ΑΕΙ Κοιτούν τα άδεια ταμεία

Με νύχια και με δόντια προσπαθούν οι πρυτανικές αρχές να κρατήσουν τα πανεπιστήμια ανοικτά, αφού οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους σε αρκετές περιπτώσεις είναι μηδενικοί και τα υπεσχημένα δωδεκατημόρια δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου
[email protected]


Το ΑΠΘ σήμερα χρωστά 6,5 εκατ. ευρώ, αλλά τόσα ακριβώς περιμένει από το κράτος, για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι τον Ιούνιο.
«Χρωστάμε στους πάντες, στους εργολάβους, τη ΔΕΗ,

τον ΟΤΕ. Τρεις μήνες δεν πήραμε ούτε πενηνταράκι και τώρα λένε ότι θα μας δώσουν μόνο το 50% του προϋπολογισμού. Υπολογίζουμε εν ολίγοις ότι θα πάρουμε αυτό το πρώτο διάστημα περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, όσα χρωστάμε δηλαδή. Τους υπόλοιπους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο τι θα κάνουμε;» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής, ενημερώνοντας χθες τα μέλη της συγκλήτου για την οικονομική κατάσταση του ιδρύματος.
Εξέφρασε, παράλληλα, τον φόβο ότι πολλά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΘ, θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους τον Ιούνιο, δεδομένου ότι σε πολλά από αυτά το «κούρεμα» των αποθεματικών ήταν δραματικό. «Προσπαθούμε με δυσκολίες να κρατήσουμε το ΑΠΘ ανοικτό. Ο νόμος είναι για εμάς δευτερεύον ζήτημα. Ας έρθουν αυτοί που μας κατηγορούν να διατηρήσουν τα ιδρύματα ανοικτά. Η πολιτεία πρέπει να βρει λύση», σχολίασε ο κ. Παντής.
Κανείς από τους πρυτάνεις δεν είδε με καλό μάτι την απόφαση του υπουργού Παιδείας Γιώργου Μπαμπινιώτη να μην καταθέσει την τροπολογία για την αποδέσμευση της χρηματοδότησής τους από τις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης, οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν γίνει σε κανένα πανεπιστήμιο και, κατά πολλούς, δεν προλαβαίνουν να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο, οπότε θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία των ιδρυμάτων οι νέες διοικήσεις. Εξάλλου, ο κ. Μπαμπινιώτης τους το είχε υποσχεθεί, αλλά τελευταία στιγμή, μετά τις αντιδράσεις υποστηρικτών του νόμου-πλαισίου που έκαναν λόγο για συμφέροντα συντεχνιών, και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, άλλαξε γνώμη.
Το ζήτημα των οικονομικών θα απασχολήσει και την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, που θα γίνει την Τρίτη. Μάλιστα, το συντονιστικό της συνόδου των πρυτάνεων, που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, μίλησε για συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αφού παρά τις θετικές προθέσεις του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας ουδεμία λύση δόθηκε.
«Τα πανεπιστήμια, ειδικά μάλιστα μετά το κούρεμα των λογαριασμών και των ομολόγων τους, δεν έχουν πλέον χρήματα για να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους, ακόμη και αν υλοποιηθεί η υπόσχεση της κυβέρνησης για χρηματοδότησή τους μέχρι τον Ιούνιο με το 50% των προϋπολογισμών τους», ανέφερε το συντονιστικό, προσθέτοντας ότι «κατά την ίδια περίοδο, τα οργανωμένα συμφέροντα που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση συνεχίζουν να βάλλουν κατά των πανεπιστημίων με τους αυτόκλητους και εν υπηρεσία κονδυλοφόρους τους».


Έκτακτοι σύνοδοι για τις επιτροπέ

Keywords
Τυχαία Θέματα