5 Νοέμβρη: Ψηφίζουμε ανατρεπτικά! του Γιώργου Παζάλου

Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν ήταν ιστορικά για τις δυνάμεις της εκπαιδευτικής Αριστεράς ένα μείζον γεγονός. Συνδεδεμένες με τον πελατειακό χαρακτήρα του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αποτέλεσαν το δικό του ισχυρό χαρτί για τον εγκλωβισμό του εκπαιδευτικού κινήματος σε λογικές συνδιαλλαγής και συνδιαχείρισης.

Η καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην ψηφοφορία,

απ’ όταν καθιερώθηκε η χορήγηση της σχετικής άδειας, αναβάθμισε την πολιτική νομιμοποίηση του ρόλου των αιρετών και έδωσε στις εκλογές αυτές χαρακτήρα πολιτικής απογραφής των συνδικαλιστικών ρευμάτων του κλάδου, στην οποία φυσικά πρωταγωνίστησαν οι γαλαζοπράσινες δυνάμεις.

Στα χρόνια της κρίσης τα ρεύματα της εκπαιδευτικής Αριστεράς εξέλεξαν αρκετούς αιρετούς στα Υ.Σ. των νομών και των περιφερειών, αλλά δεν κατάφεραν να βγάλουν από το κάδρο τον κυβερνητικό συνδικαλισμό τόσο στη ΔΟΕ όσο και στο ΚΥΣΠΕ. Ο κατακερματισμός αυτών των δυνάμεων είναι μια αιτία, αλλά όχι η μόνη. Υπήρξαν, για παράδειγμα, φορές που υποκαταστάθηκε το κύριο μέτωπο της συλλογικής δράσης με τη στάση του αιρετού στα Υ.Σ, αλλά και φορές που άλλοι διαχειριστικοί μικροϋπολογισμοί δυσκόλεψαν την ανάπτυξη μεγάλων αγώνων για την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων και της πολιτικής της.

Σήμερα ο κόσμος της εκπαίδευσης, που χτυπήθηκε βαριά από τη μνημονιακή βαρβαρότητα, βρίσκεται μπροστά στο νέο γύρο της επίθεσης που τον συγκροτούν η υλοποίηση της αξιολόγησης, οι ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το νέο μειωμένο μισθολόγιο, οι ασφαλιστικές ανατροπές και η κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Όλα δείχνουν πως πριν ξεκινήσει αυτή η επίθεση το Υπουργείο Παιδείας «παίζει τα ρέστα του» αβαντάροντας τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη. Για χάρη τους μεταθέτει συνεχώς την πρεμιέρα όλων των αντιεκπαιδευτικών επεισοδίων για μετά! Αν καταφέρει να τους κρατήσει και πάλι ψηλά, δηλαδή στην πρώτη και δεύτερη θέση στο ΚΥΣΠΕ και επανεκλεγούν στα περιφερειακά Υ.Σ, τότε ο κυβερνητικός άνεμος θα είναι ούριος και η επίθεση που θα ακολουθήσει θα είναι σφοδρότερη…

Αυτό βέβαια γίνεται τόσο απροκάλυπτα, που αυξάνει την κρισιμότητα των εκλογών αυτών και είναι πλέον μια πραγματικότητα που την αντιλαμβάνονται όλοι. Και πρώτοι απ’ όλους οι άνθρωποι του καθημερινού αγώνα για το δημόσιο σχολείο και την εργασιακή μας αξιοπρέπεια, που δεν βολεύονται με τα κομματικά στεγανά και την παραταξιακή αυταρέσκεια. Είναι αυτοί από τους οποίους πηγάζει η απαίτηση για τη συγκρότηση του ενωτικού μετώπου της ανατροπής και αίρουν κάθε δικαιολογία για κείνους που κάνουν ότι δεν ακούν ή ότι δεν βλέπουν την αναγκαιότητα.

Σε αυτήν την απαίτηση, σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη, ανταποκρίθηκαν οι δυνάμεις που συγκροτούν την ΕΝΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ένα ψηφοδέλτιο συνεργασίας κι ενότητας που διεκδικεί τη ΝΙΚΗ στις εκλογές των Υ.Σ (ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ) απέναντι στους αιρετούς του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και τη ανατροπή της ηγεμονίας τους σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο και τη δημόσια εκπαίδευση.

Ένα ψηφοδέλτιο μετωπικό και ριζοσπαστικό που αξίζει την ψήφο της μαχόμενης εκπαίδευσης και όλων των συναδέλφων που αγωνιούν για τη δυναμική και τη νικηφόρα προοπτική του κινήματος. Που κάνει το βήμα, ώστε η επόμενη μέρα, μαζί με τα καλά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική Αριστερά, να φέρει πιο κοντά τη συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ και το ξέσπασμα των αναγκαίων αγώνων. Του μόνου δρόμου για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και τη δημόσια εκπαίδευση!

Ο Γιώργος Παζάλος είναι δάσκαλος,

πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε « η Αθηνά»

και συμμετέχει στα ψηφοδέλτια

της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Tags: Γιώργος Παζάλοςεκλογέςυπηρεσιακά συμβούλια Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα