Πρόταση για «πάγωμα» πλειστηριασμών από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του ελληνο-αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε τον διττό στόχο της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και την απαγόρευση της μεταβίβασης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε κερδοσκοπικά funds μέσω σχετικής τροπολογίας από

τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Το θέμα των πλειστηριασμών δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις ούτε με λεονταρισμούς. Οι πλειστηριασμοί είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων περνάει στα χέρια κερδοσκόπων».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δύο σκέλη:

Α) θα παρατείνει την ημερομηνία αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και

Β) απαγορεύει απολύτως την άμεση ή έμμεση μεταβίβαση δανείων και αλληλόχρεων που συνήφθησαν μεταξύ Ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδας και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους καθώς κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως το 2014 θα είναι έτος ιστορικής πολιτικής ανατροπής και γι' αυτό, «θα χρειαστούμε τη στήριξη ευρύτερων παραγωγικών δυνάμεων». Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση είναι απειλή για τον τόπο και ότι θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση μια Ελλάδα σε αποσύνθεση και απόγνωση. Γι' αυτό τον λόγο, η ανασυγκρότηση αυτού του τόπου δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας μόνο κυβέρνησης, είναι υπόθεση όλου του λαού».

Το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της οικονομίας

«Το 2014 θα είναι έτος μηδέν για την ανασυγκρότηση της χώρας», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε τους τρεις πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της χώρας:

Α. Σταθεροποίηση της οικονομίας, με αύξηση των δημοσίων εσόδων από την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και από τη πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμου και τσιγάρου, όπως και την πάταξη πλαστών τιμολογίων. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πως «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο τις τράπεζες που κεφαλαιοποιούνται με κρατικό χρήμα», ενώ σημείωσε ότι θα σταματήσει την ελεύθερη πτώση των τιμών και των συντάξεων και πρόσθεσε πως η επαναφορά του μισθού και των εργασιακών σχέσεων, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης, δηλαδή της κατανάλωσης.

Β. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας να λυποθυμούν παιδιά στα σχολεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γ. Ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στον ποιοτικό και θεματικό τουρισμό και τη μεσογειακή διατροφή, την αγροδιατροφική έρευνα και παραγωγή, καθώς και στο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, μετά την αναγκαία διαγραφή, με αυτό που ονομάζουμε ρήτρα ανάπτυξης. «Θέτουμε αναγκαία συνθήκη την άμεση κατάργηση της λιτότητας», υπογράμμισε.

Εξέφρασε την άποψη πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο, όσο εφαρμόζεται η πολιτική λιτότητας. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό ο κ. Τσίπρας είπε πως πρόκειται για έναν συμφωνημένα εικονικό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό που παρ´ όλο που κρύβει το δημοσιονομικό κενό, εντούτοις επιβάλλει σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Επιπλέον στην ομιλία του υπογράμμισε ότι νέα μέτρα θα υπάρξουν όχι μόνο το 2014, αλλά ακόμα και το 2013 και ανέφερε το παράδειγμα του φόρου ακινήτων, της απελευθέρωσης των απολύσεων και των πλειστηριασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα