50 περιστατικά κάθε χρόνο με αναθυμιάσεις από μαγκάλι

Tweet

Πολλαπλά είναι τα περιστατικά δηλητηρίασης με μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εκλύεται από τις καύσεις των ξύλων σε μαγκάλια και σε τζάκια. Η οικονομική αλλά και επικίνδυνη πηγή θέρμανσης έχει έρθει στη δημοσιότητα μετά τη δηλητηρίαση των 5 σπουδαστών του ΤΕΙ στη Θεσσαλία που οδήγησε σε θάνατο τους δύο από αυτούς και το θάνατο της 13χρονης, χθες στη Θεσσαλονίκη.

Τα κρούσματα αυτά

είναι μόλις λίγα από τα 50 και πλέον που συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε χειμώνα σε ολόκληρη τη χώρα, όπως είπε στο «Εθνος» ο ιατροδικαστής Π. Μυλωνάκης.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το μονοξείδιο του άνθρακα ύπουλο δολοφόνο, αφού είναι αόρατο και άοσμο. «Σου μεταδίδει μια γλυκιά υπνηλία και σε σκοτώνει στον ύπνο σου, χωρίς να μπορείς να αντιδράσεις», ανέφερε στο «Εθνος» ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Κ. Φυτιάνος. «Ο κόσμος δεν είναι καλά ενημερωμένος και η πολιτεία οφείλει να κάνει μια μεγάλη καμπάνια από τα μέσα ενημέρωσης, γιατί έχουμε πολλά ατυχήματα», προσέθεσε.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και στη χρήση τζακιού και ξυλόσομπας. Οι καπνοδόχοι πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και τα μπουριά να ελέγχονται για τυχόν διαρροές, επισημαίνουν.

Tags: μαγκάλι Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα