7η εβδομάδα καταλήψεων στο Χημικό Αθήνας

Tweet

ΑΠΟΦΑΣΗ της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ του Σ.Φ. ΧΗΜΕΙΑΣ «Ο Λεύκιππος» στις 25/11/2013

Η σημερινή γενική συνέλευση του Συλλόγου πραγματοποιείται εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, μία μέρα μετά την επέτειο των 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει τις λίστες με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Οι λίστες αυτές συμπεριλάμβαναν

αυθαίρετα ονόματα και στοιχεία διοικητικών υπαλλήλων, από τη στιγμή που η μοριοδότηση του ΑΣΕΠ δεν έγινε με τον τρόπο που είχε προαναγγείλει το υπουργείο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και 4 μέρες αργότερα όταν ο ίδιος ο υπουργός προχώρησε σε δημιουργία νέας λίστας διαθεσιμοτήτων με κάποιες αλλαγές. Η πιο αξιοσημείωτη διαφοροποίηση από πλευράς του, ήταν η πομπή των μη απογραφέντων αυτόματα σε διαθεσιμότητα και όχι σε αργία, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση ενός αριθμού απογραφέντων που είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα έτσι ώστε να παραμείνει σταθερός ο συνολικός αριθμός των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι, τόσο η υπονόμευση του δίκαιου αγώνα που δίνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι εδώ και έντεκα εβδομάδες μέσω ενός τεχνητού διχασμού που πραγματοποιείται στο εσωτερικό του διοικητικού προσωπικού εξαιτίας των κινήσεων του υπουργείου, όσο και η στοχοποίηση κάθε μορφής αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στην σκληρή και αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη κίνηση είναι πολύ καλά μεθοδευμένη και αποτελεί ένα από τα τελευταία όπλα του υπουργείου για να «σπάσει» αυτό τον αγώνα. Παρόλα αυτά, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις των διοικητικών, μία σειρά από φοιτητικούς συλλόγους, προβαίνουν σε καταλήψεις σχολών, στηρίζοντας τον αγώνα τους απέναντι στις διαθεσιμότητες - απολύσεις και καταδικάζοντας συνολικά την πολιτική της υποβάθμισης και της απαξίωσης του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αν και η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια σειρά από απειλές και έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες (βλέπε απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις, ηλεκτρονικές υπογραφές για «ανοιχτές σχολές», ψήφιση στη βουλή της τροπολογίας του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για απογραφή στην οποία προχώρησαν από κοινού το υπουργείο παιδείας με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία του συλλόγου του διοικητικού προσωπικού, απειλές για επέμβαση των ΜΑΤ εντός των πανεπιστημιακών χώρων), όλο και περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι στο ΕΚΠΑ προχώρησαν σε καταλήψεις την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και ο αγώνας των διοικητικών άρχισε να προβάλλεται ( αν και αρνητικά) πολύ περισσότερο από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και την κυβέρνηση. Όλα τα παραπάνω κινούνται στο πλαίσιο της προσπάθειας από πλευράς της να διασπάσει τον αγώνα που δίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες στα πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή που η επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε εκπαίδευση και εργασία κορυφώνεται, εφαρμόζεται κατά γράμμα η μνημονιακή πολιτική με χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα (25.000 απολύσεις έως το Δεκέμβριο και άλλες 30.000 μέσα στο 2014). Παρά το κλίμα εκφοβισμού οι φοιτητές, οι διοικητικοί αλλά και συνολικότερα όλες οι πληττόμενες κοινωνικές ομάδες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και των κεκτημένων τους! Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο αγώνας διαρκείας των εργαζομένων της ΕΡΤ, οι οποίοι παρά το σπάσιμο της κατάληψης του ραδιομεγάρου και της καταστολής που δέχτηκαν, συνέχισαν να εκπέμπουν από τον ιστορικό χώρο του πολυτεχνείου το τριήμερο της επετείου του, αγνοώντας τις απειλές της κυβέρνησης για παρέμβαση των ΜΑΤ εντός του Ασύλου. Σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιήθηκαν και οι μαζικές κινητοποιήσεις στο τριήμερο του Πολυτεχνείου. Υπό αυτό το φόντο λοιπόν, αυτή την εβδομάδα κι άλλοι φορείς του δημοσίου όπως οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και οι γιατροί (ΕΟΠΥΥ) αναμένεται να βγουν σε κινητοποιήσεις. Αποτελεί διακύβευμα όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο να συνδεθούν και να δημιουργήσουν ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ.

Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση ξανά στο στόχαστρο

Η βούληση της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για απολύσεις στο δημόσιο τομέα και η συμφωνία της με την τρόικα για συγκεκριμένο αριθμών δημοσίων υπαλλήλων και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι σε όλους γνωστά. Τώρα έχει έρθει η ώρα της υλοποίησης. «Δούρειο ίππο» σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, σύμφωνα με το οποίο ένας εργαζόμενος τίθεται αυτόματα σε 8μηνη διαθεσιμότητα με μειωμένο εισόδημα κι αν δεν προκύψει αναγκαιότητα να επιστρέψει στη θέση του (ποτέ δηλαδή), απολύεται. Μετά το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ, τις διαθεσιμότητες στους ΟΤΑ και στα νοσοκομεία, η διαθεσιμότητα – απόλυση «χτυπάει την πόρτα» χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης, αποτελεί συνέχεια στην ασκούμενη πολιτική των τελευταίων χρόνων, την πολιτική των μνημονίων και της βίαιης διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

Πιο συγκεκριμένα, για τα πανεπιστήμια, με απολύσεις απειλούνται 1349 διοικητικοί υπάλληλοι (είτε μόνιμοι, είτε με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) από οκτώ ιδρύματα της χώρας. Ειδικά για το ΕΚΠΑ, ανακοινώθηκαν αρχικά λίστες που έκαναν λόγο για 689 διοικητικούς υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Επί της ουσίας πρόκειται για το 50 % του διοικητικού προσωπικού του πανεπιστημίου.

Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι η κυβέρνηση, μετά τους περικομμένους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, έρχεται με αυτό το μέτρο να «συμβάλει» τα μέγιστα στην αποψίλωση και στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των πανεπιστημίων παρουσιάζει ελλείμματα τόσο σε διδακτικό, όσο και διοικητικό προσωπικό. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη και στο δικό μας τμήμα. Η περαιτέρω μείωση του προσωπικού (η οποία σε πρώτη φάση αφορά τους ΙΔΑΧ, αλλά σε επόμενες φάσεις και σύμφωνα πάντα με τα σχέδια του υπουργείου θα συμπεριλάβει μέχρι το 2015 και τους ΕΕΔΙΠ, τους ΕΤΕΠ και τα μέλη ΔΕΠ) θα εντείνει τα προβλήματα υπολειτουργίας των σχολών και των ιδρυμάτων. Χωρίς προσωπικό δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται τα εργαστήρια, τα μαθήματα και οι λοιπές διοικητικές λειτουργίες των σχολών, ενώ μία προς μία οι υπηρεσίες των πανεπιστημίων θα παραδίδονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατεύθυνσης αυτής της κυβέρνησης αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος να μετατραπεί ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας του ΕΚΠΑ σε Α.Ε.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια όμως δεν σταματούν εδώ. Με μοχλό τα αντιδραστικά Συμβούλια Διοίκησης – τα οποία δε δίστασαν τον Ιούλιο στο ΕΚΠΑ να καλέσουν την αστυνομία να καταπατήσει το Άσυλο και να συλλάβει φοιτητές που πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας – επιχειρείται η εφαρμογή μίας σειράς πτυχών του νόμου Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου. Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, οι φοιτητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων (σπάσιμο προγραμμάτων σπουδών, πειθαρχικά συμβούλια κ.ά.), αλλά και τις διαγραφές φοιτητών (η προθεσμία για το πρώτο κύμα διαγραφών λήγει το 2013-14).

Η κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια ξεκάθαρα έχει άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή φοιτητική μας ζωή, με αποτέλεσμα να μας δημιουργεί συγκεκριμένες ευθύνες. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί από τους φοιτητές να αποβάλλουν χαρακτηριστικά απάθειας. Οι φοιτητές την παρούσα χρονική περίοδο δεν πρέπει απλά να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων του ΕΚΠΑ και των άλλων ιδρυμάτων, αλλά παράλληλα να βγουν μπροστά και να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κεκτημένων τους, που το υπουργείο απειλεί. Πρέπει να συνδράμουμε στη δημιουργία ενός ισχυρού πανεκπαιδευτικού μετώπου τόσο στο εσωτερικό των πανεπιστημίων όσο και γενικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης. Καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας, μέλη ΙΔΑΧ και οι άλλοι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου, φοιτητές και μαθητές, καθώς και όλα τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγουν μαζικά στο δρόμο και πλάι-πλάι να ανατρέψουν την υπάρχουσα αντιλαϊκή πολιτική!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

1. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ.

2. ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

3. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ “ν+2”.

4. ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ-ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

5. ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ.

6. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.

7. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΡΒΑΝΤΙΤΟΠΟΥΛΟΥ.

8. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ.

9. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ.

10. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ.

11. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ. ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

12. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ.

13. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ.

14. ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

15. ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ.

16. ΚΑΜΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ.

17. ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ.

18. ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

· ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11 ΕΩΣ ΤΡΙΤΗ 3/12.

· ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 3/12 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΟ Α15.

· ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11 ΣΤΙΣ 17.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

· ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 27/11 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.

· ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/11.

· ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 30/11 ΣΤΙΣ 16.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.

· ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑ.

· ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ.

Tags: Χημικό Αθήνας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
αθηνα, εβδομαδα, απολυσεις στο δημοσιο, υπουργείο παιδείας, νεο λυκειο, απο δευτερα, tweet, τίθενται, αυθαιρετα, ΑΣΕΠ, βουλη, απογραφη, ματ, εκπα, μμε, ΕΡΤ, εοπυυ, ΔΝΤ, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, τροικα, συγκεκριμένο, ΟΤΑ, σχολεια, δεπ, δωρεαν, εκπαιδευση, εφαρμογη, πτυχιο, δικαιωματα, λυκειο, αποσυρση, χερια, ασυλο, μνημονιο, κυβερνηση, δευτερα, τριτη, συνταγμα, προπυλαια, οενγε, νοσοκομεια, συγκεντρωση, χωρα, tags, κινηση στους δρομους, μετρο, απεργια μετρο, αποσυρση αυτοκινητων 2011, καθαρα δευτερα, απεργια μμε, απογραφη 2011, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, ξανα, καταληψεις, αστυνομια, δωρεαν, εκπα, εργασια, καθημερινη, μμε, ονοματα, πλαισιο, σημερινη, υπουργείο παιδείας, ωρα, απλα, ασυλο, εβδομαδες, γεγονος, γινεται, γιατροι, γραμμα, δευτερα, δημοσιο, εγινε, εκπαιδευση, ερχεται, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κλιμα, λυκειο, λουκετο, λογο, ματ, μηνες, μειωση, νεο λυκειο, νοσοκομεια, παντα, οενγε, οκτω, προβληματα, προπυλαια, πτυχιο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, συλλογοι, σιτιση, σχεδια, σχεδιο, τίθενται, τμημα, τριτη, τριημερο, φοντο, αγωνας, απο δευτερα, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπροστα, ομαδες, tweet, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα