηκε μετά την απόφαση του Ζ' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται σύμβαση που αφορά σε πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας μέσω του οποίου δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φροντίδα και φιλοξενία 61.000 παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο (στο οποίο προσέφυγαν
4 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί) ακύρωσε τη σύμβαση που υπέγραψε η ΕΕΤΑΑ (υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος) με τους δικαιούχους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το σκεπτικό ότι τροποποιήθηκε η αρχική προκήρυξη.

Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκαν το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης της εν λόγω δράσης και το διαθέσιμο κόστος ανά φιλοξενούμενο παιδί. Αυτό μειώθηκε σημαντικά με επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τη μία πλευρά και με την τροφείων σε κάποιες περιπτώσεις από την άλλη. Στην επιλογή αυτή είχαν καταλήξει, θριαμβολογώντας μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο, υπουργείο Εργασίας και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότερα παιδιά, καθώς με βάση τις αιτήσεις έμεναν χιλιάδες εκτός παιδικών σταθμών. Βέβαια, ακόμα και με αυτή τη ρύθμιση, παρέμειναν εκτός σταθμών 35.000 παιδιά.

Ως εκ τούτου δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι συμβάσεις ανάμεσα στους δικαιούχους φορείς και την ΕΕΤΑΑ. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι τελεσίδικη. Ως τις 21 Δεκέμβρη η ΕΕΤΑΑ νομιμοποιείται να ανακαλέσει την πράξη του Κλιμακίου του Ζ' Τμήματος, ενώπιον του ΣΤ' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο και θα αποφανθεί σχετικά. Αν δεν ανατραπεί η πράξη του Ζ' Τμήματος, τα χρήματα που προορίζονται για το πρόγραμμα δε θα δοθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις οικογένειες, τα παιδιά και τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ εκκρεμούν αίτηση ανάκλησης της απόφασης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ που έχουν ασκήσει φορείς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται ήδη σε διάλογο με το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα. Με χτεσινή της δήλωση η γγ Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι γίνονται ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Η απόφαση

Με το σκεπτικό του το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει «ουσιώδη πλημμέλεια» στις τροποποιήσεις της προκήρυξης και τις συμβάσεις που έκανε η ΕΕΤΑΑ και «...αποφαίνεται ότι κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης μεταξύ της ΕΕΤΑΑ και των επιλέξιμων φορέων υλοποίησης της Δράσης». Σημειώνει δε ότι «ο καθορισμός του ανώτατου κόστους των υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας ανά παιδί αποτελεί ουσιώδη όρο των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση τον οποίο οι υποψήφιοι φορείς καλούνται να διαμορφώσουν τις προσφορές τους και δεν μπορούν να τροποποιηθούν». Η τροποποίηση των όρων πρόσκλησης ενδιαφέροντος σημαίνει δηλαδή ότι αποκλείστηκαν φορείς. Η δε μείωση του κόστους ανά παιδί, τονίζεται, συνιστά υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας κατέληξε σε συμφωνία με την ΚΕΔΕ, ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους ανά παιδί που θα φιλοξενούνταν, δωρεάν, σε δικαιούχους του προγράμματος, σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Τουλάχιστον 53.000 αιτήσεις είχαν μείνει εκτός, ενώ οι ανάγκες των γονιών σε φιλοξενία ήταν και είναι βεβαίως πολύ μεγαλύτερες, αφού δε διαθέτουν χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, ενώ οι δημοτικοί - εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ - δεν επαρκούν. Η μείωση αυτή στο κόστος ανά παιδί, μαζί με μια επιπλέον ενίσχυση του προγράμματος κατά 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε, τότε, ως μεγάλη επιτυχία, γιατί θα εξοικονομούνταν πόροι και θα φιλοξενούνταν περισσότερα παιδιά στις δομές προσχολικής αγωγής που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε:

Μείωση, κατά 20%, του ποσού που διατίθεται για κάθε παιδί στους βρεφικούς σταθμούς. Δηλαδή, μείωση του κόστους από 3.700 ευρώ το χρόνο σε 2.960 ευρώ.Μείωση, κατά 15%, του ποσού που παρέχεται σε κάθε παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή, μείωση από 2.900 ευρώ σε 2.465 ευρώ το χρόνο.

Η όλη εξέλιξη κατέληξε στο να φιλοξενηθούν μεν περισσότερα παιδιά, και συγκεκριμένα 61.000 από 43.000 που προβλεπόταν αρχικά. Οδήγησε, όμως, πολλούς παιδικούς σταθμούς στην επιβολή τροφείων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 400 ευρώ το χρόνο, κυρίως για τη σίτιση των παιδιών. Θυμίζουμε επίσης ότι οι γονείς επιβαρύνονται και για το κόστος μεταφοράς των μαθητών, το οποίο από την αρχή δεν προβλεπόταν στη σύμβαση.

Ριζοσπάστης, 15/12/2012

Tags: παιδικοί σταθμοίνήπιαΕλεγκτικό ΣυνέδριοσύμβασηΕΣΠΑχρηματοδότηση
Keywords
Τυχαία Θέματα